Banken kritischer, maar financieringen komen wel gewoon rond

16 maart 2009 |
Banken kritischer, maar financieringen komen wel gewoon rond<

Ondernemers met nieuwe plannen in de horeca krijgen in het huidige economische klimaat gewoon een financiering rond. Zolang de plannen maar goed zijn voorbereid en er een reëel beeld van de haalbaarheid is. Dit blijkt uit onderzoek onder de belangrijkste banken voor de horeca in Nederland, uitgevoerd door Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiderdorp.

Het adviesbureau interviewde 103 accountmanagers, regiomanagers, directeuren en branchespecialisten bij verschillende banken om te achterhalen of het moeilijker is een financiering te krijgen sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Van de geïnterviewde personen geeft 71 procent aan dat er géén strengere eisen gehanteerd worden dan voorheen. Door 96 procent van de personen wordt aangegeven dat de eisen altijd al kritisch waren voor de horeca. Daarbij beaamt 79 procent van de ondervraagden dat de, toch al strenge eisen, nu nog kritischer nageleefd worden. Dit levert kleine, merkbare verschillen op in de beoordelingen van financieringen. Per saldo zullen financieringen minder makkelijk dan voorheen verleend worden.

Dat de uitgangspositie voor horeca minder geworden is, onderschrijft 96 procent van de geïnterviewden. De prognoses voor nieuwe bedrijven worden negatief beïnvloed door de economische neerval, zodat per saldo het aantal financieringen terugloopt. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat het absoluut aantal aanvragen afneemt, dit was bij 46 procent van de ondervraagden het geval.

We merken dat bij de haalbaarheidsonderzoeken voor horecaplannen de banken nog steeds gewillig financieren indien de plannen bedrijfseconomisch, en dus financieel haalbaar zijn, aldus Lennert Rietveld, senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners. "Bij omzetbepalingen moeten we echter rekening houden met de verslechterde economische situatie, waardoor plannen nu minder snel haalbaar zijn."

De horecasector kende in het vierde kwartaal van 2008 omzetvolumedaling van 6,5 procent en een omzetdaling van 3 procent ten opzichte van 2007, de cafésector zelfs 6 procent. Voor een nieuw bedrijf kan het verwachte omzetniveau afhankelijk van de situatie dan 10-20 procent lager uitkomen dan 6 maanden geleden. Hierdoor is een kritische blik op de investering of bijvoorbeeld meer inbreng van eigen vermogen noodzakelijk.

Eind februari kwam in het nieuws dat het Rijk 27 miljoen euro beschikbaar stelt voor beginnende ondernemers met een goed bedrijfsplan in de vorm van garantiestellingen en kredieten tot 35.000 euro wanneer de bank niet kan financieren.

Het onderzoek zal in september 2009 opnieuw worden uitgevoerd om de ontwikkelingen te monitoren.

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS.%0A%0Ahttp://www.hospitality-management.nl/nieuws/banken-kritischer-maar-financieringen-komen-wel-gewoon-rond/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Interview Longread
Ilja Leonard Pfeijffer: "Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing"

Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van de besteller-roman ‘Grand Hotel Europa’. Begin deze week werd bekend dat de naam van de schrijver prijkt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Dit is de meest belangrijke prijs voor een Nederlandse literaire roman en de winnaar ontva...

Hotelbouwplannen
Nog nooit zoveel hotelkamers verbouwd of gebouwd

Nog nooit zijn er zoveel kamers gesignaleerd die verbouwd of gerealiseerd worden binnen de hotellerie. 2018 bijkt het jaar van de grote hotelbouwplannen, zo blijkt uit een inventarisatie van Hotelbouwplannen. In onderstaande afbeeldingen zie je de trends en statistieken. Hotelbouwplannen heeft al...

Fletcher
De Wageningsche Berg door Fletcher uitgeroepen tot hotel van het jaar

Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg is door Fletcher uitgeroepen tot hotel van het jaar, daarvoor wordt het team uiteraard beloond. Daarom neemt het hoofdkantoor in Nieuwegein op zondag 24 maart 2019 het 4-sterren Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen voor é&...

Awards Hotel Mensen
Grand Hotel Huis ter Duin: ‘Partner Independent Hotel of the Year 2018’

Na de benoeming van managing director Stephan Stokkermans tot Hotelier of the Year 2019 van Preferred Hotels & Resorts en een finaleplaats bij de M&IT Awards in Londen was het nu de beurt aan Coen van Veen om twee awards mee naar huis te nemen. De Director of Sales was tijdens de HelmsBrisco...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: