Brand meester? Tien tips!

1 mei 2013 |
Brand meester? Tien tips!<

Een gast die struikelt, waterschade in de keuken of een verwoestende brand... Als horecaondernemer kent u de risico’s van het vak. U bent u natuurlijk al bewust van de wettelijke maatregelen die u moet
treffen om dit soort gevaarlijke situaties te voorkomen. Maar wat als het noodlot toeslaat en die vreselijke nachtmerrie werkelijkheid wordt? Waar moet u op letten?

Regelen
Het overkwam Frans Hazen, oud-sectorvoorzitter KHN, eind februari 2013 In zijn Hotel de Draak in Bergen op Zoom zorgde een brand voor een enorme ravage. Het had niet veel gescheeld of het oudste hotel van Nederland was volledig afgebrand. Hazen: "Vanaf dat moment komt er van alles op je af. Er is zoveel te regelen en je moet aan allerlei zaken denken. Ik kan mijn collega-ondernemers het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je alles op orde hebt!"
Ervaringsdeskundige
Frans Hazen is helaas een ervaringsdeskundige op het gebied van brand. Vijf jaar geleden brandde het naast zijn dependance gelegen Chinese restaurant uit; daardoor werd ook zijn bedrijf beschadigd. "Het klinkt gek, maar dankzij die nare ervaring heb ik alles tot in de puntjes geregeld en wist ik precies waar ik op moest letten", aldus Hazen.

Voorkomen én genezen
Koninklijke Horeca Nederland geeft op de website www.khn.nl praktische adviezen. Uit recente cijfers van het NIVRE, het Nederlands Instituut Van Register Experts, blijkt dat jaarlijks 90 tot 100 bedrijven worden getroffen door brand, met een schade van meer dan 1 miljoen. De totale schadelast van bedrijfsbranden ligt tussen de 350 tot 450 miljoen per jaar.
Stel dat u, ondanks uw voorzorgsmaatregelen, te maken krijgt met een brand? Bent u voldoende verzekerd? Op de websites van KHN en van uw verzekeraar leest u meer over de te nemen stappen.

De tien tips van Frans Hazen:
1. Ga na een brand direct aan de slag. Wijs een voorlichter aan. Houd de gasten en de media op de hoogte van de ontwikkelingen. Zo voorkom je een verkeerd imago.

2. Check, check en dubbelcheck. Laat elke vier jaar de elektrische installatie controleren, van stoppenkast tot meter. En laat elk jaar de afzuiginstallatie controleren. Mocht de oorzaak van de eventuele brand daar liggen, dan dekt de verzekering niet.

3. Bezuinig nooit en te nimmer op brandvertragende middelen. Een brand kan in een heel korte tijd heel veel verwoesten.

4. Laat het pand elke vier jaar taxeren op basis van commerciële waarde én op herbouwwaarde.

5. Neem een ruime bedrijfschadetermijn. Na een brand heb je van het ene op het andere moment geen inkomsten meer, maar de vaste lasten blijven.

6. Houd regelmatig een brandalarmoefening met werknemers en zorg dat er genoeg BHV'ers in het pand aanwezig zijn.

7. Zorg ervoor dat het polisdossier alles bevat en actueel is: denk aan de opstalverzekering, brandverzekering, inventarispolis. De waarde kan natuurlijk variëren, bijvoorbeeld nadat u een grote investering heeft gedaan.

8. Zorg ervoor dat de aansprakelijkheid richting de gasten op orde is.

9. Voorkom claims van gasten. Zodra zij het pand verlaten hebben moeten de hotelkamers worden afgesloten. Wanneer het pand weer vrij is gegeven, bezoek dan samen met de gasten én met iemand van de politie of de brandweer (als getuige) de kamers. Maak foto's.

10. Neem een eigen contra-expert in de arm. Hij kent het vakjargon van de verzekeraars en deskundigen, de door hen gehanteerde schadeprotocollen en de kleine lettertjes in de polis. Zorg ervoor dat de uren van de contra-expert en die van de schade-expert van de verzekeraar in balans zijn.

Breghje van Eupen, KHN

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Booking.com Coronacrisis
Booking.com ontving een megabedrag van 61 miljoen euro vanuit de NOW-regeling

KLM is met afstand de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. De regeling voorziet in het dorbetalen van een deel van het loon door het rijk. De luchtvaartmaatschappij ontving in totaal 301 miljoen euro, zo bleek uit gegevens van het UWV. Binnen onze branche is Booking.com een zeer grote o...

Hotelbouwplannen Opening
Stayokay Maastricht heropent deuren na grondige renovatie

Vandaag heropent Stayokay Maastricht officieel de deuren na een complete renovatie. Het vernieuwde hostel biedt plaats aan gezinnen, individuele reizigers, groepen en zakelijke gasten. Daarnaast wil Stayokay met bar-restaurant The 5th een fijne hotspot aan de Maas bieden om te eten, drinken, relaxen...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: