Omzetdaling het sterkst in hotel- en restaurantsector

4 februari 2010
Omzetdaling het sterkst in hotel- en restaurantsector

De gemiddelde omzetdaling in de horeca in het vierde kwartaal van 2009 bedraagt 3,5%. Met name bedrijven in de restaurant- en hotelsector worden getroffen. Voornaamste reden voor de omzetdaling is de economische crisis. Dit blijkt uit de laatste Horeca Barometer van Synovate en Koninklijke Horeca Nederland die woensdag verscheen. De ondervraagde hoteliers verwachten dat hun omzet het komende jaar met 25 procent zal dalen. De helft gaat er vanuit dat de omzet gelijk blijft. De gemiddelde verwachte omzetontwikkeling in de hotelsector voor het eerste kwartaal van 2010 komt uit op een daling van 0,3 procent.

*Meer daling in grote steden*
In de grote steden wordt een grotere omzetdaling gemeld dan in de overige regio’s in Nederland. De gemiddelde omzetdaling uit het laatste kwartaal van 2009 is in heel Nederland het sterkst in de hotel- en restaurantsector (respectievelijk -5,6% en -4,8%).
Als belangrijkste reden voor de omzetdaling worden de economische omstandigheden genoemd, gevolgd door het rookverbod en de slechte weersomstandigheden. In vier op de tien horecabedrijven zijn het aantal gasten en de gemiddelde besteding per gast afgenomen. Er zijn echter ook horecabedrijven waar in het vierde kwartaal het aantal gasten (29%) en de besteding per gast (16%) zijn toegenomen. De vaste gasten komen in zes van de tien etablissementen net zo vaak als in dezelfde periode het jaar daarvoor, een derde komt minder vaak.

*Horecaondernemers nemen maatregelen*
In het vierde kwartaal van 2009 heeft een derde van de horecaondernemers maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te veranderen. Meest genoemd zijn bezuinigingen op het personeel en het aanbieden van een breder assortiment. Negen op de tien horecaondernemers overwegen maatregelen te nemen in 2010. Naast besparen op inkoop en energie, worden meer aanbiedingen en acties aangekondigd.

*Minder personeel*
De omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2010 ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor is negatief, namelijk -0,9%, met als meest genoemde oorzaak de economische crisis. In het eerste kwartaal van 2010 verwacht men met 2,8% minder personeel toe te kunnen dan in het vierde kwartaal van 2009. Met name in de restaurantsector is minder personeel nodig.

Download het hele rapport door de onderstaande pdf te openen.

~Hospitality Management, Frank Lindner en Sanny Visser~

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/omzet-in-de-horeca-nog-steeds-onder-druk/

Overig nieuws