10 tips om gezonder te vergaderen

30 maart 2017 | Thijs Jacobs

In hotels wordt veel vergaderd en de kwaliteit van de omgeving en de F&B dragen bij aan een goede meeting. 'Healthy Meetings' zijn dé trend. Hoe je dat aanpakt? Dit zijn 10 tips om ook in 2017 gezond te blijven vergaderen.

1. Brainfood, brandstof voor je brein

De naam zegt het al, brainfood verbetert je concentratievermogen, alertheid én geheugen. Altijd handig tijdens een lange vergadering of meerdaags congres waarbij je wel wat extra energie kunt gebruiken. Welke voedingsmiddelen zijn de beste brandstoffen voor je brein? Denk daarbij aan groene bladgroenten zoals spinazie, rauwe chocolade, noten en zaden. Vis als haring, makreel en forel, zit boordevol goede vetten en Omega-3, wat helpt tegen de afbraak van hersencellen en de aanmaak van nieuwe cellen en serotonine stimuleert. En dat laatste is dan weer goed voor je humeur!

2. Water, de ideale dorstlesser

Niets mis met een heerlijke cappuccino op z’n tijd, maar zeker in Nederland tikken we gedurende de werkdag talloze kopjes koffie weg. En alhoewel uit onderzoek is gebleken dat koffie – en dan bij voorkeur biologische – een positief effect heeft op je functioneren, is een overschot aan cafeïne natuurlijk nooit goed. Zorg daarom voor voldoende water op de vergadertafel, dat is namelijk de ideale dorstlesser. Veel hotels en congrescentra serveren allerlei sjieke flessen met mineraalwater, maar simpelweg een kan met kraanwater is wel zo milieuvriendelijk én lekker – zeker in Nederland.

3. Biologisch én duurzaam lunchen

Heb je een lunchvergadering? In plaats van een uitgebreid buffet – waar vaak de helft van blijft staan – kun je ook kiezen voor een plated lunch met verschillende kleinere, lichte gerechten, tapas style. Het fenomeen shared dining – waarbij je samen hapjes deelt – duikt ook anno 2017 weer op. Wees zuinig met alchohol, verse vruchtensappen zijn een prima alternatief. Kies voor biologisch en gebruik borden en bestek van duurzaam materiaal.

4. Minder vlees, meer groente

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zo nu en dan een dagje vlees over te slaan of een veggie lifestyle aan te houden. En waarom ook niet? De tijd dat je als (part time) vegetariër tijdens een zakelijk diner die eeuwige gevulde paprika of gegrilde geitenkaas voorgeschoteld kreeg ligt echt al ver achter ons. Sterker nog, in veel toprestaurants speelt groente juist de hoofdrol. Je kunt er alle kanten mee op en er zijn zoveel variaties en bereidingen mogelijk dat je het stukje vlees of vis op je bord echt niet hoeft te missen. Groene groenten als broccoli en spinazie houden bovendien je ijzergehalte op peil en zitten bommetjevol vitaminen.

5. Gezond snacken is niet saai

Je kent het wel, je zit al urenlang in een meeting en plotseling word je overvallen door een enorme gaapaanval. Je kunt je ogen bijna niet meer open houden. Alarm: je bloedsuikerspiegel is naar een minimaal peil gezakt, je lichaam schreeuwt om suiker. In plaats van een blikje cola open te trekken of een greep te doen uit de Celebrations doos met chocolade, kun je beter kiezen voor een healthy food reep (er zijn tientallen varianten op de markt), een handje nootjes, stukje pure chocolade of een banaan. In bananen zit tryptofaan, een stofje dat je humeur opfleurt. Combineer een bakje met cherrytomaatjes, komkommer en paprika met een smeuïge dip zoals hummous.

6. Verrassend fruit

Op wat voor meetinglocatie je ook bent, een fruitmand met appels en bananen zal nooit ver weg zijn. Best lekker, maar ook een beetje boring. Een lekker alternatief is bijvoorbeeld de granaatappel. Deze zit vol met antioxidanten, die ervoor zorgen dat je stress levels dalen – dat kan van pas komen tijdens sommige meetings. Verder zijn er allerlei exotische fruitsoorten verkrijgbaar die niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog eens fantastisch uitzien, zoals de drakenvrucht of ramboetan (een soort harige lychee).

7. Move it!

Tijdens vergaderingen zit je veel stil, wat belastend kan zijn voor je lichaam. Regelmatig een korte beweegpauze inlassen dus, om even die spieren los te gooien. Daarna kun je je gelijk weer beter concentreren. Een lange dagvergadering of brainstorm? Ga lekker wandelen met z’n allen of doe gezamenlijk een korte yogasessie of meditatieoefening. Dat is niet alleen goed voor de creativiteit, maar ook bevorderlijk voor de groepssfeer. Bovendien zorgt het voor een frisse blik.

8. Staand vergaderen: effectiever en gezonder

Grote kans dat je al eens aan een staande vergadering hebt deelgenomen en dat is zeer terecht wanneer je beseft dat een vergadering zonder stoelen effectiever en ook nog gezonder is. Uit onderzoek is gebleken dat een staande vergadering maar liefst 34% sneller gaat. Dat komt omdat ons brein er grote moeite mee heeft om productief te blijven wanneer het lichaam passief is. Wanneer je zit dan ben je sneller geneigd om in te dutten of even snel je mail te checken. Bovendien is staand vergaderen gezonder, want wanneer je staat dan gebruik je je bovenbeenspieren!

9. Geen marathon, maar een Walkathon

Een marathon van 42 kilometer is niet voor iedereen haalbaar, maar een georganiseerde Walkathon is een geschikt alternatief. Lopen is namelijk goed voor hart en longen en je geheugen wordt er beter van. Verder is het ook nog eens heel goed voor je humeur.

10. Conscious = healthy

Onderbreek de vergadering voor een sociale of duurzame teambuilding-activiteit. Er zijn tegenwoordig meer sociale en duurzame initiatieven dichter bij jou in de buurt dan je denkt. Op de website van MVO Nederland (www.mvonederland.nl) staan leuke voorbeelden, zoals bv. de Colour Kitchen.

Bron: Meetingselect, expert in online meetings & groups reservations wereldwijd

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor Internationaal
Accor opent 3000ste hotel in Europa

Accor opent haar 3.000ste hotel in Europa met de komst van twee ‘Mondrian’ hotels in Frankrijk. Met meer dan 340.000 kamers in 39 landen is Accor Europees markleider. De komst van Mondrian naar Europa, Accor’s 26e merk, onderstreept Accor’s ambitie in het premium en lifestyle...

Interview Longread
''In mijn hotel werken alleen 50-plussers''

Op een steenworp afstand van het beroemde Maastrichtse Vrijthof vind je Hotel Botticelli, een prachtig klassiek hotel in Venetiaanse sferen. De eigenaar Charles Steffens leidt ons rond in zijn hotel dat herinneringen oproept aan een roemrijk verleden, maar tegelijkertijd toekomstbestendig is, aangez...

Hotelbouwplannen Hilton
Hilton Royal Parc Soestduinen heropend na renovatie

Na 16 maanden waarin Hilton Royal Parc Soestduinen volledig gerenoveerd is, is het hotel er nu klaar voor om als DoubleTree by Hilton haar deuren te heropenen. Samen met de eigenaren, Netjes Beheer B.V., is er bewust voor gekozen om onder een ander Hilton-brand verder te gaan. Voortaan een Double...

Awards Culinair
Booking.com lanceert nieuwe pilot-app 'CityBook'

Door het gebruik van machine learning krijgen reizigers aanbevelingen die het makkelijker maken om de steden te verkennen. Met als missie het voor iedereen makkelijker te maken om de wereld te beleven, kondigt Booking.com een nieuwe pilot aan: CityBook. Deze digitale stedengids brengt inspiratie, pl...

Wet- en regelgeving Airbnb
KHN: Snel ingrijpen op platformen zoals Airbnb noodzakelijk

De Tweede Kamer spreekt donderdag 16 januari in een schriftelijk verslag over nieuwe wetgeving voor huizenverhuurplatformen, zoals Airbnb. In aanloop naar deze kamerbehandeling pleit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor verplichte medewerking van deze platformen als het gaat om toezicht op verhuu...

Personalia Mensen
RAI Amsterdam benoemt Luuk Scholte tot Domain & Partnership Manager

Na zeven edities leiding te hebben gegeven aan Horecava is Luuk Scholte door RAI Amsterdam benoemd tot Domain & Partnership Manager. Carlijn Groen, huidig Exhibition Manager van Horecava, neemt het stokje van Luuk Scholte over. Luuk Scholte is in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor het rea...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: