Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

27 november 2012 |
Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

Natuurlijk zou het voor iedereen smullen zijn geweest als er een nieuw driesterrenrestaurant was te melden. Maar om nu over een grote teleurstelling te spreken, zoals menig journalist dat nu doet? Kom nou!

Gek maken
Ieder jaar maken we elkaar hartstikke gek rondom de bekendmaking van een nieuwe Michelingids. Dit jaar was het wel heel erg. 'Oh jee, het is dit jaar weer live! Oh jee, het is ook nog in Maastricht; thuishaven van kanshebber Hans van Wolde van Beluga. Nou dan moet één plus één wel drie sterren zijn', hoorde je de media denken.

Trots
Als we op de lange termijn kijken, dan zie je dat je in alle rust en met recht trots mag zijn op gastronomisch Nederland. Het aantal restaurants met een Michelinster heeft zich de afgelopen jaren namelijk sterk ontwikkeld. Tien jaar geleden was er niet één restaurant met drie sterren. Nu hebben we er twee. Het aantal tweesterrenrestaurants is met een factor drie toegenomen. De restaurants met één ster zijn verdubbeld. Nederland staat wereldwijd gastronomisch op de kaart. Dat telt!

Neersabelen
Dat er dit jaar (weer) geen restaurant is dat zijn derde ster krijgt? Michelin zou er wel zo z'n redenen voor hebben. Misschien moet Nederland helemaal geen derde, vierde en vijfde driesterrenzaak willen. Al die punten, sterren, lijstjes en prijsjes. Je moet het als chef-kok wel met je mee willen dragen. Neem Sergio Herman. De chef van Oud Sluis vertelde onlangs op een bijeenkomst dat het hem best zwaar valt wanneer er mensen in de grootste auto's en met privéhelikopters naar Sluis komen alleen maar om te kijken of ze de driesterrenchef op een fout kunnen betrappen om hem dan neer te sabelen. Lekker gewerkt vandaag?

Zuurpruimerij
Sommige culinaire recensenten omschrijven de Michelingids voor Nederland 2013 als een "enorme teleurstelling". "Het viel echt tegen." Dit valt bij ons onder het kopje zuurpruimerij. Maakt het nou echt zoveel uit dat er geen derde driesterrenrestaurant is benoemd, en er per saldo maar één ster is bijgekomen? Dit laatste is weliswaar minimaal te noemen; het is nog altijd een vooruitgang. In crisistijd! Op welke planeet leven die culinair journalisten van de dagbladen? Menig restaurateur heeft in deze tijden vast liever een volle zaak, dan een (extra) Michelinster aan de muur.

Taart verdelen
Voor Michelin hoofdinspecteur Werner Loens is het duidelijk. Er is geen limiet aan het aantal sterren en Bib Gourmands die Nederland kan of mag hebben, zo vertelde hij tegenover De RestaurantKrant. De taart die de restaurateurs onder elkaar hebben te verdelen groeit momenteel domweg niet mee.
Michelin is dit jaar zuinig? Nee, Michelin is gewoon realistisch. Was de rest van de wereld dat ook maar.

Frank Lindner, hoofdredacteur De RestaurantKrant

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns
Column Tanja Seegers: Er zijn geen grenzen

Precies een jaar geleden zei mijn grote held Eliud Kipchoge letterlijk: “Ik wil mensen inspireren, er zijn geen grenzen!” De Keniaanse atleet liep op 12 oktober 2019 de marathon binnen 2 uur. Met maar liefst een snelheid van 21,1 km per uur behaalde hij een historisch record. Hij deed wa ...

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Columns Ewout Hoogendoorn
Column Ewout Hoogendoorn: De waarde van het hotel

Wereldwijd wordt veel nagedacht en geredeneerd over wat de coronacrisis voor invloed heeft op de waarde van vastgoed. Binnen Horwath HTL focussen we ons uiteraard op de waarde van hotels. Hotels vallen in de buitencategorie van exploitatiegebonden vastgoed; anders dan een kantoor maakt het een onlos ...

Toerisme
Helft binnenlandse vakantiegangers wil voor eind 2020 weer op vakantie in eigen land 

Van de mensen die dit jaar op vakantie gingen in eigen land, wil ruim de helft nog eens gaan voor het einde van 2020. Dat blijkt uit onderzoek van BungalowSpecials onder 1.151 personen. Van de ondervraagden is 71% sinds maart al op vakantie geweest in eigen land. Van deze groep zegt ruim de hel ...

Interview Longread
Stand van zaken: hoteliers uiten hun zorgen

Na een bewogen en bevlogen zomer is de angst voor een tweede golf werkelijkheid. Tafelheer Sander Allegro (QL Hotels) bespreekt de stand van zaken binnen de hotellerie met Marijke Schreiner (Stayokay) Marco Lemmers (Conscious Hotels), Bastiaan Klomp (Thermae 2000) en Erwin Rozendal (Villa Beukenhof) ...

Booking.com OTA's Internationaal
Booking.com vreest 'monopolielijstje' Brussel

Glenn Fogel, CEO van Booking.com, vreest dat zijn bedrijf op een speciaal 'monopolielijstje' van de Europese Commissie komt te staan. Ambtenaren in Brussel werken aan de criteria om tot die lijst te komen. Brussel wil de twintig grootste techbedrijven ter wereld op de lijst hebben. De Europe ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: