Roberto Payer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

24 april 2020 | Thijs Jacobs

Roberto Payer (1950) is bij de jaarlijkse lintjesregen, voorafgaand aan Koningsdag, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De cluster general manager van Hilton Amsterdam en Waldorf Astoria Amsterdam kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten als hotelier met een meer dan 50-jarige loopbaan bij Hilton en voor zijn bestuurlijke functies in tal van maatschappelijke, educatieve en culturele organisaties.

Roberto Payer heeft tijdens zijn loopbaan van meer dan 50 jaar voor Hilton een belangrijk stempel gezet op de gastvrijheidsindustrie in Nederland en een gezichtsbepalende rol vervuld binnen de internationale horeca- en toerismebranche.

Daarnaast is hij door zijn persoonlijke betrokkenheid en ondersteuning van evenementen voorwaardenscheppend geweest voor de ontwikkeling en het succes van tal van food- en culturele initiatieven. Tot op de dag van vandaag vervult hij vanuit zijn brede interesse en kennis daarnaast onbezoldigd een bestuurlijke en adviserende rol in uiteenlopende maatschappelijke, educatieve en culturele organisaties. Als hotelier pur sang is hij nog steeds een voorbeeld voor velen, wereldwijd ambassadeur voor zijn vak én voor Amsterdam en Nederland.

Profiel Roberto Payer

Cluster general manager Hilton Amsterdam en Waldorf Astoria Amsterdam

Roberto Payer (1950), geboren in de buurt van Venetië, deed de hotelopleiding in het Italiaanse Finmare. In 1969 trad hij in dienst van Hilton International in Amsterdam. Tijdens zijn interne opleiding bij Hilton volgde hij cursussen op het gebied van Food & Beverage, Accounting en Finance aan de Cornell University in Ithaca in de U.S.A. Na het afronden van zijn opleiding vervulde hij verschillende functies in binnen- en buitenland. In 2005 is hij cum laude geslaagd voor zijn bachelor of business administration aan de Hotelschool Leeuwarden.

Loopbaan

Roberto Payer begon zijn loopbaan in Hilton Amsterdam en doorliep diverse functies alvorens de overstap te maken naar Hilton Schiphol, waar hij marketing en sales functies vervulde en later werd benoemd tot Rooms Division Manager. Hij maakte een kort uitstapje naar het Rome Cavalieri Hilton en keerde terug naar Hilton Amsterdam in de functie van Executive Assistant Manager. In 1988 werd hij benoemd tot General Manager van het Hilton Rotterdam. In november 1991 keerde hij opnieuw terug naar Hilton Amsterdam, nu als General Manager. In die functie gaf hij onder meer leiding aan de grote vernieuwing van het hotel tussen 1998 en 2000. In 2009 onderging het befaamde Italiaanse restaurant Roberto’s (genoemd naar de General Manager) in Hilton Amsterdam een metamorfose en profileerde zich vanaf dat moment met signature gerechten volgens Roberto Payer’s ‘Pure Italiaanse Keuken’. In 2013 werd Roberto Payer tevens benoemd tot General Manager van het nieuw gebouwde en in mei 2014 geopende Waldorf Astoria Amsterdam.

Netwerk

Roberto Payer is actief in de culturele en sociale sector. Zakelijk en privé omarmt en ondersteunt hij hospitality events in relatie tot het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Concertgebouw en Muziektheater (opera). Hij is o.a. ambassadeur van het Gastvrijheidsgilde, lid Adviesraad Stenden, international school of Hospitality Management (sinds 2006), lid Raad van Toezicht TIO (Hogeschool Toerisme en Hospitality, sinds 2005), bestuurslid Stichting Chocoa (sinds 2000), Bestuurslid en voormalig voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland (sinds 1999), ambassadeur van Ospitalita Italiana (Italiaanse restaurants), lid Raad van Commissarissen van Yarden (sinds 2011), Voorzitter Tulp Festival (sinds 2013); Ledenraadslid Rabobank (2014) en president commissaris van PAN Amsterdam (sinds 2015). Ook is hij een veelgevraagd gastspreker/docent over het onderwerp “gastvrijheid” voor alle geledingen van de maatschappij.

Onderscheidingen

In januari 1995 was Roberto Payer de eerste laureaat met de titel Meest Markante Horeca Manager van het Jaar 1994, een onderscheiding ingesteld door de vakorganisatie Koninklijk Horeca Nederland. In 2009 kreeg hij tijdens zijn 40-jarig jubileum bij Hilton de Frans Banninck Cocq Penning van de Burgemeester van Amsterdam voor zijn verdiensten voor de stad Amsterdam. Roberto Payer werd in 2015 uitgeroepen tot General Manager of the Year 2015 van Hilton Worldwide Europe Middle East & Africa. In augustus 2016 werd Roberto Payer genomineerd als een van de vijf Best of the Best Hotelier of the Year tijdens de jaarlijkse prestigieuze verkiezing van de Virtuoso Travel Experts Group. In april 2020 werd Roberto Payer eervol gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

In 1998 is Roberto Payer door de Italiaanse President Scalfaro benoemd tot Cavaliere della Repubblica Italiana; in 2003 door President Ciampi tot Commendatore della Stella della Solidarietà Italiana en in 2012 werd Payer door President Napolitano bevorderd van Commendatore tot Grande Ufficiale (grootofficier), de hoogste orde van de “Ordine della Stella d’Italia”.

Privé

In zijn vrije tijd kookt Roberto Payer graag voor vrienden en luistert hij naar klassieke muziek. Andere hobby’s zijn moderne kunst, architectuur en stedenbouwkunde.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Rijksmonument Prinshendrikhof wordt uniek Hotel Palazzo aan het water

Rijksmonument Prinshendrikhof in Haarlem krijgt zo goed als zeker een nieuwe bestemming. Het grote pand aan de Prins Hendrikstraat, met de natuurstenen gevel en risalto, voorzien van Toscaanse halfzuilen en fronton, wordt als het aan Cobraspen ligt omgetoverd tot Hotel Palazzo. Het meest bijzondere ...

Hotelketens
Palace Hotel neemt afscheid van de Radisson Hotel Group

Per 1 januari 2021 maakt het Palace Hotel uit Noordwijk aan Zee geen deel meer uit van de Radisson Hotel Group. Sinds 2014 was het hotel op basis van een franschisecontract aangesloten bij het merk Radisson Blu. Afgelopen zomer is de keuze gemaakt om als zelfstandig hotel verder te gaan. Andr&eac ...

Longread
De GM-AM-relatie in brand-managed hotels

Het afgelopen jaar werden op de Hoge Hotelschool in Breda twee scripties geschreven, vanuit verschillend perspectief, maar over hetzelfde onderwerp: wat zijn ‘best practices’ voor het creëren en in stand houden van een vruchtbare werkrelatie tussen asset managers (verder: AM’s ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: