Belgische horeca krijgt black box

13 juli 2012
Belgische horeca krijgt black box

Om fraude en zwart geld in de horeca aan te pakken gaat de Belgische overheid ondernemers per 1 juli 2013 verplicht stellen om een zogeheten black box op hun kassa aan te sluiten.

De zwarte doos registreert alle aanslagen en transacties die op de kassa worden gedaan. Zodra de black box uitvalt is er ook niet meer met de kassa te werken.

*Zwart geld*
Expert Ruud Clements van Van Hessen legt uit: "Iedere kassa krijgt een fysiek kastje van de overheid. Met de grote hoeveelheid zwart geld die in België in omloop is, is er de noodzaak om iets te doen. Maar of dit systeem goed doordacht is?"

*Simpele kassa*
Naar het schijnt kan het kastje op meerdere manieren worden omzeild. Een ondernemer met een uitgebreid systeem (meerdere handhelds, keukendisplays en kassa's) in zijn zaak bestempelt dit als intern bestelsysteem. Op de bar kan hij een eenvoudige kassa neerzetten waar de black box aan wordt gehangen. De zwarte doos houdt dan alleen in de gaten wat er op deze kassa gebeurt.

*Eigen plan*
Clements: "Ik verwacht dat er in Nederland niet zo snel een black box-systeem wordt geïntroduceerd in de horeca. Wij kennen het "Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/keurmerk-voor-afrekensystemen-opgericht/. Verschil met België is dat de overheid daar een systeem van boven oplegt aan de ondernemers, terwijl de overheid in Nederland tegen branche en leveranciers heeft gezegd: 'het moet anders, kom maar met een eigen plan, en anders gaan wij het doen'."

~Frank Lindner~

Overig nieuws