Cash is king

14 februari 2014
Cash is king

Winst maakt groei mogelijk. Dat is een veel gehoorde uitspraak, maar het is onzin. Er zijn bedrijven die winst maken, maar toch failliet gaan. En bedrijven met verlies die liquiditeiten
te over hebben. Geld maakt groei mogelijk. Cash is king. Sturen op kasstromen is dan ook belangrijker dan sturen op winst. Ondernemingen die groeien en het goed doen, zijn onder andere bedrijven die investeren en daarmee de consumenten naar binnen trekken. Hiervoor is geld nodig. Maar het loskrijgen van geld bij banken is lastig geworden. Banken hebben te maken met strengere regels, waardoor ze hun geld minder aan risicovollere branches (lees horeca/hospitality) willen uitlenen.

*Vennootschapsbelasting uitstellen*
Geld is uitermate belangrijk voor de groei of continuïteit van de onderneming. Het is dus vervelend dat u over de winst vennootschapsbelasting moet afdragen. Dit geld kunt u immers zo goed gebruiken om die investering volgend jaar te doen. De bank verstrekt u geen lening voor die investering. Gelukkig kunt u door creatief gebruik te maken van regels de betaling van de vennootschapsbelasting uitstellen.

*Terugkrijgen voorlopige aanslag*
Een recente ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat u als DGA (directeur grootaandeelhouder) onder voorwaarde in 2013 een grote aftrekpost kunt creëren, waardoor u direct uw betaalde vennootschapsbelasting op een voorlopige aanslag 2013 kunt terugkrijgen van onze welwillende overheid. De betaalde vennootschapsbelasting over 2012 krijgt u ook terug, en wellicht hoeft u over 2014 en 2015 (en nog een aantal jaren) geen vennootschapsbelasting te betalen. Dit geld kunt u dan heel goed gebruiken om te investeren in uw onderneming.

*Liquiditeit vrijmaken*
Bent u die DGA en kunt u die aftrekpost goed gebruiken? Neem dan contact op met een financieel expert en laat bekijken of deze recente ontwikkeling nog voor u veel geld kan opleveren. Verder adviseer ik u om uw onderneming eens goed door te lichten, om te kijken waar u liquiditeit kunt vrijmaken. Zoals gezegd: cash is king. Oftewel geld is schaars. Er zijn veel ondernemingen die geld nodig hebben. Heeft u de beschikking over geld, dan geeft dat u een sterkere onderhandelingspositie.

~Roland van Gessel AA~
~Mazars Paardekooper Hoffman NV~

Overig nieuws