Zijn de voorspellingen voor de hotellerie uitgekomen?

28 juni 2016 | Thijs Jacobs

De wereld verandert snel en de hotellerie verandert mee. Iets minder snel dan we soms zouden wensen, want stilstand is achteruitgang. Ook hier op de redactie zitten we niet stil. Dit jaar kijken we in iedere editie van Hospitality Management naar de rijke historie en de spannende toekomst van de hotellerie. Deze keer kijken we naar de in 2011 gepresenteerde zonnige blik in de toekomst. Welke voorspellingen zijn uitgekomen en welke droombeelden voor de hotellerie zijn nog steeds toekomstmuziek? Een overzicht.

2012: Bleisure-trend zet door 

Of hij nu het hele jaar over de wereld reist voor zaken of zo nu en dan een conferentie bezoekt, in bijna alle gevallen brengt de zakelijke hotelgast vrije tijd door in het hotel. En door goedkope vliegtickets hebben zakenreizigers steeds vaker de mogelijkheid familie of vrienden voor een paar dagen over te laten komen. Hotels met goede wellnessvoorzieningen hebben bij deze doelgroep een streepje voor. Bleisure staat voor een combinatie van business en leisure, waarbij leisure niet alleen in het woord de overhand heeft. Hotels die dat goed hebben begrepen, verheugen zich inmiddels in een groeiende stroom blije bleisuregasten.

2012: Vlaanderen wordt dertiende provincie

Het uiteenvallen van België biedt nieuwe kansen voor het Nederlands toerisme. Voortaan komt ook toeristenbelasting geïnd in Gent, Brugge, Knokke en Oostende ten goede aan de financiële gezondheid van Nederland. Bijkomend voordeel is dat de haven van Antwerpen een dependance kan worden van de haven van Rotterdam.  

2012: Kreta wordt veertiende provincie

Het faillissement van Griekenland heeft geleid tot het herverdelen van het land onder de leden van de Europese Unie. Nederland is goed bedeeld met het populaire eiland Kreta. Nederlandse hotelinvesteerders hebben voor een appel en een ei, of moeten we zeggen: voor een olijf en een stukje feta, diverse schilderachtig gelegen hotels in handen gekregen. Verwacht wordt dat het Nederlands toerisme naar Kreta met een kwart zal toenemen.

2013: De doelgroep van zes miljoen 

Dit jaar overschrijdt het aantal 50-plussers de magische grens van zes miljoen. De grootste toename zit in de groei van de groep van 65 tot 75 jaar. Hotels die hierop hebben ingespeeld met extra comfort in de kamer, aandacht voor fiets- en wandeltochten in de omgeving en beleefdheidstrainingen voor hun personeel, plukken daarvan nu de vruchten.

2014: Zorghotels hebben gouden toekomst 

De spindoctors van de hotellerie wisten het allang, maar nu is het ook ontdekt door de medische wereld: verblijven in een gastvrije omgeving waarin de patiënt centraal staat, bevordert het herstel. Het zorghotel is inmiddels definitief doorgebroken, met 1400 zorgkamers in heel Nederland. Dat is ongeveer een derde van het aantal kamers in vijfsterrenhotels. Baanbrekende wetgeving maakt het mogelijk dat ook bestaande hotels zorg op maat kunnen bieden, die in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.

2015: Videoconferencing breed toegepast 

Hotels met moderne faciliteiten voor videoconferencing doen goede zaken. Het fenomeen is al jaren populair onder Europese bedrijven die internationaal zakendoen. Dankzij de HD-kwaliteit en de betrouwbare techniek is videoconferencing tegenwoordig een zeer aanvaardbaar alternatief voor aanwezigheid in het echte leven. Daarom zetten diverse hotels de apparatuur inmiddels ook in bij trouwerijen, jubilea en andere feesten. Migranten en expats kunnen op deze manier ook hun familie en vrienden in het buitenland bij hun vieringen betrekken. Mondiale hotelketens profiteren dubbel door aan beide kanten van de oceaan een factuur te sturen.

2016: Controle op Halal-label aangescherpt 

Hotels zonder alcohol in de minibar maar met een gebedstapijt richting Mekka hebben zich de afgelopen jaren mogen verheugen in een toenemende populariteit. Gasten uit islamitische landen stellen het op prijs dat zij in deze hotels niet per ongeluk langs het pornokanaal kunnen zappen en dat het hotelrestaurant geen varkensvlees serveert, maar uitsluitend halal-maaltijden. Tien procent van de Amsterdamse hotels heeft inmiddels het halal-label. De controle hierop is sinds kort verscherpt. Sommige hotels maten zich een halal-label aan door goede sier te maken met een Koran op het nachtkastje. Deze hotels hebben een berisping gekregen van de Inspectie Halal Horeca, onderdeel van het bedrijfschap Horeca en Catering.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Awards Hotel Duurzaamheid
QO Amsterdam wint Sustainability Award

QO Amsterdam, een IHG hotel, heeft gisteravond de publieksprijs van de Sustainability Award gewonnen tijdens de jaarlijkse Frame Awards. Het duurzame lifestyle hotel, gelegen in het Amstelkwartier, laat zien dat een duurzame, circulaire benadering dé manier is om daadwerkelijk een positief ef...

Hotel Opening
The Student Hotel opent in 2020 in Delft

The Student hotel gaat in 2020 haar achste vestiging openen in Delft. Het hotel krijgt 350 kamers met de mogelijkheid voor studenten om kamers te huren, zo lezen we op greatervenues.com. De hotelketen is in 2006 opgericht door Charlie Macgregor met als doel om een stimulerende omgeving voor stude...

trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

Internationaal Marriott
Gasten Marriott kunnen stadionomroeper bij Manchester United worden

Marriott International en Manchester United kondigen vandaag een meerjarige samenwerking met elkaar aan. De 120 miljoen leden van het reisprogramma Marriott Bonvoy profiteren door deze samenwerking van exclusieve en unieke voetbalbelevenissen van Manchester United, waaronder de kans om voor é...

Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

Awards Duurzaamheid
''Moswand staat symbool voor groene bedrijfsvoering''

Tijdens het jaarlijkse Green Key Event van Stichting KMVK, op donderdag 14 februari, kreeg het pas geopende U Parkhotel in Enschede het gouden Green Key certificaat uitgereikt door WNF-ambassadeur Harm Edens. Met het behalen van het Green Key certificaat laat het U Parkhotel zien dat duurzaam en maa...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: