Zijn de voorspellingen voor de hotellerie uitgekomen?

28 juni 2016 | Thijs Jacobs

De wereld verandert snel en de hotellerie verandert mee. Iets minder snel dan we soms zouden wensen, want stilstand is achteruitgang. Ook hier op de redactie zitten we niet stil. Dit jaar kijken we in iedere editie van Hospitality Management naar de rijke historie en de spannende toekomst van de hotellerie. Deze keer kijken we naar de in 2011 gepresenteerde zonnige blik in de toekomst. Welke voorspellingen zijn uitgekomen en welke droombeelden voor de hotellerie zijn nog steeds toekomstmuziek? Een overzicht.

2012: Bleisure-trend zet door 

Of hij nu het hele jaar over de wereld reist voor zaken of zo nu en dan een conferentie bezoekt, in bijna alle gevallen brengt de zakelijke hotelgast vrije tijd door in het hotel. En door goedkope vliegtickets hebben zakenreizigers steeds vaker de mogelijkheid familie of vrienden voor een paar dagen over te laten komen. Hotels met goede wellnessvoorzieningen hebben bij deze doelgroep een streepje voor. Bleisure staat voor een combinatie van business en leisure, waarbij leisure niet alleen in het woord de overhand heeft. Hotels die dat goed hebben begrepen, verheugen zich inmiddels in een groeiende stroom blije bleisuregasten.

2012: Vlaanderen wordt dertiende provincie

Het uiteenvallen van België biedt nieuwe kansen voor het Nederlands toerisme. Voortaan komt ook toeristenbelasting geïnd in Gent, Brugge, Knokke en Oostende ten goede aan de financiële gezondheid van Nederland. Bijkomend voordeel is dat de haven van Antwerpen een dependance kan worden van de haven van Rotterdam.  

2012: Kreta wordt veertiende provincie

Het faillissement van Griekenland heeft geleid tot het herverdelen van het land onder de leden van de Europese Unie. Nederland is goed bedeeld met het populaire eiland Kreta. Nederlandse hotelinvesteerders hebben voor een appel en een ei, of moeten we zeggen: voor een olijf en een stukje feta, diverse schilderachtig gelegen hotels in handen gekregen. Verwacht wordt dat het Nederlands toerisme naar Kreta met een kwart zal toenemen.

2013: De doelgroep van zes miljoen 

Dit jaar overschrijdt het aantal 50-plussers de magische grens van zes miljoen. De grootste toename zit in de groei van de groep van 65 tot 75 jaar. Hotels die hierop hebben ingespeeld met extra comfort in de kamer, aandacht voor fiets- en wandeltochten in de omgeving en beleefdheidstrainingen voor hun personeel, plukken daarvan nu de vruchten.

2014: Zorghotels hebben gouden toekomst 

De spindoctors van de hotellerie wisten het allang, maar nu is het ook ontdekt door de medische wereld: verblijven in een gastvrije omgeving waarin de patiënt centraal staat, bevordert het herstel. Het zorghotel is inmiddels definitief doorgebroken, met 1400 zorgkamers in heel Nederland. Dat is ongeveer een derde van het aantal kamers in vijfsterrenhotels. Baanbrekende wetgeving maakt het mogelijk dat ook bestaande hotels zorg op maat kunnen bieden, die in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.

2015: Videoconferencing breed toegepast 

Hotels met moderne faciliteiten voor videoconferencing doen goede zaken. Het fenomeen is al jaren populair onder Europese bedrijven die internationaal zakendoen. Dankzij de HD-kwaliteit en de betrouwbare techniek is videoconferencing tegenwoordig een zeer aanvaardbaar alternatief voor aanwezigheid in het echte leven. Daarom zetten diverse hotels de apparatuur inmiddels ook in bij trouwerijen, jubilea en andere feesten. Migranten en expats kunnen op deze manier ook hun familie en vrienden in het buitenland bij hun vieringen betrekken. Mondiale hotelketens profiteren dubbel door aan beide kanten van de oceaan een factuur te sturen.

2016: Controle op Halal-label aangescherpt 

Hotels zonder alcohol in de minibar maar met een gebedstapijt richting Mekka hebben zich de afgelopen jaren mogen verheugen in een toenemende populariteit. Gasten uit islamitische landen stellen het op prijs dat zij in deze hotels niet per ongeluk langs het pornokanaal kunnen zappen en dat het hotelrestaurant geen varkensvlees serveert, maar uitsluitend halal-maaltijden. Tien procent van de Amsterdamse hotels heeft inmiddels het halal-label. De controle hierop is sinds kort verscherpt. Sommige hotels maten zich een halal-label aan door goede sier te maken met een Koran op het nachtkastje. Deze hotels hebben een berisping gekregen van de Inspectie Halal Horeca, onderdeel van het bedrijfschap Horeca en Catering.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor
Halfjaarcijfers Accor: 1,5 miljard verlies en 1000 banen weg

Accor draaide over het eerste halfjaar van 2020 een verlies van 1,5 miljard euro. Daarnaast vreest het Franse concern afscheid te moeten nemen van 1000 banen. Bij Accor werken ongeveer 18.000 mensen. De coronapandemie hakt er flink in bij het Franse bedrijf, waar hotelketens Novotel, Mercure en Ibis...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download: corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Column David Bakker
Column: Het onzichtbare leed

Er zijn weinig hoteliers die geen mening over Booking.com hebben. Aan het begin van deze coronacrisis verweet menig hotelier dat de boekingsgigant zich niet als partner van de hotellerie opstelde. Alle boekingen konden kosteloos worden geannuleerd, de hotels bleven leeg en van enige correspondentie ...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: