Belgische horeca krijgt black box

13 juli 2012 |
Belgische horeca krijgt black box<

Om fraude en zwart geld in de horeca aan te pakken gaat de Belgische overheid ondernemers per 1 juli 2013 verplicht stellen om een zogeheten black box op hun kassa aan te sluiten.

De zwarte doos registreert alle aanslagen en transacties die op de kassa worden gedaan. Zodra de black box uitvalt is er ook niet meer met de kassa te werken.

Zwart geld
Expert Ruud Clements van Van Hessen legt uit: "Iedere kassa krijgt een fysiek kastje van de overheid. Met de grote hoeveelheid zwart geld die in België in omloop is, is er de noodzaak om iets te doen. Maar of dit systeem goed doordacht is?"

Simpele kassa
Naar het schijnt kan het kastje op meerdere manieren worden omzeild. Een ondernemer met een uitgebreid systeem (meerdere handhelds, keukendisplays en kassa's) in zijn zaak bestempelt dit als intern bestelsysteem. Op de bar kan hij een eenvoudige kassa neerzetten waar de black box aan wordt gehangen. De zwarte doos houdt dan alleen in de gaten wat er op deze kassa gebeurt.

Eigen plan
Clements: "Ik verwacht dat er in Nederland niet zo snel een black box-systeem wordt geïntroduceerd in de horeca. Wij kennen het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen Verschil met België is dat de overheid daar een systeem van boven oplegt aan de ondernemers, terwijl de overheid in Nederland tegen branche en leveranciers heeft gezegd: 'het moet anders, kom maar met een eigen plan, en anders gaan wij het doen'."
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Duurzaamheid
a&o Hostels biedt gasten gratis drankje aan in plaats van kamerschoonmaak

Hostelgasten kunnen vanaf nu bij alle a&o Hostels vrijwillig afzien van een dagelijkse schoonmaak van hun kamer. In ruil hiervoor krijgen zij een gratis drankje in de bar aangeboden. De hostelketen, met 39 vestigingen in 23 Europese steden, is tot deze beslissing gekomen na een uitgebreide proef...

Economie
Dit zijn de hotelvastgoed transacties van 2018

In 2018 is in Nederland voor ruim € 910 miljoen aan hotelvastgoed verkocht. Dit is een verwachte daling ten opzichte van het recordjaar van 2017, toen ruim € 1,7 miljard aan hotelvastgoed werd verkocht. Gezien het grote aantal unieke transacties in 2017 kon niet worden verwacht dat 2018 di...

Interview Longread
Outsourcing (deel 1): Volledig ontzorgen door outsourcing is een illusie

Hotels kunnen niet zonder outsourcing. Maar waar de één zonder blikken of blozen een externe partij inhuurt voor de F&B, doet de ander uit volle overtuiging zelf de schoonmaak. Of je nu in- of uitbesteedt, in beide gevallen blijft er voor de opdrachtgever een belangrijke rol weggel...

Columns Ewout Hoogendoorn
Go, Dutch Hotel Cities!

De Dutch Hotel City Index heeft dit jaar weer Amsterdam als de verrassende nummer één. Niet spannend? Nee, nu nog niet. Maar voor hoe lang nog? Amsterdam doet z’n stinkende best om van die pole position af te komen. Geen ‘I Amsterdam’, wordt het ‘Hi Lemmermeer&r...

Tech Advertorial
Meer tijd voor gasten met minder leveranciers

Met nieuwe technologie en smart data kun je rechtstreeks boeken bevorderen, doeltreffend upsellen en service op maat bieden. Maar als je al die mogelijkheden wilt benutten, heb je vaak met veel verschillende leveranciers te maken. PMS-aanbieder Guestline breidt het bestaande platform uit met de nieu...

Wet- en regelgeving Hotelbouwplannen
Brandveiligheid in hotels: “Hoteliers hebben vaak geen idee”

Max van Holst Pellekaan is dé expert op het gebied van brandveiligheid in de hotellerie. Hij verbaast zich over de onwetendheid van veel hoteliers. “En dat kan uiteindelijk ontzettend veel geld kosten, dat is zonde.” Hij ziet het steeds vaker om zich heen. Hoteliers die na de v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: