15 procent meer faillietverklaringen in de horeca

1 mei 2017 | Thijs Jacobs

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er minder starters (0,5%) en minder stoppers (2,0%) dan in het eerste kwartaal van 2016. Per saldo nam het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 met 0,8% toe tot 1.760.937. In dezelfde periode vorig jaar was de toename van het aantal ondernemingen 1,1%. Het aantal faillietverklaringen is in het eerste kwartaal van 2017 22% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het daalde van 1.123 naar 874. Dat blijkt uit de KvK-Bedrijvendynamiek over het eerste kwartaal van 2017, die de KvK vandaag publiceert.

In het eerste kwartaal startten 52.384 ondernemingen en stopten 32.661 ondernemingen. Het gaat om een gecorrigeerd stopcijfer, omdat ondernemingen, die per 31 december 2016 zijn gestopt, begin januari zijn geregistreerd. De reden is dat 31 december 2016 op een zaterdag viel. Het aantal zzp’ers nam in het eerste kwartaal van 2017 toe met 1% tot 891.267. Het aantal parttime zzp’ers groeide met 1,7% tot 222.847 en het mkb bleef stabiel op iets meer dan 439.000 hoofdvestigingen.

Sectoren: studiebegeleiding en sport- recreatieonderwijs groeien snel

De grootste groei zit in de sector ‘Overig’ met 2,3% in het eerste kwartaal 2017. De sector groeit van 82.000 op 1 januari 2017 naar 83.891 ondernemingen op 1 april 2017. Vooral de activiteiten sport- en recreatieonderwijs (+4,6%, van 15.557 naar 16.276 bedrijven) en studiebegeleiding, vorming en onderwijs (+3,9%, van 15.959 naar 16.586 bedrijven) zijn snelle groeiers in het eerste kwartaal van 2017 in de sector ‘Overig’.

Provincies

Als we de stand van het aantal bedrijven vergelijken per 1 april 2016 en 1 april 2017, dan is de groei van het aantal bedrijven in Drenthe het geringst (1%) van alle provincies. Vijf andere provincies laten over dezelfde periode (1-4-2016 t.o.v. 1-4-2017) een groei van 3% van het aantal bedrijven zien: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. In het eerste kwartaal van 2017 groeide het aantal ondernemingen in Zuid- en Noord-Holland het hardst met respectievelijk 1,1 en 1,0 procent.

Faillietverklaringen

In alle segmenten neemt het aantal faillietverklaringen af. In het mkb daalt het aantal faillietverklaringen met 16%. Onder zzp’ers zijn er 218 faillietverklaringen (17% minder dan in het eerste kwartaal van 2016). Alleen in de sectoren horeca (van 68 naar 78 faillietverklaringen, oftewel +15%) en Persoonlijke dienstverlening (van 11 naar 17 faillietverklaringen, oftewel +55%) nemen de faillietverklaringen toe. In de horeca gaat het vooral om cafés en restaurants en in de Persoonlijke dienstverlening vooral om bedrijven in de haarverzorging. In de overige sectoren daalt het aantal faillietverklaringen. Het aantal nevenvestigingen dat mede getroffen wordt door de faillietverklaring van de hoofdvestiging daalt van 1.088 in het eerste kwartaal van 2016 naar 310 in het eerste kwartaal van 2017. Dat is een daling van 72% ten opzichte van het eerste kwartaal 2016.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: