Aandacht voor wijn bij horecaopleidingen verschilt sterk

13 juni 2017 | Roy Spijker

Maandagmiddag ontvingen Jorrit Verhulst (24) en Teide Schepers (17) beiden de Wijnacademie Wisseltrofee vanwege hun uitstekende kennis op het gebied van wijn. De wedstrijd werd voor de 4de keer gehouden om hotelscholen en ROC ’s te stimuleren de kennis bij studenten zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vinologenopleiding.

"Gedegen drankenkennis is van groot belang om succesvol te zijn in de horeca", zei Hans Burghoorn, directeur van het SDEN Examenbureau, die de wisselbeker uitreikte aan de leerlingen, beiden afkomstig van het ROC Mondriaan. Hij benadrukte dat de deelnemende scholen zich onderscheiden omdat ze breed hebben ingezet op specifiek onderwijs van wijn. Zo wordt een goede basis gelegd om onderling de strijd aan te durven gaan.

Goed presterende scholen
Gistermiddag ging het ROC Mondriaan met beide wisselbekers naar huis, waarmee zij hebben bewezen dat het wijnonderwijs binnen hun opleidingsinstituut op een zeer goed niveau is. De leerlingen Jorrit Verhulst en Teide Schepers wonnen respectievelijk een opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie® en een cursus Wijnbrevet. De Wisseltrofee dient als extra stimulans voor de opleidingen om het leerprogramma wijn- en drankenkennis zo in te richten dat de overgang naar de vervolgopleiding tot vinoloog makkelijk te maken is.'

Hoewel de niveauverschillen zowel binnen het hbo als mbo nog steeds groot zijn, stijgt het aantal deelnemende scholen aan SDEN examens dankzij intensief contact met docenten en opleiders. De Wijnacademie heeft intussen steeds beter in kaart welke scholen wel een gedegen drankenkennis bieden om aan de vinologenopleiding te kunnen starten. Binnenkort maakt zij deze lijst op de website www.wijnacademie.nl bekend.

Wedstrijd
Dit jaar deden in totaal 24 leerlingen van 12 opleidingsinstituten mee aan de wedstrijd. Er werd getest op parate wijnkennis en proefkunde. De docenten worden altijd volledig betrokken bij de wedstrijd en middels speciale docentendagen op de hoogte gehouden. Tot nu toe viel het ROC Mondriaan al herhaaldelijk in de prijzen.  

Wijnacademie
Sinds 1974 is de Wijnacademie hét kennisinstituut op het gebied van wijn en gedistilleerd, dat exclusief de hoogste opleidingen voor drankenkennis biedt, zoals Vinoloog en Liquorist van de Wijnacademie, plus het begeleidingstraject voor Magister Vini. De examens worden afgenomen door de branche erkende Stichting Dranken Examens en Normering. De intensivering van de samenwerking met het beroepsonderwijs vormt onderdeel van de algemene stimulering van de drankenkennis in Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personalia
Transfers binnen Hotel Okura

Met het aantreden van Michiel Roelfsema als general manager van Hotel Okura Amsterdam vinden er verschuivingen binnen het managementteam plaats. Michiel Roelfsema maakt bekend dat Femke Groeneveld-Weller en Jos Pallandt, beiden reeds werkzaam in het hotel, nieuwe verantwoordelijkheden op zich nemen....

Opening
Bühne vrij voor Ruby Leni Hotel Düsseldorf

Niet ver van de beroemde Königsallee opende de Ruby Group afgelopen maandag 13 mei met Ruby Leni haar tweede hotel in Düsseldorf. Het hotel heeft 170 kamers, een bar, een café en een buitenterras. De ruimtes die vroeger als kantoorruimte van het Mischimmobilie dienden, herbergen teg...

Events
Van Hessen viert honderd jarig bestaan met speciaal event

Ronald Huiskamp is conceptontwikkelaar, eigenaar van H-Hospitality en eigenaar van het restaurant Arles. Drie goede redenen om Ronald uit te nodigen om te spreken tijdens het 100-jarig event van Van Hessen. Een restaurant starten is één. Je doelstellingen realiseren is twee. Ronald ...

Video Achtergronden
Politie deelt beelden van aanslag in hotel Zaandijk

De politie heeft beelden van de gigantische explosie in een hotel in Zaandijk openbaar gemaakt. De poltie meldt dat het een wonder is dat niemand gewond is geraakt. De bewuste video, waarin je ziet hoe de dader op een scooter zonder kentekenplaat te werk gaat, geeft duidelijk weer hoe groot de schad...

Achtergronden
Dit is wat je wil weten over de sterrenclassificatie, deel 1

In het verleden hoefde het niet zo te zijn dat je in een viersterrenhotel in Duitsland hetzelfde kon verwachten als in een viersterrenhotel in Nederland. Dit kwam doordat ieder Europees land er een eigen classificatiesysteem op nahield. Om meer eenheid te krijgen binnen de Europese landen is er besl...

Personalia
Alfred Bree vertrekt na 35 jaar bij Carlton Hotel Collection

Na bijna 35 jaar neemt Alfred Bree deze zomer afscheid als Managing Director van de Carlton Hotel Collection. Wat op 1 april 1985 begon met het Carlton Beach Hotel in Scheveningen, is nu een groeiende collectie van twaalf bijzondere hotels in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Elk ho...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: