Wist je dit al over Koningsdag?

26 april 2016 |

De grootste en meest gezellige feestdag van Nederland is Koningsdag. Voor de horeca een perfect moment om extra omzet te genereren, alhoewel het weer
dit jaar bepaald niet meezit... Sinds 2014 viert heel Nederland massaal de verjaardag van Koning Willem-Alexander en op 27 april kleuren miljoenen mensen de straten van Nederland jaarlijks in het oranje. Even leuk en even vrolijk als de voorganger Koninginnedag. Er is dan ook weinig veranderd, alleen de dag.

Dit feest is niet natuurlijk niet ontstaan voor het koekhappen, zaklopen en de vrijmarkten; de oorspronkelijke reden dat Koninginnedag werd gevierd was om de nationale eenheid te versterken, en dat is dan ook zeker gelukt. Deze oer-Hollandse feestdag heeft wel meer interessante feiten. Wij zetten de leukste weetjes hier voor je op een rij!

1. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was de Dag van de Arbeid (1 mei) de concurrent van Koninginnedag
De socialisten, sociaaldemocraten en communisten vierden 1 mei met grote optochten en feestelijkheden en vierden Koninginnedag niet. De burgerlijke partijen vierden op hun beurt de Dag van de Arbeid dan weer niet. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders en raakte De Dag van de Arbeid in vergetelheid. Als Koninginnedag op een zondag viel, werd de dag gevierd op 29 april. Maar was dit het geval voor 1980, dan werd Koninginnedag gevierd op 1 mei.

2. Koningin Wilhelmina en haar familie waren zelf nooit aanwezig bij de festiviteiten
Koningin Juliana kreeg jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Koningin Beatrix heeft uiteindelijk van Koninginnedag gemaakt wat het vandaag de dag is, met de gekende vrijmarkt en het koekhappen.
Willem Alexander is de eerste koning sinds 1890! Sinds dat jaar heeft Nederland alleen koninginnen gehad.

3. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden de Duitse bezetters alle festiviteiten
De Nederlanders vierden toch stiekem Koninginnedag. Koningin Wilhelmina sprak zelfs via Radio Oranje het volk moed in. Het opspelden van het traditionele oranje lintje of speldje was ook verboden, maar als alternatief werden er oranje afrikaantjes op de vensterbank gezet en stonden er wortelen op het menu.
Ieder jaar wordt er de dag van vandaag in Nederland ongeveer 100 miljoen euro uitgegeven aan oranje-artikelen.

4. Koningsdag is ook een nationale feestdag in Curaçao, Sint Maarten en op Aruba
Koningsdag 2014 werd op Curaçao nog gewoon op 30 april gevierd omdat de schoolvakanties voor de periode 2013-2014 al vast waren gesteld voordat Koningsdag bekend werd gemaakt. Koningsdag wordt in andere landen bij de Nederlandse ambassades gevierd met oranjebitter en haring.

5. In tegenstelling tot eerdere waarschuwingen van de media, zaten de hotels in Amsterdam op 30 april 2013 nog niet vol
Er waren in het totaal ongeveer 22.000 hotelkamers en ongeveer 5.000 kamers van particuliere aanbieders geboekt. Dat was ongeveer 75 à 80 procent van de beschikbare kamers. Een dag voor de troonswisseling waren er volgens Hans Vugts van de Koninklijke Horeca Nederland nog 257 hotels met beschikbare kamers, ongeveer 2.500 kamers in totaal.

In de hoofdstad waren er in 2013 200 plaspunten, aangesloten op het riool, 21 kilometer dranghek, 250.000 plattegronden, tweehonderd EHBO’ers verdeeld over zestien eerstehulpposten.

6. De vrijmarkt is een jarenlange traditie op Koninginnedag
Iedereen mag op straat verkopen zonder vergunning, maar meestal wel met regels i.v.m. voedsel en drank. Dit bijzonder beleid op Koninginnedag leidt tot uitgebreide vrijmarkten en in Utrecht zijn deze rommelmarkten ‘s nacht al toegestaan.

De vrijmarkten zijn een belangrijke traditie van Koningsdag en meer dan de helft van de Nederlanders komen hier op af. Maar mocht het regenen, pakt ongeveer 40% van de verkopers zijn boeltje weer in. Gelukkig schijnt de zon meestal eind april en wordt er verwacht dat er voor 315 miljoen euro aan spullen worden verkocht. Dat is ongeveer 92 euro per persoon.

Er zijn ongeveer 1.100 Oranjeverenigingen in Nederland, waarvan er in ongeveer 360 zijn aangesloten bij de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen.

7. Onze zuiderburen vieren al jaren hun Koningsdag op 15 november
Maar het feest is niet zo populair als bij ons. De Belgen gaan niet koekhappen en rondhossen met een biertje in de hand. Sterker nog, koning Filip en zijn Mathilde wonen het feest niet eens bij. Het wordt ingetogen gevierd met concerten en dankdiensten. De federale ambtenaren zijn vrij, maar kinderen moeten gewoon naar school.
Nederland houdt van Oranje. Er zijn meer dan 40000 oranje auto’s in Nederland, waarvan meer dan 8600 in Zuid Holland.

8. Het kapsel van Koningin Beatrix ontworpen is door een Franse meesterkapper uit Parijs, Alexandre de Paris
Buiten het kapsel van Beatrix, heeft hij ook het haar van Audrey Hepburn en Prinses Grace van Monaco verzorgd. In 2005 is het woord 'Beatrixkapsel' opgenomen in de Dikke van Dale.
De geliefde koningin deed op 30 april 2013 afstand van haar troon. 131.000 geboren en getogen Amsterdammers beleefden hun tweede troonswisseling.

9. Vanaf september 2010 heeft het Koninklijk Huis een twitter-account
De leden van de koninklijke familie plaatsen niet zelf hun ‘tweets’, de redactie wordt gevoerd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Na 2 tweets had het account al bijna 6000 volgers en vandaag de dag zijn dat er, met bijna 1200 tweets, meer dan 175000. Het Koninklijk Huis zelf volgt echter niemand.
Ook Koning Willem Alexander tweet actief met meer dan 5000 tweets en ruim 379000 followers.

10. Uit historische meteorologische gegevens blijkt Koningsdag kouder te zijn dan Koninginnedag
Maar het blijft lastig te voorspellen. In het archief komen we dan ook grote verschillen tegen.

1993 – Warmste Koninginnedag – 26.9 graden
1970 – Koudste Koninginnedag – 8.6 graden
1955 – Meeste neerslag – 9.6mm
1999 – Meeste uren zon – 13.8 uur

Weer of geen weer, de oranje jurkjes zijn het populairste oranje-artikel volgens een onderzoek van een vergelijkingswebsite.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: