Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

27 november 2012 |
Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!<

Natuurlijk zou het voor iedereen smullen zijn geweest als er een nieuw driesterrenrestaurant was te melden. Maar om nu over een grote teleurstelling te spreken, zoals menig journalist dat nu doet? Kom nou!

Gek maken
Ieder jaar maken we elkaar hartstikke gek rondom de bekendmaking van een nieuwe Michelingids. Dit jaar was het wel heel erg. 'Oh jee, het is dit jaar weer live! Oh jee, het is ook nog in Maastricht; thuishaven van kanshebber Hans van Wolde van Beluga. Nou dan moet één plus één wel drie sterren zijn', hoorde je de media denken.

Trots
Als we op de lange termijn kijken, dan zie je dat je in alle rust en met recht trots mag zijn op gastronomisch Nederland. Het aantal restaurants met een Michelinster heeft zich de afgelopen jaren namelijk sterk ontwikkeld. Tien jaar geleden was er niet één restaurant met drie sterren. Nu hebben we er twee. Het aantal tweesterrenrestaurants is met een factor drie toegenomen. De restaurants met één ster zijn verdubbeld. Nederland staat wereldwijd gastronomisch op de kaart. Dat telt!

Neersabelen
Dat er dit jaar (weer) geen restaurant is dat zijn derde ster krijgt? Michelin zou er wel zo z'n redenen voor hebben. Misschien moet Nederland helemaal geen derde, vierde en vijfde driesterrenzaak willen. Al die punten, sterren, lijstjes en prijsjes. Je moet het als chef-kok wel met je mee willen dragen. Neem Sergio Herman. De chef van Oud Sluis vertelde onlangs op een bijeenkomst dat het hem best zwaar valt wanneer er mensen in de grootste auto's en met privéhelikopters naar Sluis komen alleen maar om te kijken of ze de driesterrenchef op een fout kunnen betrappen om hem dan neer te sabelen. Lekker gewerkt vandaag?

Zuurpruimerij
Sommige culinaire recensenten omschrijven de Michelingids voor Nederland 2013 als een "enorme teleurstelling". "Het viel echt tegen." Dit valt bij ons onder het kopje zuurpruimerij. Maakt het nou echt zoveel uit dat er geen derde driesterrenrestaurant is benoemd, en er per saldo maar één ster is bijgekomen? Dit laatste is weliswaar minimaal te noemen; het is nog altijd een vooruitgang. In crisistijd! Op welke planeet leven die culinair journalisten van de dagbladen? Menig restaurateur heeft in deze tijden vast liever een volle zaak, dan een (extra) Michelinster aan de muur.

Taart verdelen
Voor Michelin hoofdinspecteur Werner Loens is het duidelijk. Er is geen limiet aan het aantal sterren en Bib Gourmands die Nederland kan of mag hebben, zo vertelde hij tegenover De RestaurantKrant. De taart die de restaurateurs onder elkaar hebben te verdelen groeit momenteel domweg niet mee.
Michelin is dit jaar zuinig? Nee, Michelin is gewoon realistisch. Was de rest van de wereld dat ook maar.

Frank Lindner, hoofdredacteur De RestaurantKrant

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview
“Een ode aan de natuur waarin concept, interieurontwerp en gastbeleving tot één uniek verhaal samensmelten”

Ontwerpen vanuit een hospitality perspectief met de natuur als leidraad Interview met Ruud Belmans van WeWantMore en Steven Verrept van Château de Vignée over de transformatie van een 400 jaar oud kasteel naar een unieke gastbeleving in het topsegment van de Belgische Ardennen. Het k...

Personalia Internationaal
Stefan Dubbeling nieuwe directeur België en Nederland van de BWH Hotel Group

Stefan Dubbeling (48) start per 1 maart aanstaande als Regional Director België & Nederland voor de BWH Hotel Group. Hij volgt daarmee Wytze van den Berg op die, na ruim 14 jaar, aan de slag gaat als Managing Director EMEA voor WorldHotels Collections. In de rol van Regional Director wo...

Interview Longread
Rick Claus: ''Er is te veel hotelaanbod''

In deze editie van Hospitality Management mogen we best weer eens verzuchten: Wat vliegt de tijd! Het is immers december. Zoals de oude Romeinen zeiden: Nullum est jam dictum, quod non sit dictum prius. (Niets kan gezegd worden dat al niet eerder gezegd is.) Waaronder: Tempus fugit. (De tijd snelt v...

Amsterdam Achtergronden
MEININGER Hotels lanceert hyperlokale service met Local Event Display

Krijtborden bieden nog dagelijkse inspiratie voor lokale evenementen – deze nieuwe service is nu ook aanwezig in het MEININGER Hotel Amsterdam City West en het MEININGER Hotel Amsterdam Amstel. De MEININGER Hotels staan binnen de hotelindustrie bekend voor hun unieke hybride accommodatiecon...

Internationaal Tech
Alweer een hotelketen slachtoffer van hackers

Het is weer raak: hackers hebben afgelopen zomer de klantgegevens buit weten te maken van 10,6 miljoen gasten van het Amerikaanse hotelbedrijf MGM Resorts. De gegevens zijn gedeeld op een forum voor hackers, meldt zdnet.com. Op het forum werden de adressen, namen, burgerservicenummers en telefoo...

Events Achtergronden
Hotel kijkt met trots terug op Joods onderwijscongres

Het internationaal Joods onderwijscongres European Chinuch Convention (ECC) kijkt terug op een zeer geslaagde editie die plaatsvond in Novotel Amsterdam Schiphol Airport (NASA). Het was de tweede keer dat dit evenement, waar 37 workshops in 4 talen werden gegeven, in het hotel plaatsvond. Bij EC...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: