Hotelmanagers welkom in de zorg: "Oprecht contact maakt voor mij het verschil"

31 oktober 2020 | Redactie

Bart van der Ven, locatiemanager bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het woonzorgcentrum WZH Schoorwijck voor ouderen. Samen met zijn medewerkers zorgt hij dagelijks voor de verzorging, behandeling en begeleiding van de bewoners waarbij hij zelfstandigheid en gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan.

Dat hij in de ouderenzorg zou gaan werken had hij als afgestudeerde aan de Hogere Hotelschool Den Haag ook niet vooraf bedacht. “Ik heb gewerkt in bruine kroegen, hotels en sterrenzaken en echt een fantastische tijd gehad, maar ik had behoefte aan meer diepgang en uitdaging”, aldus Bart. “Binnen de zorg is het de kunst om met beperkte middelen het verschil te maken. Het gaat hierbij nog meer om die warme hand en het oprechte contact.”

Voordat Bart kwam werken in de ouderenzorg had hij er wel een bepaald beeld van. In de praktijk bleek dit beeld niet te kloppen. “Ik ben er nu 13 jaar werkzaam en heb me nog geen moment verveeld. Zeker in déze periode met het coronavirus, het gaat om mensenlevens.”

Gastvrijheidsdenken

Bart beseft wel dat er op het gebied van gastvrijheid in de ouderenzorg nog steeds stappen gemaakt kunnen worden. Bij WZH heeft het zpgenaamde gastvrijheidsdenken zijn intrede gedaan. Zo wordt er bij WZH Schoorwijck elke dag vers gekookt, hebben medewerkers in het restaurant een horeca-opleiding en kunnen bewoners zelf kiezen wat zij eten aan mooi gedekte tafels.

Ook geeft Bart aan dat er belangrijke veranderingen zijn binnen de organisatie, in de omgang met de bewoners. Het uitgangspunt in de zorg is gekanteld van “nee, dat kan niet”, naar “ja, en….” En er is ruimte voor ondernemerschap.

Uitdaging en ontwikkeling

Bart geeft aan dat het de uitdaging is om alles samen te brengen tot een geheel. Je moet overal rekening mee houden. Van regelgeving en bewonerswensen, tot het bijeenbrengen van diverse disciplines zoals behandelaren, zorgmedewerkers, facilitaire dienst en de medezeggenschap. Alles voor optimale zorg. Vergelijkbaar met het runnen van een hotel. Ontwikkeling bij WZH wordt dan ook gestimuleerd, zowel op inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Er is dan ook een ruim aanbod van allerlei opleidingen en trainingen.

Aan het begin van zijn carrière had hij nooit gedacht dat hij de overstap zou maken van het hotelwezen naar de ouderenzorg. Tijdens het solliciteren bij WZH kwam Bart op de website van WZH de tekst tegen: Bij WZH krijg je de ruimte om jezelf te zijn. Voor hem is dit de afgelopen 13 jaar alleen maar bevestigd en hij heeft geen moment spijt.

Heb je ook interesse in een carrière als locatiemanager binnen de ouderenzorg? Bekijk de vacature op onze website.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Culinair
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: