Cash is king

14 februari 2014 |
Cash is king<

Winst maakt groei mogelijk. Dat is een veel gehoorde uitspraak, maar het is onzin. Er zijn bedrijven die winst maken, maar toch failliet gaan. En bedrijven met verlies die liquiditeiten
te over hebben. Geld maakt groei mogelijk. Cash is king. Sturen op kasstromen is dan ook belangrijker dan sturen op winst. Ondernemingen die groeien en het goed doen, zijn onder andere bedrijven die investeren en daarmee de consumenten naar binnen trekken. Hiervoor is geld nodig. Maar het loskrijgen van geld bij banken is lastig geworden. Banken hebben te maken met strengere regels, waardoor ze hun geld minder aan risicovollere branches (lees horeca/hospitality) willen uitlenen.

Vennootschapsbelasting uitstellen
Geld is uitermate belangrijk voor de groei of continuïteit van de onderneming. Het is dus vervelend dat u over de winst vennootschapsbelasting moet afdragen. Dit geld kunt u immers zo goed gebruiken om die investering volgend jaar te doen. De bank verstrekt u geen lening voor die investering. Gelukkig kunt u door creatief gebruik te maken van regels de betaling van de vennootschapsbelasting uitstellen.

Terugkrijgen voorlopige aanslag
Een recente ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat u als DGA (directeur grootaandeelhouder) onder voorwaarde in 2013 een grote aftrekpost kunt creëren, waardoor u direct uw betaalde vennootschapsbelasting op een voorlopige aanslag 2013 kunt terugkrijgen van onze welwillende overheid. De betaalde vennootschapsbelasting over 2012 krijgt u ook terug, en wellicht hoeft u over 2014 en 2015 (en nog een aantal jaren) geen vennootschapsbelasting te betalen. Dit geld kunt u dan heel goed gebruiken om te investeren in uw onderneming.

Liquiditeit vrijmaken
Bent u die DGA en kunt u die aftrekpost goed gebruiken? Neem dan contact op met een financieel expert en laat bekijken of deze recente ontwikkeling nog voor u veel geld kan opleveren. Verder adviseer ik u om uw onderneming eens goed door te lichten, om te kijken waar u liquiditeit kunt vrijmaken. Zoals gezegd: cash is king. Oftewel geld is schaars. Er zijn veel ondernemingen die geld nodig hebben. Heeft u de beschikking over geld, dan geeft dat u een sterkere onderhandelingspositie.

Roland van Gessel AA
Mazars Paardekooper Hoffman NV

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: