Acht procent meer omzet voor hotels

21 december 2000 |

De horeca kan met plezier terugzien op het derde kwartaal van 2000. Deze conclusie mogen we trekken met de ‘Barometer’ van het bedrijfschap Horeca en Catering in de hand. Uiteraard speelde de gunstige economie de horeca in de kaart, zodat de branche een omzetstijging van ruim 5% boekte ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. De hotels wisten het meest te profiteren van het economische hoogtij, en ook de restaurants hebben zich goed geweerd (na een kleine stagnatie in het tweede kwartaal).

De sector hotels laat in het derde kwartaal een omzetstijging zien van bijna 8%. Wanneer rekening wordt gehouden met de prijsstijgingen, blijft een volumegroei van 4,2% over. Met die stijging laat de hotelsector alle andere horecasectoren achter zich. De horeca als geheel realiseerde een omzetgroei van 5,2% (na aftrek prijsstijgingen: 1,8%).

Natte zomer

De restaurants kenden in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstagnatie die waarschijnlijk mede te wijten is aan het Europees Kampioenschap voetbal. Maar in het derde kwartaal heeft de restaurantsector, met een omzetgroei van ruim 6% (na aftrek prijsstijgingen resteert een volumegroei van 3,7%), zich behoorlijk weten te herstellen. De drankensector kon, evenals de fastfoodsector, minder goed meekomen. Beide sectoren bleven steken bij een matige groei. Na aftrek van de prijsstijgingen is het omzetvolume van de drankverstrekkers zelfs met één procentpunt gedaald. Deze tegenvallende cijfers zijn te verklaren uit het natte zomerweer, waarbij de zon zich weinig heeft laten zien.

Bezettingsgraad

Het afgelopen jaar is het aantal hotels iets afgenomen. Dat komt vooral door de daling van het aantal hotels met twee sterren. Ook het aantal hotels met drie sterren daalde licht. Het aantal hotels met één, vier of vijf sterren is in het afgelopen jaar gestegen. Vooral de groei onder de viersterrenhotels (ruim 6%) valt op. Nog nooit stonden in ons land zoveel vier- en vijfsterrenhotels als op dit moment.

Ruim een derde van de overnachtingen in het tweede kwartaal vond plaats in hotels. De bedbezettingsgraad is in dit kwartaal gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 1999. Het percentage steeg met één procentpunt tot 53,9%. De bezettingsgraad is in Noord-Holland hoger dan in de rest van het land. Hier speelt de invloed van Amsterdam een grote rol.

In het tweede kwartaal hebben meer mensen in een hotel overnacht dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal. De groei bedroeg bijna 4%. De buitenlandse gasten waren voornamelijk onze mede-Europeanen. De lijst met Europese gasten wordt aangevoerd door de Britten en de Duitsers. Beide groepen namen ieder een kleine 12% van de overnachtingen voor hun rekening. Niet-Europese gasten kwamen in de meeste gevallen uit de VS. Zij zorgden voor 7% van de overnachtingen.

Verwachtingen

Het vertrouwen van de consument in de economie is, net als de bereidheid om geld uit te geven, nog steeds erg hoog. Door het nieuwe belastingstelsel en de lastenverlichting zal de koopkracht van de consument volgend jaar toenemen. De horeca (en dus ook de hotelsector) zal zeker van deze extra koopkracht kunnen profiteren, aangezien een steeds groter deel van de gezinsconsumptie naar horeca, recreatie en cultuur gaat. Wanneer komend jaar de prijsstijgingen in de horeca gelijke tred houden met de inflatie (3,5%), kan in 2001 een omzetstijging van bijna 7% behaald worden en blijft de winstverwachting op peil. Met name hotels en restaurants hebben goede kansen om volgend jaar net zulke positieve resultaten te halen als in dit jaar.

HM302000

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel
Hotelpersoneel in trek binnen andere sectoren

Alhoewel onze branche in last is, zijn mensen met een hospitality-achtergrond in trek binnen andere sectoren. Niet alleen de zorg zit verlegen om mensen met een sterke dienstverlenende achtergrond, maar ook de uitvaartverzorging is een sector waar deze professionals welkom zijn. Tegelijkertijd zien ...

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: