Historie bepalend voor eetcultuur

24 juni 2013 |
Historie bepalend voor eetcultuur

Noord tegen zuid, bourgondische maaltijden versus karige Calvinistische bordjes. Aandacht voor eten, of eten als brandstof. De moderne verschillen tussen de Belgische en Nederlandse
eetcultuur hebben hun wortels diep in de geschiedenis van beide landen. Dat bleek eens te meer, toen tijdens het Social Event van de AF&BM in Antwerpen een culinaire stadswandeling werd ondernomen.




Van elixer tot zult
Onder begeleiding van een vier stadsgidsen leerden de 80 aanwezigen over de geschiedenis van Antwerpen. Onderweg waren er diverse punten op de route waar werd gestopt voor een proeverij. Zo werd het digestief Elixer d'Anvers geproefd.





Ook was er een glas Australische witte wijn van Belgische makelij met daarbij Noordzeegarnaaltjes bij Vishandel Van Bladel.




Oesters met Champagne van het huis Vranken gingen van hand tot hand bij Het Toneelhuis.





Vleeswaren, zoals Antwerpse kop, filet d'Anvers en gerookt paardenvlees, kwamen van Slagerij Buyssee.




Grote vraag
De achterliggende vraag bij het proeven van al deze mooie producten is hoe het komt dat men in Nederland zo lang weinig tot niets op zijn eten gaf. Nog steeds zijn er mensen die eten en drinken als brandstof beschouwen. Andere nationaliteiten in Europa, waaronder de Belgen, besteden een veel groter deel van hun inkomen aan eten en drinken dan Nederlanders.

'Op restaurant'
In Nederland hebben restaurants in de regel hun piekdagen op vrijdag en zaterdag. In België zijn sommige restaurants juist gesloten in het weekeinde. Die dagen kook je zelf en ga je samen met familie en vrienden thuis aan tafel. De Belg die in het weekeinde 'op restaurant' gaat, bekent indirect dat hij niet kan koken.

Grote rivieren
Het verschil tussen de culinaire gewoontes van de Hollanders en Vlamingen is ingegeven door historische ontwikkelingen. Ten eerste kwamen de Romeinen nooit de grote rivieren in Nederland over. Hierdoor ontstond de scheiding tussen de verfijnde Romeinse eetgewoontes en de primitievere Germaanse eetcultuur. Ten tijde van het Bourgondisch rijk in de vijftiende eeuw waren Vlaanderen en de zuidelijke en westelijke provincies van Nederland met elkaar verbonden. Dit verklaart wellicht waarom er binnen Nederland in het zuiden van het land wel een meer bourgondische levensstijl op wordt nagehouden.

Tijdens het Social Event van de AF&BM werd eens te meer duidelijk dat Antwerpen zoveel culinaire ontdekkingen en verleidingen biedt, dat zelfs de meest stugge Calvinist niet anders kan dan zich ooit te bekeren.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: