De meest geteelde zomergroenten in Nederland

13 juli 2016 | Thijs Jacobs

Welke zomergroenten zet jij op de kaart? Het CBS biedt uitkomst, want het instituut becijferde wat de meest geproduceerde zomergroenten zijn binnen Nederland. Lokale groenten doen het goed op de kaart, want de ecologische footprint is kleiner en ze zijn lekker vers.

In 2015 is bijna 2 200 miljoen kg zomergroenten geproduceerd, 29 procent meer dan in 2000. Het hiervoor benodigde landbouwareaal nam af met 13 procent. Tomaten blijven de meest geproduceerde zomergroente, de productie van aardbeien onder glas nam in deze periode het sterkst toe. Dit meldt CBS.

De productie van zomergroenten steeg tussen 2000 en 2015 met 496 miljoen kg(29 procent). Deze productiegroei is grotendeels toe te schrijven aan de toename van teelt onder glas. In de jaren 2000-2015 steeg het aandeel onder glas geproduceerde zomergroenten met 4 procent. Inmiddels komt 78 procent van de zomergroenten uit kassen. De opbrengst per hectare van deze groenten is gemiddeld 16 keer zo hoog als van zomergroenten van de open grond. 
Het areaal zomergroenten daalde in deze periode met bijna 3,4 duizend hectare tot22 duizend hectare, een afname van 13 procent.

Veel meer aardbeien

In 2015 is 28,6 duizend ton aardbeien onder glas en tunnels geproduceerd, 90 procentmeer dan in 2000. In de open grond is in 2015 29 duizend ton aardbeien geproduceerd, de helft meer dan in 2000. De productie van doperwten daalde sinds het begin van deze eeuw met meer dan de helft, terwijl ook ruim 30 procent minder radijs en sperziebonen is verbouwd. 

Areaal courgettes verdubbeld

Het areaal courgettes nam tussen 2000 en 2015 het meest toe, met meer dan 100 procent, het areaal aardbeien onder glas en tunnels steeg met 71 procent. Op plaats drie is de rode biet te vinden met een areaal toename van 88 procent. De oppervlakte sperziebonen daalde met 42 procent, gevolgd door doperwten (40 procent) en radijs (39 procent).

Tomaat: meeste kilo’s

In 2015 is bijna 900 miljoen kg tomaten geproduceerd, 41 procent van alle geproduceerde zomergroenten. De tomatenproductie steeg tussen 2000 en 2015 met 71 procent. 
Op een doorsnee dag worden 62 vrachtauto’s met 40 ton tomaten geladen op Nederlandse tuinbouwbedrijven, met name in het Westland en Noord-Limburg. Van de 10 vrachtauto’srijden er 9 door naar het buitenland. De Nederlandse tomatenexport vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljard euro.

Doperwten: grootste areaal

Met 3,5 duizend hectare namen doperwten het grootste deel van het areaal zomergroenten in beslag (16 procent), gevolgd door sperziebonen met 3 duizend hectare en bos- en waspeen met 2,7 duizend hectare. De tomaat is met 1,8 duizend hectare goed voor het grootste areaal zomergroenten in kassen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Advertorial
Walk-In met accessoires: een design met veel toegevoegde waarde

De veelzijdige accessoires van HÜPPE Select+ vullen nu elke moderne Walk-In douche perfect aan. Één design met veel toegevoegde waarde, esthetisch, tijdloos mooi en functioneel. De veelzijdige accessoires zijn niet alleen nuttig voor uw gasten, ze zorgen ook voor veel extra comfor...

Economie Internationaal
Goldman Sachs richt pijlen op overname B&B Hotels

Er zijn exclusieve gesprekken gaande tussen de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en investeerder PAI. De gesprekken gaan in dit geval over de overname van B&B Hotels. B&B Hotels telt 476 vestigingen en de zakenbank is bereid 1,9 miljard euro neer te tellen voor de overname, zo lezen we in...

Economie Toerisme
Buitenlands toerisme groeit vooral buiten grote steden

Door de welvaartsgroei en de grotere bereikbaarheid van bestemmingen blijft het toerisme ook in de komende jaren stijgen. ABN AMRO geeft wel aan dat het tempo hiervan enigszins afneemt door de economische groeivertraging in herkomstlanden van toeristen. Hierdoor vertraagt bijvoorbeeld ook de groei v...

Personalia Hotel
Nieuwe operations manager Landgoed Huize Bergen

Hubèrt van den Heuvel is de nieuwe operations manager van Landgoed Huize Bergen te Vught. Van den Heuvel heeft in het verleden veel ervaring opgedaan binnen de hospitality. De afgelopen 10 jaar heeft hij gewerkt als (interim)bedrijfsadviseur voor horecabedrijven op het gebied van conceptontwi...

Hotelbouwplannen Culinair
Nieuwe hotelkamers voor sterrenrestaurant Valuas Venlo

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft 13 totaal vernieuwde hotelkamers in gebruik genomen. Bij de inrichting is de natuur gebruikt als inspiratiebron en speelt duurzaamheid een grote rol. Het is de derde grote verbouwing in acht jaar voor eigenaar Eric Swaghoven, die eerder het restaurant en de ke...

Tech Advertorial
Best Western City Hotel de Jonge kiest voor PMS van Guestline

Het Best Western City Hotel de Jonge is sinds 1874 een begrip in de hoofdstad van Drenthe en beschikt over 72 hotelkamers, restaurant en 8 vergaderzalen. Het hotel kiest voor een PMS-systeem van Guestline. Rob Riper, algemeen directeur van Best Western City Hotel de Jonge: Met de installatie heb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: