Omzetdaling het sterkst in hotel- en restaurantsector

4 februari 2010 |
Omzetdaling het sterkst in hotel- en restaurantsector<

De gemiddelde omzetdaling in de horeca in het vierde kwartaal van 2009 bedraagt 3,5%. Met name bedrijven in de restaurant- en hotelsector worden getroffen. Voornaamste reden voor de omzetdaling is de economische crisis. Dit blijkt uit de laatste Horeca Barometer van Synovate en Koninklijke Horeca Nederland die woensdag verscheen. De ondervraagde hoteliers verwachten dat hun omzet het komende jaar met 25 procent zal dalen. De helft gaat er vanuit dat de omzet gelijk blijft. De gemiddelde verwachte omzetontwikkeling in de hotelsector voor het eerste kwartaal van 2010 komt uit op een daling van 0,3 procent.

Meer daling in grote steden
In de grote steden wordt een grotere omzetdaling gemeld dan in de overige regio’s in Nederland. De gemiddelde omzetdaling uit het laatste kwartaal van 2009 is in heel Nederland het sterkst in de hotel- en restaurantsector (respectievelijk -5,6% en -4,8%).
Als belangrijkste reden voor de omzetdaling worden de economische omstandigheden genoemd, gevolgd door het rookverbod en de slechte weersomstandigheden. In vier op de tien horecabedrijven zijn het aantal gasten en de gemiddelde besteding per gast afgenomen. Er zijn echter ook horecabedrijven waar in het vierde kwartaal het aantal gasten (29%) en de besteding per gast (16%) zijn toegenomen. De vaste gasten komen in zes van de tien etablissementen net zo vaak als in dezelfde periode het jaar daarvoor, een derde komt minder vaak.

Horecaondernemers nemen maatregelen
In het vierde kwartaal van 2009 heeft een derde van de horecaondernemers maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te veranderen. Meest genoemd zijn bezuinigingen op het personeel en het aanbieden van een breder assortiment. Negen op de tien horecaondernemers overwegen maatregelen te nemen in 2010. Naast besparen op inkoop en energie, worden meer aanbiedingen en acties aangekondigd.

Minder personeel
De omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2010 ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor is negatief, namelijk -0,9%, met als meest genoemde oorzaak de economische crisis. In het eerste kwartaal van 2010 verwacht men met 2,8% minder personeel toe te kunnen dan in het vierde kwartaal van 2009. Met name in de restaurantsector is minder personeel nodig.

Download het hele rapport door de onderstaande pdf te openen.

Hospitality Management, Frank Lindner en Sanny Visser

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/omzet-in-de-horeca-nog-steeds-onder-druk/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: