Roken in natte horeca onder vuur

28 januari 2013
Roken in natte horeca onder vuur

De Tweede Kamer gaat weer stemmen over een algemeen rookverbod in de horeca. De kans dat roken in de kleine horeca wordt verboden, is groot. Voorlopig lijkt er een Kamermeerderheid te zijn.

*Half tot heel*
Binnenkort debatteert de kamer over deze kwestie met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De ChristenUnie zal dan een motie indienen om het rookverbod weer algemeen te laten gelden. Het gedoogbeleid voor kleine cafés is volgens de partij een ondermijning van het verbod.

*Onder druk*
De meerderheid is ontstaan door het CDA. Zij sluit zich aan bij een blok van onder meer PvdA, D66, SP en ChristenUnie. Deze partijen zijn al langer actief in het ontmoedigen van roken. Volgens het CDA hebben zij in de vorige regeerperiode met spijt goedkeuring gegeven voor kleine cafés, onder druk van de VVD en de PVV.

*Bangmaken*
Het roken buiten de horeca wordt ook aangepakt. Het kabinet is van plan schrikwekkende afbeeldingen te plakken op pakjes sigaretten. Hiermee volgt zij een voorstel van de Europese Unie, dat vorige maand werd gepresenteerd.

*Nekslag*
Koninklijke Horeca Nederland denkt dat een algemeen rookverbod de horeca nog meer in de problemen brengt. "De cafés krijgen het dit jaar al moeilijk vanwege de btw- en accijnsverhogingen op alcohol", zegt directeur Lodewijk van der Grinten. "Het terugdraaien van de uitzondering op het rookverbod kan een nekslag vormen voor de kleinere kroegen. Laat het kabinet eerst actie ondernemen op een deugdelijke handhaving voordat hij zijn pijlen richt op deze groep ondernemers", aldus Van der Grinten.

~Marijn Brok~

Overig nieuws