Stijgende lijn Hotelbouwplannen

8 juli 2014
Stijgende lijn Hotelbouwplannen

Mei en juni hebben geen hoge aantallen "hotelbouwplannen":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/kortingsactie-hotelbouwplannen-16906/ opgeleverd, maar voor een gunstig eerste halfjaar van 2014 was dat ook niet nodig. Zowel in plannen als in kamers en wellnessfaciliteiten
is er een duidelijk stijgende trend ten opzichte van de afgelopen twee jaren. Alleen de vergader- en congresfaciliteiten blijven achter.

*Behoefte aan hotelcapaciteit*
Een andere trend die lijkt te zijn ingezet, is die van steeds openlijker gevoerde discussies over de behoefte aan hotelcapaciteit. Hoewel de insteek in diverse gemeenten steeds anders is, zijn er grofweg vooral drie groepen die zich roeren. Omwonenden en de middenstand geven meestal simpelweg aan dat er al genoeg hotels zijn. Eigenaren/managers van bestaande hotels vinden dat de grenzen van de capaciteit zijn bereikt en schuiven als bewijs dalende kamerprijzen naar voren schuiven. Gemeentebesturen echter zien vaak liefst juist wél meer hotelkamers verschijnen, omdat daardoor naar hun mening het toerisme in hun gemeente een impuls krijgt.

*Ondernemersgeest*
De vierde groep bleef nog even onvermeld. Dat zijn de investeerders, eigenaren en ketens, die per situatie hun eigen plan trekken. En daarom in het eerste halfjaar van 2014 gewoon hebben gedaan wat hun ondernemersgeest ze heeft ingegeven.

*30 (ver)bouwplannen*
In Hotelbouwplannen editie nummer 3, 2014 registreren we:
• 21 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 12 nieuwbouw en 9 verbouw;
• 1957 kamers worden gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd;
• bij 3 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat;
• in 1 plan komt duidelijk naar voren dat er ook congres- en/of vergaderzalen met de plannen zijn gemoeid;
• bij 4 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Overig nieuws