Appartement geopend in voormalige kraan op KNSM-Eiland

30 november 2017 | Thijs Jacobs

Op 21 november 1944 blies een Duitse Sprengcommando alle havenkranen aan het IJ op. Na de oorlog kwamen er nieuwe kranen, gebouwd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM). Deze kranen werden gebouwd door de Haarlemsche Machinefabriek van de Gebroeders Figee met als doel om schepen uit te laden in de haven van Amsterdam. Maar de wereldhandel schakelde over van stukgoed op containertransport, het IJ werd te klein, de kranen te fragiel en 1979 staakte de laatste grote rederij, de KNSM, haar werkzaamheden. Het Oostelijk Havengebied raakte in verval en veranderde in een woestenij van gras, rails en lege loodsen.

Bestemming gewijzigd

In 1975 besloot de gemeenteraad van Amsterdam al het Oostelijk Havengebied een woonbestemming te geven. Van de vele hijskranen aan de kaden werd er één van de sloop gevrijwaard: kraan nummer 2868 aan de Surinamekade op het KNSM-Eiland, gebouwd in 1958. Op initiatief van een buurtbewoner en in samenwerking met stadsdeel Oost, de gemeente, monumentenzorg en Yays Concierged Boutique Apartments is de bestemming van de kraan gewijzigd en de restauratie van de kraan mogelijk gemaakt. De Figee kraan is in januari 2016 over het IJ vervoerd naar Friesland voor een grondige restauratie en is sinds enkele weken weer terug op zijn plek. Het unieke monument is ingericht als appartement door de Amsterdamse designer Edward van Vliet maar met behoud van zijn karakteristieke uiterlijk. De kraan is nieuw leven ingeblazen en omgedoopt tot ‘The Yays – Crane Apartment’. Gasten zullen in de kraan nog steeds de geschiedenis voelen, mede dankzij de originele ligging van de kraan en de buurt, en tegelijkertijd genieten van ultiem comfort.

Geopend

‘The Yays – Crane Apartment’ is officieel geopend door initiatiefnemer en historicus Peter Bekkers en Domien Kamsma van de Gemeente Amsterdam. De officiële opening werd bijgewoond door initiatiefnemers, de gemeente Amsterdam, monumentenzorg en andere belanghebbenden. Ook werd de laatste kraanmachinist, Henk Roos, gedurende deze avond in het zonnetje gezet. Hij zei: “Het is alsof de tijd is teruggedraaid.”

Peter Heule, CEO Yays Concierged Boutique Apartments, licht toe: “We zijn verheugd dat wij met Yays de eer hebben om de voormalige Figee kraan 2868 te beheren en een nieuw leven te bieden. Na een grondige restauratie en herinrichting door de gerenommeerde designer Edward van Vliet is de kraan weer terug in zijn thuishaven. Op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen aan de stad Amsterdam. Wij kijken er dan ook naar uit om de eerste gasten te mogen verwelkomen en deze unieke ervaring te bieden.”

Over Yays Concierged Boutique Apartments


Yays is een ‘travel and stay’ concept dat zich voor zowel de leisure- als business gast onderscheidt in de serviced apartment branche. Yays biedt gasten de kans om verborgen schatten te ontdekken in de nog onontdekte buurten van een stad en te ervaren hoe het is om een bewoner van de stad te zijn. Met het concept ‘unlock the neighbourhood’, spreekt Yays de bewuste reiziger aan en houdt tegelijkertijd rekening met de ontwikkeling van de stad, haar inwoners en de omgeving.

Yays Concierged Boutique Apartments beheert meer dan 100 serviced apartments verspreid over drie locaties in Amsterdam heeft zich recentelijk naar Barcelona uitgebreid met de opening van Yays Sagrera. In 2018 worden er ook Yays locaties geopend in Parijs en Antwerpen. Yays is gelanceerd in 2014 door Short Stay Group, één van de grootste aanbieders van serviced apartments in Europa.

Vanaf januari 2018 is het mogelijk om in ‘The Yays – Crane Apartment’ te verblijven. Meer informatie kan worden gevonden op www.yays.com.

Over Edward van Vliet


Edward van Vliet is een exponent van de hedendaagse generatie Nederlandse ontwerpers die de afgelopen jaren internationaal in de schijnwerpers is komen te staan. Zijn werk kenmerkt zich door de hoge mate van aandacht voor elk aspect van een interieur: van meubels tot verlichting, van lobby tot trappenhuis en van vloer tot plafond; alles maakt deel uit van een totaalervaring. Tot zijn bekendste werk behoren lamp- en meubelontwerpen voor Moooi, Moroso, Moooi Carpets, Bisazza & Tradition, Rosenthal, Haworth en totaalontwerpen zoals Blooming Hotel, NL-hotels en Resort Coral Lodge 1541 in Mozambique.

Edwards ontwerpen zijn opzienbarend door het gebruik van contrasterende materialen en patronen en vinden hun oorsprong in een veelheid aan culturele en mathematische invloeden. Het destilleren van nieuwe, unieke ontwerpen uit deze rijkdom aan grondslagen en de vakkundige uitvoering ervan in hoogwaardige materialen, is waar Studio Edward van Vliet zich onderscheidt. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: