Belgische horeca krijgt black box

13 juli 2012 |
Belgische horeca krijgt black box<

Om fraude en zwart geld in de horeca aan te pakken gaat de Belgische overheid ondernemers per 1 juli 2013 verplicht stellen om een zogeheten black box op hun kassa aan te sluiten.

De zwarte doos registreert alle aanslagen en transacties die op de kassa worden gedaan. Zodra de black box uitvalt is er ook niet meer met de kassa te werken.

Zwart geld
Expert Ruud Clements van Van Hessen legt uit: "Iedere kassa krijgt een fysiek kastje van de overheid. Met de grote hoeveelheid zwart geld die in België in omloop is, is er de noodzaak om iets te doen. Maar of dit systeem goed doordacht is?"

Simpele kassa
Naar het schijnt kan het kastje op meerdere manieren worden omzeild. Een ondernemer met een uitgebreid systeem (meerdere handhelds, keukendisplays en kassa's) in zijn zaak bestempelt dit als intern bestelsysteem. Op de bar kan hij een eenvoudige kassa neerzetten waar de black box aan wordt gehangen. De zwarte doos houdt dan alleen in de gaten wat er op deze kassa gebeurt.

Eigen plan
Clements: "Ik verwacht dat er in Nederland niet zo snel een black box-systeem wordt geïntroduceerd in de horeca. Wij kennen het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen Verschil met België is dat de overheid daar een systeem van boven oplegt aan de ondernemers, terwijl de overheid in Nederland tegen branche en leveranciers heeft gezegd: 'het moet anders, kom maar met een eigen plan, en anders gaan wij het doen'."
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Hoteltech
Annemarie van Gaal: "Ook de hotellerie kan nieuwe verdienmodellen aanboren"

Toen Wayne Gretzki, de wereldberoemde Canadese ijshockeyer, gevraagd werd naar de reden van zijn succes, antwoordde hij: “Ik skate naar waar de puck heen gaat en niet naar waar hij vandaan komt.” En zo is het. Veel ondernemers en managers borduren nog steeds voort op het verleden, op ...

Events Hoteltech
Programma HotelTech: Annemarie van Gaal, Jeroen Smit en nog veel meer

Het programma van HotelTech 2019, dat op 18 november plaatsvindt in Bunnik, is definitief. De namen zijn bekend en hierbij lichten we een tipje van de welbekende sluier op. DAGVOORZITTER Jeroen Smit Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en &#...

Fletcher Opening Hotelketens
Honderdste hotel voor Fletcher

Met de bouw van een volledig nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede, zet Fletcher Hotels de teller op 100 hotels in Nederland. Dit is in Nederland uitzonderlijk, nog niet eerder is er een hotelketen geweest met zoveel ‘unieke’ hotels onder dezelfde vlag en volledig in eigendom. Voor ...

Hotelketens
Eden Hotels omarmt Dutch Cuisine

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Vanochtend tekende Eden Hotels directeur Léon Dijkstra in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels wa...

Awards Mensen
Leonardo Royal Hotel Amsterdam ontvangt  700e Green Key certificaat van Nederland

Het onlangs geopende Leonardo Royal Hotel in Amsterdam heeft vandaag het 700e Green Key certificaat uitgereikt gekregen. Het hotel in Amsterdam heeft met hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het hoogst haalbare niveau weten te behalen, namelijk ni...

Awards Internationaal
Het Schgaguler Hotelwint de Hotel Property Award 2019

De 'Hotel Property Award 2019' ging dit jaar naar het Schgaguler Hotel in Castelrotto/Kastelruth, Zuid-Tirol. De prijs werd uitgereikt op de hotelforum-gala-avond op 9 oktober. Andreas Martin, directeur van hotelforum management GmbH, zei: "Aan de ene kant onderscheidt de prijswinnaar v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: