'Fraude met Google Maps kost hotels omzet'

18 november 2010 |
'Fraude met Google Maps kost hotels omzet'<

Zonder dat hotels- of hotelketens er van op de hoogte zijn blijkt dat Google Maps misbruikt wordt door partijen die buiten het hotel om geld verdienen aan hotelboekingen. Deze zogenaamde 'affiliate-partijen' zetten gasten op het verkeerde been door zich voor te doen als de website van het hotel en ontvangen commissies over reserveringen die eigenlijk commissievrij zouden moeten zijn. Hotels lopen hierdoor inkomsten mis.

Uitwassen
"Hoteliers hebben eigenlijk geen idee meer wie hun kamers aanbiedt op het internet, commissiepartijen werken met duizenden affiliate-partijen samen en hierdoor kunnen dit soort uitwassen ontstaan. Hotels zouden zich bewuster moeten zijn met wie de commissiepartijen samenwerken waar ze mee in zee gaan, en ook van het belang van de eigen website", aldus Erik Baumann, directeur van Hoteliers.com, die het nieuws meldt aan de redactie van Hospitality Management.

Stappen ondernemen
Jack Ligtvoet van Centre Hotels, een van de gedupeerde hotelbedrijven, reageert geschokt: "We zullen ons beraden op een gerechtelijke procedure om dit aan te pakken. Ons logo wordt misbruikt en hotels van buiten onze keten worden ook op deze website geplaatst die zogenaamd van ons is. Hierdoor ontvangen wij nu dagelijks telefoontjes van gasten over andere hotels. De gasten raken ook verward door deze bizarre manier van frauderen. Inmiddels is Google aangeschreven, wij zullen als hoteliers onze krachten moeten bundelen om dit tegen te gaan."

Werkwijze
De affiliate-partijen gaan te werk door domeinnamen te registreren die lijken op de domeinnaam van een hotel. Voorbeelden: www.centrehotels.tk, www.edenamsterdam.tk, en www.leuropehotel.info. Deze domeinnamen komen prominent omhoog in Google Maps-resultaten als men in Google zoekt op ‘Hotels Amsterdam’.

Doorgestuurd
Vanaf de malafide adressen worden gasten doorgestuurd naar de (slecht in elkaar zittende) websites van de zogenaamde boekingssites. Verder worden de directe contactgegevens van het hotel in Google Maps aangepast zodat deze doorverwijzen naar de website van de affiliate-partij.

Namaak
De frauduleuze websites zijn zelfs voorzien van het logo van de desbetreffende keten of hotel. De website toont alleen niet het aanbod van de keten (bijvoorbeeld bij Centre Hotels), maar andere hotels in Amsterdam waarbij er doorgelinkt wordt naar diverse commissiepartijen zoals bijvoorbeeld Booking.com, Travelocity en Expedia om een hotelboeking te maken.
Via overeenkomsten met vrijwel alle gerenommeerde commissiepartijen verdienen deze partijen geld aan deze reserveringen, ten koste van de hotels zelf die voor de commissierekening opdraaien.

Amsterdam mikpunt
In Nederland is vooralsnog de hotellerie in Amsterdam het mikpunt van deze bedrijven, omdat hier relatief gezien het meeste te halen is. Ook in andere Europese hoofdsteden, zoals Parijs, komen de malafide webadressen naar boven in de eerste zoekresultaten van Google.

Over de rug van de hotelier
De fraude is aan het licht gekomen door onderzoek van Hoteliers.com, een partij die niet met affiliate-partijen samenwerkt en hoteliers ondersteunt met het realiseren van commissievrije boekingen via het internet en ook de eigen website van het hotel.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor Internationaal
Accor opent 3000ste hotel in Europa

Accor opent haar 3.000ste hotel in Europa met de komst van twee ‘Mondrian’ hotels in Frankrijk. Met meer dan 340.000 kamers in 39 landen is Accor Europees markleider. De komst van Mondrian naar Europa, Accor’s 26e merk, onderstreept Accor’s ambitie in het premium en lifestyle...

Interview Longread
''In mijn hotel werken alleen 50-plussers''

Op een steenworp afstand van het beroemde Maastrichtse Vrijthof vind je Hotel Botticelli, een prachtig klassiek hotel in Venetiaanse sferen. De eigenaar Charles Steffens leidt ons rond in zijn hotel dat herinneringen oproept aan een roemrijk verleden, maar tegelijkertijd toekomstbestendig is, aangez...

Hotelbouwplannen Hilton
Hilton Royal Parc Soestduinen heropend na renovatie

Na 16 maanden waarin Hilton Royal Parc Soestduinen volledig gerenoveerd is, is het hotel er nu klaar voor om als DoubleTree by Hilton haar deuren te heropenen. Samen met de eigenaren, Netjes Beheer B.V., is er bewust voor gekozen om onder een ander Hilton-brand verder te gaan. Voortaan een Double...

Awards Culinair
Booking.com lanceert nieuwe pilot-app 'CityBook'

Door het gebruik van machine learning krijgen reizigers aanbevelingen die het makkelijker maken om de steden te verkennen. Met als missie het voor iedereen makkelijker te maken om de wereld te beleven, kondigt Booking.com een nieuwe pilot aan: CityBook. Deze digitale stedengids brengt inspiratie, pl...

Wet- en regelgeving Airbnb
KHN: Snel ingrijpen op platformen zoals Airbnb noodzakelijk

De Tweede Kamer spreekt donderdag 16 januari in een schriftelijk verslag over nieuwe wetgeving voor huizenverhuurplatformen, zoals Airbnb. In aanloop naar deze kamerbehandeling pleit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor verplichte medewerking van deze platformen als het gaat om toezicht op verhuu...

Personalia Mensen
RAI Amsterdam benoemt Luuk Scholte tot Domain & Partnership Manager

Na zeven edities leiding te hebben gegeven aan Horecava is Luuk Scholte door RAI Amsterdam benoemd tot Domain & Partnership Manager. Carlijn Groen, huidig Exhibition Manager van Horecava, neemt het stokje van Luuk Scholte over. Luuk Scholte is in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor het rea...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: