Uniforme of toch liever uw eigen voorwaarden?

27 april 2007 | Redactie

Het komt geregeld voor dat een groep gasten (zakelijk of particulier) niet onmiddellijk na een maaltijd of verblijf betaalt, maar de restauranthouder of hotelier vriendelijk verzoekt een factuur te zenden. Vervolgens blijkt niet zelden dat men niet erg bereidwillig is om de factuur binnen de gestelde betalingstermijn te voldoen. In een dergelijk geval kunt u besluiten om rente te gaan berekenen over het factuurbedrag.

In de Uniforme Voorwaarden Horeca (hierna UVH), artikel 14 (zie ook www.horeca.org), staan de bepalingen voor de afrekening en betaling beschreven. Deze Uniforme Voorwaarden Horeca gelden overigens alleen voor horecaondernemers die lid zijn van Koninklijk Horeca Nederland. Enkele bepalingen die in de UVH zijn opgenomen kunnen als volgt worden samengevat:

Indien de rekening lager is dan 150 euro en u verzocht wordt een factuur te verzenden, dan bent u gerechtigd om in ieder geval 15 euro administratiekosten in rekening te brengen.

U bent te allen tijde gerechtigd om een zogenaamde kredietbeperkingstoeslag van 2% over het factuurbedrag in rekening te brengen, die automatisch vervalt indien de rekening binnen de betalingstermijn wordt voldaan.

De betalingstermijn bedraagt 14 dagen. Indien de betalingstermijn verstreken is en de gast de factuur nog niet heeft voldaan, kunt u rente gaan vragen over het openstaande bedrag. De te vorderen rente ligt in de UVH 2% boven de wettelijke rente, waarbij een gedeelte van een maand als hele maand mag worden beschouwd.

Per 2007 zijn de wettelijke renten verhoogd. De wettelijke rente voor handelstransacties, dat wil zeggen transacties tussen ondernemingen, is verhoogd naar 10,58%. Voor consumententransacties naar 6%. U kunt dus 12,58% rente voor handelstransacties in rekening brengen en 8% voor consumententransacties.

Naast de rente over het factuurbedrag kan ook rente op rente doorberekend gaan worden, maar wel alleen over de achterstallige rente die over een vol jaar verschuldigd is. Over de in rekening gebrachte rente kunt u geen BTW berekenen.

Wellicht dat voor u een strikte toepassing van artikel 14 uit de UVH in strijd is met uw gastvrijheidgevoel. Aan de andere kant kan een te hoog debiteurensaldo negatief uitwerken op uw liquiditeit. Het is wellicht raadzaam om altijd per geval te beoordelen of u uw ‘eigen voorwaarden’ of de uniforme voorwaarden wenst te hanteren.

HM302007

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview Corona
Interview: deze hotelier opent zijn terras op 16 maart

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de ho ...

Plannen voor hotel in Rotterdamse Delfshaven

Van de molen tot de bruggen en de oude kerk. Delfshaven bruist van de historie, maar toeristen en Rotterdammers weten het karakteristieke deel van Rotterdam nog steeds niet voldoende te vinden. De gemeente Rotterdam heeft dan ook grote plannen om Delfshaven het komende jaar terug op de kaart te z ...

Ondernemen
Jonge Honden: Jan Willem Janssen pakt door met H2OTEL

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Jan Willem Janssen (26), eigenaar van H2OTEL in Rotterdam. Een monoloog. ...

Horeca naar de stembus deel drie: PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: