Concurrent hotellerie naar 10 miljard

21 maart 2014
Concurrent hotellerie naar 10 miljard

Het immens populaire Airbnb telt op dit moment zo'n 600.000 aanbieders die een appartement, kamer, bed of woning verhuren. De website zou op korte termijn een kapitaalinjectie gaan ontvangen die
het bedrijf een waarde zou geven van tien miljard dollar. Dit staat gelijk aan zo'n 7.3 miljard euro. The Wall Street Journal heeft deze signalen opgevangen van welingelichte bronnen. Is Airbnb een geduchte concurrent van de hotellerie? Is Airbnb legaal? Moet de overheid de website onderzoeken op misstanden? Allemaal vragen die de hotellerie zich stelt of zou moeten stellen. We duiken eens wat dieper deze materie in.

*Mag het wel?*
Eerst eens wat achtergrondinformatie over Airbnb. Het is een alternatief voor de huur van een hotelkamer en vaak ook goedkoper, maar is het ook gewenst? Veel lokale overheden onderzoeken de onregelmatigheden die zich voordoen via de populaire website. De website bemiddelt namelijk in de verhuur van kamers en bedden, terwijl de aanbieders zich onttrekken aan regelgeving en belasting. New York heeft de activiteiten van Airbnb inmiddels willen beperken, maar dat leidde tot grote protesten van de individuele aanbieders. Ook in Amsterdam werd Airbnb aan banden gelegd: het gebruik van de website was enige tijd verboden, aangezien particulieren zonder enige vorm van toestemming 'een hotel zouden runnen.'

*Het mag in Amsterdam wel*
In onze hoofdstad heeft de hotellerie er een geduchte concurrent bij, aangezien Airbnb er inmiddels weer mag opereren. Het is toegestaaan mits de verhuurder toeristenbelasting laat betalen door de gast en zijn of haar woning voor maximaal twee maanden verhuurt.

*Kapitaalinjectie*
Airbnb bemiddelt. Niet meer en niet minder. Toch zou de kapitaalinjectie de marktwaarde van Airbnb naar een niveau tillen dat de waarde van vele hotelketens overstijgt. De kapitaalinjectie is noodzakelijk, aangezien er meer kapers op de kust zijn binnen deze vechtmarkt. Andere websites willen immers maar al te graag een stukje van de Airbnb-taart inpikken. Airbnb gaat investeren, zodat het haar koppositie niet kwijtraakt. Kan de hotellerie hier wel tegenop?

*TPG*
Private-equityfonds TPG zou tussen de 400 en 500 miljoen in het bedrijf gaan investeren, zo hebben ingewijden de Wall Street Journal medegedeeld. Airbnb zou hiermee één van de meest waardevolle startups in de geschiedenis worden en zelfs hoger op de ranglijst van de ‘Billion Dollar Startup Club’ komen dan Dropbox en mobieletelefoonproducent Xiaomi. Deze bedrijven hebben ieder een marktwaarde van 10 miljard dollar.

*Hoe werkt het?*
De verhuurders bepalen de prijs zelf; Airbnb houdt een percentage in (commissie). Aangezien Airbnb enkel bemiddelt in particulier verhuurde overnachtingsplekken, bemiddelt het in potentieel gevaarlijke (denk aan brandgevaar) accommodaties. Er is geen enkele controle en bovendien wordt belasting in veel gevallen ontdoken. HomeAway is een geduchte concurrent van Airbnb en heeft inmiddels ook al een geschatte marktwaarde van 3,9 miljard dollar.

*Meer waard dan Wyndham*
Opvallend is, dat Airbnb nog nooit omzet- of winstcijfers bekend heeft gemaakt. Toch is de waarde verviervoudigd vanaf 2012. Ter vergelijking: Wyndham Worldwide heeft 7500 hotels in beheer en kent een marktwaarde van 9,4 miljard dollar.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws