Tomatensoep met een Westlands tintje

Auteur: Jorien Slager
1 januari 2016
Tomatensoep met een Westlands tintje

Ingrediënten (4 personen)

2 kilo rijpe tomaten, gehalveerd
25 gram boter
1 ui, gesnipperd
1 prei, gesnipperd
25 gram tarwebloem
500 ml hete runderbouillon
150 ml melk
1 laurierblad
200 gram rundertartaar
1 eetlepel bruine suiker
50 ml slagroom
Zout en peper
Gehakte verse basilicum en bieslook

Bereiding

Doe de tomaten in een pan met dikke bodem en kook ze in tien minuten op matig vuur tot moes. Draai de tomaten door een roerzeef boven een schone pan en laat dit zachtjes inkoken tot 1 liter. Neem de pan van het vuur. Smelt de boter, voeg ui en prei toe en bak glazig in ongeveer 5 minuten. Roer de bloem bij de ui en prei en fruit de bloem onder voortdurend roeren tot hij licht gekleurd is. Voeg de bouillon bij beetjes toe. Schenk melk en tomatenmoes in de pan, voeg laurierblad toe en breng alles al roerend aan de kook. Laat op laag vuur doorsudderen. Meng de tartaar met zout en peper. Vorm balletjes en laat deze tien minuten meekoken in de soep. Roer de bruine suiker en room erbij, breng op smaak en strooi de gehakte kruiden eroverheen.

Overig nieuws