10 tips om gezonder te vergaderen

30 maart 2017 | Thijs Jacobs

In hotels wordt veel vergaderd en de kwaliteit van de omgeving en de F&B dragen bij aan een goede meeting. 'Healthy Meetings' zijn dé trend. Hoe je dat aanpakt? Dit zijn 10 tips om ook in 2017 gezond te blijven vergaderen.

1. Brainfood, brandstof voor je brein

De naam zegt het al, brainfood verbetert je concentratievermogen, alertheid én geheugen. Altijd handig tijdens een lange vergadering of meerdaags congres waarbij je wel wat extra energie kunt gebruiken. Welke voedingsmiddelen zijn de beste brandstoffen voor je brein? Denk daarbij aan groene bladgroenten zoals spinazie, rauwe chocolade, noten en zaden. Vis als haring, makreel en forel, zit boordevol goede vetten en Omega-3, wat helpt tegen de afbraak van hersencellen en de aanmaak van nieuwe cellen en serotonine stimuleert. En dat laatste is dan weer goed voor je humeur!

2. Water, de ideale dorstlesser

Niets mis met een heerlijke cappuccino op z’n tijd, maar zeker in Nederland tikken we gedurende de werkdag talloze kopjes koffie weg. En alhoewel uit onderzoek is gebleken dat koffie – en dan bij voorkeur biologische – een positief effect heeft op je functioneren, is een overschot aan cafeïne natuurlijk nooit goed. Zorg daarom voor voldoende water op de vergadertafel, dat is namelijk de ideale dorstlesser. Veel hotels en congrescentra serveren allerlei sjieke flessen met mineraalwater, maar simpelweg een kan met kraanwater is wel zo milieuvriendelijk én lekker – zeker in Nederland.

3. Biologisch én duurzaam lunchen

Heb je een lunchvergadering? In plaats van een uitgebreid buffet – waar vaak de helft van blijft staan – kun je ook kiezen voor een plated lunch met verschillende kleinere, lichte gerechten, tapas style. Het fenomeen shared dining – waarbij je samen hapjes deelt – duikt ook anno 2017 weer op. Wees zuinig met alchohol, verse vruchtensappen zijn een prima alternatief. Kies voor biologisch en gebruik borden en bestek van duurzaam materiaal.

4. Minder vlees, meer groente

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zo nu en dan een dagje vlees over te slaan of een veggie lifestyle aan te houden. En waarom ook niet? De tijd dat je als (part time) vegetariër tijdens een zakelijk diner die eeuwige gevulde paprika of gegrilde geitenkaas voorgeschoteld kreeg ligt echt al ver achter ons. Sterker nog, in veel toprestaurants speelt groente juist de hoofdrol. Je kunt er alle kanten mee op en er zijn zoveel variaties en bereidingen mogelijk dat je het stukje vlees of vis op je bord echt niet hoeft te missen. Groene groenten als broccoli en spinazie houden bovendien je ijzergehalte op peil en zitten bommetjevol vitaminen.

5. Gezond snacken is niet saai

Je kent het wel, je zit al urenlang in een meeting en plotseling word je overvallen door een enorme gaapaanval. Je kunt je ogen bijna niet meer open houden. Alarm: je bloedsuikerspiegel is naar een minimaal peil gezakt, je lichaam schreeuwt om suiker. In plaats van een blikje cola open te trekken of een greep te doen uit de Celebrations doos met chocolade, kun je beter kiezen voor een healthy food reep (er zijn tientallen varianten op de markt), een handje nootjes, stukje pure chocolade of een banaan. In bananen zit tryptofaan, een stofje dat je humeur opfleurt. Combineer een bakje met cherrytomaatjes, komkommer en paprika met een smeuïge dip zoals hummous.

6. Verrassend fruit

Op wat voor meetinglocatie je ook bent, een fruitmand met appels en bananen zal nooit ver weg zijn. Best lekker, maar ook een beetje boring. Een lekker alternatief is bijvoorbeeld de granaatappel. Deze zit vol met antioxidanten, die ervoor zorgen dat je stress levels dalen – dat kan van pas komen tijdens sommige meetings. Verder zijn er allerlei exotische fruitsoorten verkrijgbaar die niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog eens fantastisch uitzien, zoals de drakenvrucht of ramboetan (een soort harige lychee).

7. Move it!

Tijdens vergaderingen zit je veel stil, wat belastend kan zijn voor je lichaam. Regelmatig een korte beweegpauze inlassen dus, om even die spieren los te gooien. Daarna kun je je gelijk weer beter concentreren. Een lange dagvergadering of brainstorm? Ga lekker wandelen met z’n allen of doe gezamenlijk een korte yogasessie of meditatieoefening. Dat is niet alleen goed voor de creativiteit, maar ook bevorderlijk voor de groepssfeer. Bovendien zorgt het voor een frisse blik.

8. Staand vergaderen: effectiever en gezonder

Grote kans dat je al eens aan een staande vergadering hebt deelgenomen en dat is zeer terecht wanneer je beseft dat een vergadering zonder stoelen effectiever en ook nog gezonder is. Uit onderzoek is gebleken dat een staande vergadering maar liefst 34% sneller gaat. Dat komt omdat ons brein er grote moeite mee heeft om productief te blijven wanneer het lichaam passief is. Wanneer je zit dan ben je sneller geneigd om in te dutten of even snel je mail te checken. Bovendien is staand vergaderen gezonder, want wanneer je staat dan gebruik je je bovenbeenspieren!

9. Geen marathon, maar een Walkathon

Een marathon van 42 kilometer is niet voor iedereen haalbaar, maar een georganiseerde Walkathon is een geschikt alternatief. Lopen is namelijk goed voor hart en longen en je geheugen wordt er beter van. Verder is het ook nog eens heel goed voor je humeur.

10. Conscious = healthy

Onderbreek de vergadering voor een sociale of duurzame teambuilding-activiteit. Er zijn tegenwoordig meer sociale en duurzame initiatieven dichter bij jou in de buurt dan je denkt. Op de website van MVO Nederland (www.mvonederland.nl) staan leuke voorbeelden, zoals bv. de Colour Kitchen.

Bron: Meetingselect, expert in online meetings & groups reservations wereldwijd

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Amsterdam
Kimpton De Witt verbindt hotelgasten met #StayHuman project

Hoewel de wereld vandaag door technologie meer verbonden is dan ooit tevoren, kunnen we ons als individu juist onverbonden voelen tot elkaar. Kimpton gelooft dat oprechte connecties het leven van mensen verbeteren en dat er gelijkenissen tussen iedereen bestaan - ongeacht een achtergrond of levensve...

Hotelbouwplannen Amsterdam
Hotel Ammonite (Amstelveen) verkocht aan investeerder

De Zwitserse investeerder Echo heeft viersterrenhotel Ammonite in Amstelveen gekocht, zo lezen we op vastgoedmarkt.nl. Het hotel omvat 227 kamers en is de vierde aankoop van het Echo Fund, dat in 2019 werd gelanceerd. Er wordt verwacht dat de overeenkomst eind dit jaar wordt getekend. Echo Partn...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Chefs Michelin
Bas van Kranen en Alain Passard slaan handen ineen

Internationaal gerenommeerd driesterrenchef Alain Passard (Arpège Restaurant) en chef Bas van Kranen (Restaurant Bord’Eau) slaan de handen ineen voor een exclusieve gastronomische samenwerking op zaterdag 16 november in Restaurant Bord’Eau waar zij een eerbetoon brengen aan gastro...

Internationaal
a&o Hostels introduceert self check-in service

Gasten van a&o Hostels, Europa’s grootste hostelketen, kunnen vanaf nu zelf kiezen hoe ze willen inchecken: op de klassieke manier bij de receptie, online via de smartphone óf ontspannen bij de self check-in terminal in de lobby. De eerste hostels bieden nu al alle drie de opties...

Personalia
WorldHotels presenteert nieuwe CEO

WorldHotels heeft vandaag aangekondigd dat Kristin Intress is benoemd tot de nieuwe Chief Executive Officer van het bedrijf. Met onmiddellijke ingang zal Intress Geoff Andrew, die terugtreedt om andere belangen na te streven, opvolgen. Intress was eerder CEO van het bedrijf en speelde een belangrijk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: