U heeft gezocht op : alcohol

19 december 2018 Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

11 december 2018 Awards F&B
De 10 genomineerden voor AF&BM F&B Professional of the Year

Jaarlijks gaat de Association of Food & Beverage Management (AF&BM) op zoek naar dé F&B Professional of the Year. Dit is die professional die gastheer/-vrouw pur sang is en die dag in dag uit laat zien dat hij/zij met aanstekelijk enthousiasme een echte motivator en coach is voor ...

28 november 2018 Awards F&B
Interview René Giel over F&B Professional of the Year

Op 5 december is de sluitingsdatum voor het aanmelden van jouw favoriete F&B-professional. Wie is volgens jou dé inspirator, dé visionair, maar bovenal de beste F&B-professional in Nederland? Volgens René Giel, voorzitter van de AF&BM, heeft de organisatie vooralsnog...

28 november 2018 Food Achtergronden
Landgoed De Wilmersberg loopt vooruit op het Preventieakkoord

Afgelopen vrijdag 23 november stuurde staatssecretaris Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord, dat ondertekend werd door zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven, naar de Tweede Kamer. Minder ziekte door overgewicht, een rookvrije generatie en meer bewustzijn van de gevaren van alcohol, ...

19 november 2018 Columns Interview Longread
Etiquette bij netwerkborrels: Netwerken is net werken

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we de Kerst-, nieuwjaars- en netwerkborrel. Binnen de horeca zijn daar ook aardig wat valkuilen, zo blijkt. Zowel voor de gast als voor het horecapersoneel! De...

26 oktober 2018 Cocktails Achtergronden
Nieuwe cocktailselectie voor Twenty Third Bar

Twenty Third Bar, vernoemd naar haar locatie op de 23e verdieping van Hotel Okura Amsterdam, introduceert een nieuw cocktailmenu. De bartenders maken met de nieuwe cocktailselectie een knipoog naar de stad die aan hun voeten ligt. Het panoramische uitzicht over Amsterdam vanaf ruim 78 meter hoogte i...

16 oktober 2018 Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

10 oktober 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Startende horecaondernemers onbekend met aftrekposten

Veel startende ondernemers zijn niet op de hoogte van de aftrekposten waarvan zij gebruik kunnen maken. Zo weet 1 op de 3 startende ondernemers niet welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Ook heeft 4 op de 10 ondernemers niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit o...

26 september 2018 Hilton Interview Longread
Exclusief interview Roberto Payer: "Dit is geen afscheidsinterview"

Roberto Payer. Wellicht de bekendste hotelier van Nederland, een boegbeeld van de hotellerie. Naar eigen zeggen wordt hij snel vergeten als hij stopt. “Zo zit de samenleving in elkaar, maar mij maakt dat niets uit. Als ik stop, herkent niemand me meer, dan ben ik een totale nobody.” Miss...

26 september 2018 Cocktails Hotel
Pulitzer's Bar introduceert Ernest Hemingway cocktailmenu

Deze herfst lanceert Pulitzer’s Bar een nieuwe cocktailreeks geïnspireerd op het legendarische leven van Pulitzerprijswinnaar Ernest Hemingway. Met de nieuwe cocktail collectie neemt de bar je mee van Italiaanse aperitieven tot vergeten cocktailklassiekers en zwoele Cubaanse cocktails. ...

2 augustus 2018 trends
De Mocktail verklaard; nieuwe terrastopper

Minder suiker, minder calorieën, maar wel meer beleving en een luxere uitstraling. Met frisdranken kun je alle kanten op en misschien wordt deze zomer wel de zomer van de mocktail. Een moderne benaming voor een cocktail zonder alcohol. Blijkbaar niet alleen maar iets voor zwangere vrouwen en be...

20 juli 2018 Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

18 april 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein. Een chef-kok u...

6 april 2018 Economie Toerisme
Groei toerisme ondanks maatschappelijke onvrede

De groei van het toerisme in Nederland zet door, vooral dankzij de stijging van reizigers uit het buitenland. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen met 49 procent. De stijging van het aantal Duitse (+65 procent), Belgische (+50 procent), Amerikaanse (...

3 april 2018 Wet- en regelgeving KHN
Oproep KHN aan gemeenten en Tweede Kamer: stop oneerlijke concurrentie horeca

Oneerlijke concurrentie in de horeca blijft een hardnekkig probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van KHN onder meer dan 1100 horecaondernemers. Steeds vaker worden horecaondernemers geconfronteerd met oneerlijke concurrentie door gesubsidieerde instellingen, zoals buurthuizen, schouwburgen en sport...

30 maart 2018 trends Wijn
Duurder, gezonder en duurzamer; dit zijn de wijntrends van 2018

Bosbranden, vorst in de grond en extreme droogte. Het wijnjaar 2017 is voor de druif op een catastrofe uitgelopen. Waar in voorgaande jaren werd gegrepen naar een alternatief gebied als de productie in bijvoorbeeld Spanje wat tegenviel, voelt nu de hele wijnwereld de klap van de bijzonder lage oogst...

23 februari 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij ee...

5 december 2017 Wet- en regelgeving
Belastingdienst helpt startende ondernemers in de horeca

Het aantal nieuwe horecagelegenheden is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Om ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar te helpen, voert de Belastingdienst de campagne ‘Een goede start is vooruitzien’. Bij deze campagne is er speciale aandacht voor startende ondernemers in de ...

20 oktober 2017 Wet- en regelgeving
Radar ontdekt illegale alcoholverkoop bij hotelketen

Consumentenprogramma Radar schrijft op haar website dat een grote hotelketen is betrapt op het verkopen van ongecontroleerde alcohol in automaten. Dit is illegaal, omdat de leeftijd van de verkoper niet gecheckt kan worden. Volgens Radar werd bij ten minste een van de vestigingen van de hotelketen o...

19 oktober 2017 Achtergronden Internationaal
De wereld rond met de beste gin tonics

Vandaag vieren we wereldwijd International Gin & Tonic Day. Gelukkig heeft de gin tonic het ver geschopt sinds het Britse leger het in India bedacht als medicijn tegen malaria. De grote buzz is in Amsterdam inmiddels voorbij, maar in de rest van Nederland groeit de populariteit van gin tonic nog...

2 augustus 2017 Achtergronden Internationaal
Hoteldief leefde in een rovershol

Brusselse agenten betrapten donderdag een hoteldief. Toen ze even later zijn huis controleerden, konden ze hun ogen niet geloven. De dief had zijn huis ingericht als rovershol, waarin werkelijk een enorme hoeveelheid aan badjassen, schoonmaakproducten, flesjes alcoholische dranken uit minibars en be...

6 april 2017 Economie Toerisme
ABN AMRO: 'Groei voor Leisure, verschuiving richting luxe en comfort'

De Leisure-sector groeit naar verwachting met 3,3% in 2017. Dat blijkt uit cijfers van ABN AMRO. De toename van koopkracht en het grote vertrouwen van de consument werken positief uit op diverse branches: de consument gaat graag uiteten of een dagje uit. De horeca groeit verder, en bioscopen, attrac...

6 maart 2017 Cocktails Events
Het is zover: de Amsterdam Cocktail Week

Vanaf februari zijn er speciaal ontworpen Amsterdam Cocktail Week stadskaarten verspreid in de hoofdstad, waarop alle deelnemende locaties te vinden zijn. Deze informatie is ook te vinden op de website: www.amsterdamcocktailweek.nl. Bekijk de deelnemende bars, merken en de speciaal ontwikkelde signa...

3 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: PvdA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

1 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: D66

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

27 februari 2017
Horeca & de verkiezingen: VVD

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

24 februari 2017
Horeca & de verkiezingen: CDA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

1 februari 2017 Internationaal Blog Gabriella Esselbrugge
Blog Gabriella Esselbrugge: de wittebroodsweken

Tijdelijke contracten Om de kosten iets te drukken dacht ik dat het beter was om afscheid te nemen van een gedeelte van het team. Tijdelijke contracten zijn niet gebruikelijk in China, dus moesten we - vond ik - op pad om te kijken of we een aantal mensen elders konden onderbrengen. We spraken m...

23 januari 2017 Economie Toerisme
Nederlanders wereldwijd minst bereid salaris in te leveren voor extra vakantiedagen

Ondanks dat Nederlanders gemiddeld 25 vakantiedagen per jaar krijgen, heeft bijna de helft van hen (45 procent) het gevoel dat ze eigenlijk te weinig vakantietijd heeft. De bereidheid om salaris in te leveren voor extra vakantiedagen is echter met vier procent het laagste wereldwijd. Daarentegen zij...

6 januari 2017 Wet- en regelgeving
Heksenjacht op horecabazen: Straf ook drinkende jongeren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet oppassen dat het controleren van horecabazen op verstrekken van alcohol aan minderjarigen, geen heksenjacht wordt. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden ondernemers door de huidige regelgeving een stuk harder én vaker gestr...

28 december 2016 Drinks trends
Trend: drankloze periode

Sinds 1960 zijn we in Nederland van jaarlijks 2,6 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking naar bijna 7 liter in 2015 gegaan. Dat betekent zo’n 1,3 glazen alcohol per dag. Tegelijkertijd groeit de trend om de alcohol een maand te laten staan. Na een feestelijke decembermaand waarbij de...

21 december 2016 Wet- en regelgeving
Ongewenst gedrag, en dan?

Het roken van een joint onder werktijd, werken onder invloed van alcohol, controversiële uitingen op social media of onwenselijk gedrag naar collega’s of gasten. Werkgevers worden met regelmaat geconfronteerd met minder wenselijke gedragingen van werknemers. Hoe daar mee om te gaan? Aan d...

18 november 2016 Food Hotel
Dit hotel heeft een chocolade-automaat

De Sint-Niklase chocolatier Wim Vyverman lanceerde in hotel Serwir, Beglië, zijn eerste chocolade-automaat. Die promoot Sint-Niklaas meteen als chocoladestad. Met de chocolade-automaat in de inkomhal van het hotel wil Wim Vyverman de moeilijker te bereiken doelgroep van zakenmensen op doorreis ...

14 oktober 2016 Wet- en regelgeving Internationaal
Ministerie waarschuwt: veel horeca dicht in Thailand

In verband met het overlijden van koning Bhumibol is het reisadvies voor Thailand aangepast. Volgens het ministerie wordt het sociale leven ingeperkt en zijn feestelijke activiteiten een lange tijd niet toegestaan. In de praktijk betekent dit dat veel restaurants, bars, massagesalons en andere uitga...

14 oktober 2016
Nederlanders drinken steeds minder

Uit de meest actuele cijfers afkomstig uit het laatste onderzoek ‘Society at a Glance 2016’ van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Nederlandse jongeren behoren tot de minst extreme drinkers van Europa. Met 16 procent van de meisjes en 17 procen...

26 september 2016 Diner Opening Restaurant
Ciel Bleu heropent na metamorfose

Ciel Bleu Restaurant van het hoofdstedelijke Hotel Okura Amsterdam heeft een totale metamorfose ondergaan. Het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant is volledig verbouwd. Architect Bert Verwey, wederom verantwoordelijk voor het krachtige, uitgebalanceerde en mondiale ontwerp, heeft zichzelf ...

26 augustus 2016 Wet- en regelgeving Drinks
Burgemeester Nieuwegein blijft schenken van alcohol in retail gedogen

Kappers, bloemisten, boekenwinkels en andere middenstanders in Nieuwegein mogen hun klanten voorlopig nog gewoon alcohol aanbieden in hun winkel. Burgemeester Frans Backhuijs heeft dit vrijdag besloten, tot afgrijzen van de lokale horecaondernemers. Een maand geleden besliste de voorzieningenrech...

10 augustus 2016 Food
Resultaten uit studie over F&B-sector gepubliceerd

De resultaten uit de Edelman Trust Barometer 2016-resultaten voor de voedsel- en levensmiddelenindustrie zijn recentelijk gepubliceerd. Deze resultaten maken deel uit van de Edelman Trust Barometer 2016. Begin dit jaar zijn daarvoor de algemene resultaten gepubliceerd. Recentelijk is er een substudi...

4 augustus 2016
Inflatie voor het eerst in bijna 30 jaar negatief

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) daalde in juli naar -0,3 procent, meldt het CBS. Voor het eerst na december 1987 zijn goederen en diensten voor de consument goedkoper dan een jaar eerder. De lagere huurstijging in 2016 drukte de inflatie. In juni waren voedingsmiddele...

19 juli 2016 Café trends Bier
Nationaal Bieronderzoek: Nederlandse bierdrinker steeds veelzijdiger

De Nederlandse bierdrinker wordt steeds veelzijdiger in zijn bierkeuze. Ruim 40 procent van de bierdrinkers geeft aan tegenwoordig vaker voor andere bieren te kiezen ten opzichte van twee jaar geleden. En een op de drie kiest door het huidige bieraanbod zelfs vaker voor bier dan voor een andere dran...

14 juli 2016 Wet- en regelgeving
Blurring mag nog steeds van de rechter

De Slijtersunie, die vooral zelfstandige slijters vertegenwoordigt, heeft woensdag een tegenvaller te verwerken gekregen. In een kort geding, dat aangespannen werd tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), kreeg de Slijtersunie ongelijk. De VNG lanceerde een proef, waarbij het mengen van ...

7 juli 2016 Hotelketens Sluiting
Shi Hotel Groep verliest horecavergunningen in Amsterdam 

De Shi Hotel Group raakt al zijn vergunningen voor horeca in de hotels kwijt. De gemeente Amsterdam heeft dit bekendgemaakt. Van de hotels van de Shi Groep, met in totaal ruim twaalfhonderd kamers, enkele honderden werknemers en een balanstotaal van 150 miljoen euro, hebben vijf hotels horeca die vr...

28 juni 2016 Hotel Achtergronden
Zijn de voorspellingen voor de hotellerie uitgekomen?

De wereld verandert snel en de hotellerie verandert mee. Iets minder snel dan we soms zouden wensen, want stilstand is achteruitgang. Ook hier op de redactie zitten we niet stil. Dit jaar kijken we in iedere editie van Hospitality Management naar de rijke historie en de spannende toekomst van de hot...

30 mei 2016
Ontdek de 7 theedrinktrends

Thee is al jaren een geliefde drank in de horeca. Als hoofddrank tijdens de lunch, of als 'dessert' na een diner. Speciaal voor jou verzamelden we 7 trends op het gebied van thee. 1. De juiste temperatuur Bij koffie was het al bekend dat de juiste temperatuur grote invloed heeft op de smaak. De...

26 mei 2016
In deze 10 steden is alcohol het goedkoopst

Een glas bier is het goedkoopst in de Tsjechische hoofdstad Praag. Voor de goedkoopste champagne moet je dan weer naar Tallinn in Estland. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van de Britse reissite Post Office Holiday, waarvoor prijzen van twaalf alcoholische dranken in zestien Europese landen word...

1 april 2016
Voortaan ook legitimatie vragen bij verkoop frisdranken

De RIVM kwam deze week met alarmerende cijfers over de ongezonde leefstijl van jongeren en ook het Voedingscentrum luidt de noodklok. PvdA-kamerlid Elsa Witvoet heeft kamervragen gesteld en binnenkort wordt de kwestie uitvoerig behandeld in de Tweede Kamer. Identificatieplicht Eén van de voo...

22 maart 2016
Schijf van Vijf: Brood mag weer en alcohol is not done

De Schijf van Vijf krijgt iedere paar jaar een update. Vandaag werd de nieuwe Schijf van Vijf bekendgemaakt. En wat blijkt? Brood mag weer! Witbrood is nog steeds uit den boze, maar volkorenbrood en roggebrood zijn helemaal prima. Overigens werd in Lunchroom in 2015 al aandacht besteed aan de kwes...

7 maart 2016
Trend: Hotelrestaurants worden sterrenzaken

Michelinsterren en hotels. Lang leek deze combinatie onmogelijk, maar niets is minder waar. Hotels zijn de meest opvallende stijger binnen het Michelinsterrensegment. Wat levert een Michelinster een hotel in de breedte op? Foto: Joelia in Rotterdam Hilton Rotterdam In Rotterdam is niet dire...

16 februari 2016
Voor jou: 9 feitjes over whisky

Whisky. Klassiek, maar ook populair in cocktails en in natuurlijk de Irish coffee. Als horecaprofessional kun je nooit genoeg kennis hebben. Daarom presenteren we je graag 9 feitjes over deze drank. 1. Technisch gezien kan whisky niet bederven Zolang je fles ongeopend is en op een donkere ple...

1 februari 2016
Is carnaval goed voor de horeca?

Carnaval is voor veel horecaondernemers in het zuiden van Nederland wat Kerst voor veel winkeliers is. Een forse omzetplus voor cafés ligt in deze periode dan ook in de lijn der verwachting. Er zijn echter ook zaken die de deuren sluiten. Dagzaken, zoals lunchrooms, schenken dikwijls geen of wein...

11 januari 2016
Cafés blijven achter in prestaties horeca

De verkopen van cafés liggen nu al bijna twee jaar lang ruim een kwart onder het niveau van het topjaar 2007. Waar andere delen van de traditionele horeca, zoals restaurants en hotels, het volume (grofweg het aantal consumpties en overnachtingen) zien herstellen, blijven cafés ver achter. Dit me...

1 januari 2016 Brood Recepten
Appel en warme camembert

In Nederland kan het soms verrassend warm, dan wel fris zijn. In beide gevallen is het heerlijk om iets fris te combineren met iets warms. Voor de echte lekkerbekken is deze vorm van appel een absolute aanrader. Ingrediënten (2 personen): 150 g camembert 2 appelen 2 eetlepels gehakte wa...

1 januari 2016 Drinks Recepten
Cocktails met kiwi

Bereiding (4 glazen) Pureer 4 geschilde en in stukken gesneden ZESPRI® GOLD kiwi’s in de blender. Mix de kiwipuree met 3,3 dl citroenconcentraat of citroenlimonadesiroop en 5 dl water. Dek het mengsel af en stop het minstens 8 uur in de diepvries. Schep een bolletje van de citroensorbet...

1 januari 2016 Koffie & thee Recepten
Groene kruidenthee

Ingrediënten (6 glazen/1 pitcher) 300 ml Sonnema VodkaHerb 50 ml honing 50 ml verse limoensap 500 ml Green Tea (Pickwick) 2 rozemarijntakjes (garnering) 6 limoenschijfjes (garnering) ijsblokjes Bereiding Voeg alle ingrediënten behalve de garnering samen en roer d...

1 januari 2016 Drinks Recepten
Moscow Mule

Vergeet de Aperol Spritz, hier is de Moscow Mule! De Moscow Mule staat ook wel bekend als de Vodka Buck en is een verfrissende cocktail, gemaakt met gemberbier, wodka en limoensap. Opvallend genoeg is deze cocktail in Nederland nog geen enorme hit geworden. Waarom wij dat gek vinden? Omdat het ee...

20 november 2015
Stenden organiseert Guests on Earth congres

Het jaarlijkse Stenden AIHR congres vindt volgende week dinsdag en woensdag plaats. Het congres wordt georganiseerd door onderzoeksinstituut Academy of International Hospitality Research (AIHR), verbonden aan de Stenden Hotel Management School. Guest on Earth Tijdens het congres wil AIHR een g...

15 september 2015
KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zijn plannen en bijbehorende begroting voor 2016. KHN ziet de werkgeverslasten weer toenemen. Alweer een lastenstijging. Sinds 2007 zijn die werkgeverslasten al met meer dan 20 procent gestegen. Verder blijft herziening van de Wet werk en zekerheid uit én m...

10 juli 2015
Amsterdam weer duurste terrasstad

Amsterdam is na 2 jaar weer de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras van Amsterdam is € 23,05 dit is 5,5% hoger dan vorig jaar. Gemiddeld zijn de terrasprijzen dit jaar met 2,5% gestegen. Almere is voor het eerst de goedkoopste terrasstad van N...

18 mei 2015
ibis Sleep Academy

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een goede nachtrust. Omdat een nachtje heerlijk slapen niet voor iedereen is weggelegd, organiseerde ibis op zondag 17 mei een Sleep Academy in ibis Rotterdam City Centre. Een middag en avond in het teken van slaap, dromen en ontspanning voor journalisten, blog...

7 april 2015
Sommelier Ruben Kwakman's wijngeheimen

‘Beste sommelier van Nederland’ Ruben Kwakman werkt als hoofdsommelier bij tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam. Wij spreken hem over de trends voor 2015, het inkopen van wijn en de do’s en don’ts van de omgang met de godendrank in je zaak. Volgens Kwakman is de omgang met wijn i...

31 maart 2015
Instant bier ondermijnt leeftijdsgrens

Instant bier kan gewoon aan minderjarigen worden verkocht; technisch gezien zit er immers geen alcohol in het sachetje van 50 gram. In het sachetje zit enkel een droge stof. Alcohol vormt zich pas wanneer er water wordt toegevoegd aan de inhoud van het zakje. Deze droge alcohol is een Duitse uitvi...

25 maart 2015
Betaalt de horeca te veel btw?

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch. Foto: Roland van Gessel Eén prestatie Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot n...

15 december 2014
Grote controle horeca in Tiel

In Tiel is op vrijdag 12 december een integrale horecacontrole uitgevoerd. Het doel van de controle: verbeteren van de veiligheid. Bij diverse zaken zijn tekortkomingen geconstateerd. Grote controle Er werden vier coffeeshops, twaalf eetgelegenheden, vijftien cafés en een recreatie-inrichting...

17 november 2014
Sharia ingevoerd in Londens hotel

De rijke zakenman uit het Midden-Oosten, die het chique Londense Bermondsey Square Hotel heeft overgenomen, wil zijn hotel runnen volgens de sharia, zonder alcohol en varkensvlees dus. De gasten moesten het tot hun grote ergernis deze week ineens stellen zonder hun pint in de avond en bacon bij het...

2 oktober 2014
Duurste cocktail ter wereld kost 11.500 euro

Restaurant Gigi's in Londen heeft de duurste cocktail ter wereld gecreëerd. De cocktail, vernoemd naar de naam van het restaurant, kost ruim 11.500 euro. Vintage champagne en zeldzame cognac Het alcoholische drankje is een eerbetoon aan actrice Grace Jones en wordt gemaakt met een een vintage C...

25 augustus 2014
Brouwerij met hotel in Heerenveen?

Heerenveen krijgt, wanneer de gemeente de plannen goedkeurt, een bierbrouwerij met hotel. In de Heerenveense School willen twee ondernemers de uitdaging aangaan. De gemeente wil het pand immers van de hand doen. In het pand moet een bierbrouwerij komen, waarbij ook een biermuseum en tien hotelkame...

29 juli 2014
Nederlandse limoncello valt in de prijzen

Vorige week werd de Nederlandse Limoncello di Fiorito bekroond met een zilveren medaille van de International Wine & Spirit Competition, de hoogste in de categorie 'limoncello'. In november worden de prestigieuze IWSC-awards uitgereikt in Londen. Tweede keer Merkeigenaar Franco Fiorito: "Dit is...

24 juli 2014
Nijmegen weer goedkoopste terrasstad

Nijmegen is voor het vijfde jaar op rij de goedkoopste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het Nijmeegse terras kost € 18,77. De terrasprijzen zijn in Nijmegen net zo hoog als vorig jaar, waardoor de stad de titel ook dit jaar behoudt. Gemiddeld zijn de terrasp...

22 juli 2014
BTW-tarieven voor dranken in de horeca

De Belastingdienst is niet altijd ieders grootste vriend. Gelukkig biedt de website van deze instantie uitkomst wanneer je op zoek bent naar relevante informatie. Vandaag nemen we de BTW-tarieven voor dranken in de horeca onder de loep. Niet-alcoholhoudende drinkwaren vallen onder het 6%-tarief...

1 juli 2014
Alcoholvrij bier in opmars

Voor Nederlandse bierdrinkers is alcoholvrij bier al lang niet meer onbekend terrein. Uit de bierconsumptiecijfers 2013 blijkt opnieuw groei in dit segment. Inmiddels drinkt vier op de tien bierdrinkers wel eens alcoholvrij bier. En dat is niet alleen omdat men moet rijden. Pils is nog wel altijd ...

25 juni 2014
Engels ontbijt tegen kater

Een haring, een bak koffie of een aspirientje. Ze helpen allemaal minder goed tegen een kater dan een Engels ontbijt. Bonen, eieren, bacon en worstjes blijken het tovermiddel. Koolhydraten Richard Stephens is professor aan de univeriteit Keele en deelt mee dat alcohol het glucosemetabolisme v...

3 juni 2014
Minibar 40 jaar oud. Weg ermee?

Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat de minibar werd uitgevonden. Hij werd voor het eerst gebruikt in Hilton Hongkong. Het koelkastje met miniatuurflesjes alcohol en kleine snacks werd één van de voorwaarden die met name de Amerikaanse zakenreiziger stelde en werd verplicht in de vijfster...

7 april 2014
Accijns veel te hoog

Philip de Ridder is gestopt als algemeen directeur bij Heineken Nederland, maar verlaat het bedrijf niet zonder flink uit te halen naar het Nederlandse overheidsbeleid ten aanzien van accijnzen. In een interview met De Telegraaf haalt hij verwoestend hard uit naar het kabinet. Grensstreek De R...

25 maart 2014
Crisis voorbij voor strandhoreca

Met het vroege aanbreken van de lente kennen de strandpaviljoens dit jaar een seizoenstart om van te dromen. Of dit een voorbode is voor een goed jaar is nog afwachten, maar over 2013 kunnen we stellen dat het een goed jaar is geweest voor de strandhoreca. Het aantal bezoeken en de besteding nam t...

14 december 2013
Dranken: hot or not in 2014

Het einde van het jaar nadert. De tijd van lijstjes en trends is aangebroken. De redactie zet voor u de top-10 van dranktrends op een rij. Geen zweverig gedoe, maar gewoon op basis van wat er vorig jaar veel is besteld in de horeca. Alcohol is een 'no no' Opvallend is dat sterke en dure alcoho...

9 december 2013
Nieuw op de markt: Librije's Bier

Jopen Bierbrouwerij en driesterrenrestaurant De Librije hebben samen een bier ontwikkeld: Librije’s Bier. Jonnie en Thérèse Boer zochten naar een sterk bier met kruidige en dropachtige smaken. De brouwers van Jopenbier gingen de uitdaging aan. Het bier Ingrediënten als gagel, jeneverb...

13 november 2013
Versoepeling A'damse alcoholregels?

Het lijkt erop dat de strenge regels betreft alcohol, die per 1 november in de hoofdstad zijn doorgevoerd, nu al worden versoepeld. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft naar aanleiding van het gesprek dat hij heeft gevoerd met horecaondernemers, besloten de wetgeving opnieuw te bekijken. Van ...

8 november 2013
Loket voor actuele horecawetgeving

Horeca Stichting Nederland (HSN) lanceert een nieuw platform met alle wet- en regelgeving voor horecabedrijven: Horecaloket.nl. Aanleiding voor dit initiatief is de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet per 1 januari 2014, die de alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 jaar verbiedt. De web...

3 november 2013
BTW in de horeca

De belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft verschillende tarieven: 21%, 6% en 0%. Welk tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Lees alles over BTW in de horeca in het volgende artikel en gebruik de speciale horeca-calculator. Bijzondere gevallen Bepaalde leveringen...

31 oktober 2013
HSN alcoholsticker 2014 beschikbaar

De leeftijdsgrens voor het verkopen van alcohol gaat vanaf 1 januari 2014 omhoog van 16 jaar naar 18 jaar. De huidige alcoholstickers zijn dan niet meer bruikbaar. Horeca Stichting Nederland komt met de nieuwe gratis alcoholsticker. Aanwezigheid van de sticker is wettelijk verplicht. De stickers ...

9 oktober 2013
Drie keer dronken, zaak dicht

Per 1 november gaat een strenge alcoholcontrole van start voor de Amsterdamse horeca. De gemeente doet nog een schepje boven op de Drank en Horecawet van 1964. Dit heeft als gevolg dat bij één dronken gast de gelegenheid zonder waarschuwing een week moet sluiten. Bij een tweede overtreding binn...

23 augustus 2013
Dit mag uw jongste horecawerker niet!

De NVWA heeft in opdracht van het ministerie van SZW onlangs 194 horecabedrijven geïnspecteerd op misstanden met jonge werknemers. Hoewel het nalevingspercentage ten opzichte van 2010 is gestegen, worden er nog steeds overtredingen geconstateerd. De laatste inspectieronde waren dat er 173 bij 85 ...

6 augustus 2013
Gast mag niet uit hotel kunnen springen

De politie van Amsterdam wil onderzoeken wat hotels moeten ondernemen om te voorkomen dat gasten uit het raam kunnen springen. Samen met de gemeente wil de politie voorkomen dat hotelgasten die drugs hebben gebruikt naar beneden springen en zo zichzelf en anderen verwonden. Lekker veel aandach...

24 juli 2013
Den Haag heeft duurste terrassen

Amsterdam is niet langer de duurste terrasstad van ons land. De hoofdstad is voorbij gestevend door vier andere steden. Den Haag voert dit jaar de ranglijst aan als duurste terrasstad, een rondje drank (2 bier, 2 fris, 2 rosé, en 2 koffie) kost hier 21,70 euro. De stad wordt in de ranglijst gevol...

15 juli 2013
Nieuw: wijn met een cola-smaakje

Zijn ze in Frankrijk nou helemaal 'fou' geworden? Daar is een wijn te verkrijgen die naar cola smaakt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat gekunstelde en gezoete wijndranken sterk in opmars zijn. Vorig jaar werden er 15 miljoen flessen van dit soort 'wijnen' verkocht. Dit jaar wordt het dubbele aanta...

19 juni 2013
Alcoholgrens definitief naar 18 jaar

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel om de leeftijd voor de verkoop van zwakalcoholische drank te verhogen van 16 naar 18 jaar aangenomen. Met deze verhoging willen zij het alcoholmisbruik onder de jongeren tegengaan. Wat betekent deze verandering voor horecaondernemers? De nieuwe wet Er wo...

30 mei 2013
Chinees drankje wil plek in onze bar

Razend populair in China, dat is de sterke drank Baijiu. Het is daarmee meteen de meest gedronken borrel ter wereld. Maar in het westen kennen we het niet. Nog niet welteverstaan, want ondernemers zien steeds meer kansen om ook Europeanen en Amerikanen aan de Baijiu te krijgen. In de buurt van ...

6 maart 2013
Hogere leeftijd alcohol definitief

Het wetsvoorstel om de verkoop van bier en wijn te verhogen naar 18 jaar is aangenomen. Onlangs stemde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel. Eerste Kamer Het voorstel moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen, maar in 2012 heeft zij al een oproep gedaan de leeftijd t...

18 februari 2013
P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

In het vervolg op het vorige artikel gaat het laatste artikel in deze serie in op het gebruik van het btw-tarief. Door slimmer te calculeren kunt u in uw offertetraject een betere positie innemen. Bijvoobreeld ten opzichte van uw 'concullega'. Dit kan, indien u slim uw offerte opbouwt. Cateringa...

11 februari 2013
De wet is er, nu de invoering nog

Iedereen is op de hoogte dat de minimumleeftijd voor het kopen en drinken van zwakalcoholhoudende drank omhoog zal gaan van 16 jaar naar 18 jaar. Maar is de wet nu per 1 januari ingegaan? Nu nog 16 jaar Sinds de jaarwisseling zijn er met de nieuwe Drank- en Horecawet een aantal zaken veranderd. ...

4 februari 2013
Meer aandacht voor moslims in hotels

Het aantal islamitische toeristen wordt steeds groter. Daarom besteden veel westerse hotels steeds meer aandacht aan de behoeften van deze gasten. Een klein gebaar kan al heel verwelkomend zijn. Grote uitgaven, kleine groep Moslims besteedden in 2012 meer dan 92 miljard euro aan handel, vrijetij...

4 februari 2013
P&F: 'Drank maakt meer kapot...' (4/6)

De vraag is wat we ons bij de SIRE-leus 'Drank maakt meer kapot dan je lief is' moeten bedenken, nu de verkoop van alcoholhoudende dranken alleen is toegestaan aan personen van 18 jaar of ouder. Nachtmerries Gaan de resultaten van de cafés, discotheken en andere horecagelegenheden nu fors onder...

1 februari 2013
Hotel & Food & Beverage in mei!

Ook in mei en juni uw doelgroep bereiken? Dat kan met Hotel & Food & Beverage, Hospitality Management, De RestaurantKrant. De CaféKrant en Lunchroom. Online kan dat zelfs 24/7 en 365 dagen per jaar! Voor een volledig overzicht kunt u de Mediakaart te downloaden via deze link. We hebben binnenkor...

28 januari 2013
Roken in natte horeca onder vuur

De Tweede Kamer gaat weer stemmen over een algemeen rookverbod in de horeca. De kans dat roken in de kleine horeca wordt verboden, is groot. Voorlopig lijkt er een Kamermeerderheid te zijn. Half tot heel Binnenkort debatteert de kamer over deze kwestie met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezo...

15 januari 2013
Belangrijkste punten Drank- en Horecawet

Sinds de jaarwisseling is de nieuwe Drank- en Horecawet een feit. Koninklijke Horeca Nederland zette de belangrijkste veranderingen voor de sector op een rij. Over veranderend toezicht en hogere boetes. Nieuwe besluiten • Jongeren onder de 16 jaar die alcohol bij zich hebben op straat of in de...

8 januari 2013
Douane en Belastingdienst tegen fraude

Wellicht niet de eerste exposanten waar je aan denkt bij de Horecava, toch zijn ook de Douane en de Belastingdienst aanwezig op de vakbeurs. Ze maken ondernemers bewust van accijns- en kassafraude. Oneerlijke concurrentie Zo heeft de Douane een meldpunt opgericht voor accijnsfraude. Wanneer een ...

28 december 2012
Pyromaan en Kaban beste huisbieren

Pyromaan van bierencafé De Heks in Deventer en Kaban van Kapellerput in Heeze zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2012. Pyromaan won in de categorie lichte bieren, Kaban bij de zware. Graag een tweede, en een derde... De jury over Pyromaan: "Een mooie verrassing. Elegant. Erg mo...

30 november 2012
Eerste Groupon all-in deal gestart

All-in arrangementen winnen aan terrein. Sterrestaurant en suitehotel Posthoorn in Monnickendam start bij Groupon als eerste met zo'n aanbieding waarbij voor de gast alles is inbegrepen. Kamer bijboeken Eigenaar Marc Boeljon (foto) biedt als eerste een all-in BlackLabel deal aan: een zesgangendin...

31 oktober 2012
Regeerakkoord: alcoholgrens naar 18

In het regeerakkoord tussen VVD en PvdA staat dat jongeren vanaf hun 18e alcohol mogen kopen. Een deel van een belangrijke gastengroep in de horeca (16-24 jarigen) mag geen alcohol meer. Meerderheid politiek voor De minimumleeftijd voor de verstrekking van zwakalcoholische dranken moet worden op...

22 september 2012
Innovatieve horecaondernemers sta op!

De derde dinsdag van deze maand werd de Miljoenennota gepresenteerd. Algemene boodschap: Iedereen moet inleveren. Maar wat betekent dat voor u als horecaondernemer? KHN geeft antwoord. Ondernemersklimaat onder druk De economische omstandigheden blijven het komende jaar onveranderd. KHN verwacht ...

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: