ICT & Bedrijfsvoering: Van strip naar chip

Auteur: Redactie
Technologie 20 oktober 2011
ICT & Bedrijfsvoering: Van strip naar chip

Bent u al helemaal op de hoogte van alle aanstaande veranderingen omtrent elektronisch betalingsverkeer? Binnen een paar jaar nemen we afscheid van het vertouwde pinnen met de magneetstrip. Nederland en Europa zijn op weg naar één standaard voor betalingsverkeer.

De Nederlandse banken en belangenbehartigers van winkeliers, horeca en benzinestations werken al een aantal jaren aan een efficiënter en veiliger betalingsverkeer voor ondernemers en consumenten. Zij legden dit streven vast in het Convenant Betalingsverkeer 2005 en een Nadere Overeenkomst die in 2009 werd getekend. In het Convenant werd verder besloten tot een fonds dat projecten ondersteunt die de veiligheid en efficiëntie van het betalingsverkeer vergroten. Dit fonds wordt beheerd door de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalingsverkeer.

Nieuwe ontwikkelingen

‘Kan ik hier pinnen?’ Gewoontegetrouw halen we het pasje door de magneetstriplezer van de betaalautomaat. Deze handeling is ingesleten; we betalen immers al zo’n twintig jaar op deze manier. Maar dat is aan het veranderen.
Het betalingsverkeer voor pinnen en creditcards ondergaat de komende jaren een aantal wijzigingen. Daar krijgen ook hoteliers mee te maken. Omdat Nederland meegaat in de overgang naar één Europese betaalmarkt, zullen we straks gaan betalen met een nieuwe chip op onze betaalpassen. Alle betaalpassen met magneetstrip worden langzaam maar zeker vervangen door kaarten met de zogenaamde EMV-chip.

Chip veiliger dan strip

EMV helpt bij het terugdringen van de toenemende fraude van het skimmen van magneetstrippassen. Vanaf volgend jaar zijn alleen nog pinbetalingen met EMV mogelijk. EMV staat voor Europay, MasterCard en Visa. De drie betaalkaartsystemen hebben samen een kader opgesteld voor het compatibel maken van chipbetaalkaarten en chipbetaalterminals. EMV wordt de nieuwe internationale standaard voor betalingen en geldopnames met creditcards en ‘gewone’ betaalpassen (debetkaarten).
EMV-betalingen gaan via een chip op de betaalpas en niet meer via de magneetstrip. De gast die elektronisch betaalt, haalt de pas niet meer met de magneetstrip door de betaalterminal, maar steekt de pas met de chip erin. Van strip naar chip dus. Een belangrijke reden voor deze verandering is, dat de EMV-chip vrijwel niet te kraken is. Om een EMV-transactie te kunnen laten plaatsvinden, moeten alle geldautomaten van de banken en bedrijven, en alle bankpassen van de consumenten aangepast worden.

Wat moet u doen?

Eind dit jaar moeten overal veilige EMV-transacties met debetbetaalkaarten kunnen plaatsvinden. Daaraan voorafgaand komen uitgebreide voorlichtingscampagnes voor ondernemers en consumenten. En het einde van 2011 komt met rasse schreden dichterbij. Het is verstandig om goed voorbereid te zijn. Wat kunt u als hotelier doen?
Zorg ervoor dat uw betaalterminal geschikt is voor EMV. Controleer of uw betaalterminal EMV-betalingen aankan. Vraag uw leverancier of uw terminals geschikt zijn, of dat deze moeten worden aangepast (binnen het servicecontract). Wanneer u uw betaalautomaat moet aanpassen, hangt af van de verloopdatum van het veiligheidscertificaat van uw huidige betaalautomaat. Kijk hiervoor op www.betaalterminal.nl. Heeft u een betaalautomaat met een veiligheidscertificaat tot 2012 of 2013? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Sloopregeling betaalautomaten.

Kijk naar uw contract voor de verwerking van debettransacties. PIN gaat op termijn verdwijnen. Daar komen internationale merken als Maestro (van Mastercard) en VPay (van VISA) voor terug. Brancheorganisaties en een aantal banken (die de Nadere Overeenkomst hebben ondertekend: ABN Amro, ING, Van Lanschot Bankiers, Fortis, Rabobank, Bank Nederlandse Gemeenten, Friesland Bank, SNS en RBS) hebben afspraken gemaakt dat de tarieven voor die nieuwe merken voorlopig niet hoger zullen zijn dan die voor PIN nu. Niet alle aanbieders doen echter aan de gemaakte afspraken mee. Dit is iets om goed op te letten.

Kijk ook goed naar uw dataverbinding. EMV-betalingen op een analoge lijn (pstn of ISDN) gaan een stuk langzamer dan via ADSL (IP) of via de kabel. Analoge lijnen en DigiAcces zullen bovendien op den duur gaan verdwijnen.

En creditcards?

Bijna alle creditcards zijn al voorzien van een EMV-chip. In toenemende mate worden ondernemers door de aanbieders van creditcardcontracten aansprakelijk gesteld voor fraude als de ondernemer geen EMV-betaalautomaat heeft. Er wordt dan ook geadviseerd om ook bij creditcards over te stappen op een automaat die EMV-transacties aankan.

Van vasthouden naar loslaten

Het verdwijnen van de "veegbeweging" is misschien nog het meest wennen. De pas moet even in de opening van de betaalterminal blijven steken - en wordt dus losgelaten. De betalers én het hotelpersoneel moeten dus even goed opletten dat de pas uiteindelijk weer in de portemonnee van de rechtmatige eigenaar terecht komt. Ook dat zal op den duur wennen.

Waar is mijn pas?

Ruim vier op de tien Nederlanders zijn vanwege het nieuwe pinnen hun pasje al wel eens vergeten. Uit een recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat 44 procent van de Nederlanders stelt dat horeca- en winkelpersoneel hen attent heeft moeten maken om de pinpas weer mee te nemen. Niet iedereen is ervan overtuigd dat het nieuwe pinnen veiliger is: 34 procent denkt dat dit het geval is. Bij 8 procent van de respondenten wordt gedacht dat het nieuwe pinnen minder veilig is. Het maakt geen verschil zegt  42 procent. De helft van de ondervraagden ervaart geen verschil in snelheid, terwijl 38 procent het idee heeft dat het langzamer gaat. Veertig procent van de deelnemers vindt het oude systeem beter. Daar staat tegenover dat 44 procent van de Nederlanders wel vindt dat het nieuwe pinnen een verbetering is.

HM302011

Overig nieuws