Aandacht voor wijn bij horecaopleidingen verschilt sterk

13 juni 2017 | Roy Spijker

Maandagmiddag ontvingen Jorrit Verhulst (24) en Teide Schepers (17) beiden de Wijnacademie Wisseltrofee vanwege hun uitstekende kennis op het gebied van wijn. De wedstrijd werd voor de 4de keer gehouden om hotelscholen en ROC ’s te stimuleren de kennis bij studenten zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vinologenopleiding.

"Gedegen drankenkennis is van groot belang om succesvol te zijn in de horeca", zei Hans Burghoorn, directeur van het SDEN Examenbureau, die de wisselbeker uitreikte aan de leerlingen, beiden afkomstig van het ROC Mondriaan. Hij benadrukte dat de deelnemende scholen zich onderscheiden omdat ze breed hebben ingezet op specifiek onderwijs van wijn. Zo wordt een goede basis gelegd om onderling de strijd aan te durven gaan.

Goed presterende scholen
Gistermiddag ging het ROC Mondriaan met beide wisselbekers naar huis, waarmee zij hebben bewezen dat het wijnonderwijs binnen hun opleidingsinstituut op een zeer goed niveau is. De leerlingen Jorrit Verhulst en Teide Schepers wonnen respectievelijk een opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie® en een cursus Wijnbrevet. De Wisseltrofee dient als extra stimulans voor de opleidingen om het leerprogramma wijn- en drankenkennis zo in te richten dat de overgang naar de vervolgopleiding tot vinoloog makkelijk te maken is.'

Hoewel de niveauverschillen zowel binnen het hbo als mbo nog steeds groot zijn, stijgt het aantal deelnemende scholen aan SDEN examens dankzij intensief contact met docenten en opleiders. De Wijnacademie heeft intussen steeds beter in kaart welke scholen wel een gedegen drankenkennis bieden om aan de vinologenopleiding te kunnen starten. Binnenkort maakt zij deze lijst op de website www.wijnacademie.nl bekend.

Wedstrijd
Dit jaar deden in totaal 24 leerlingen van 12 opleidingsinstituten mee aan de wedstrijd. Er werd getest op parate wijnkennis en proefkunde. De docenten worden altijd volledig betrokken bij de wedstrijd en middels speciale docentendagen op de hoogte gehouden. Tot nu toe viel het ROC Mondriaan al herhaaldelijk in de prijzen.  

Wijnacademie
Sinds 1974 is de Wijnacademie hét kennisinstituut op het gebied van wijn en gedistilleerd, dat exclusief de hoogste opleidingen voor drankenkennis biedt, zoals Vinoloog en Liquorist van de Wijnacademie, plus het begeleidingstraject voor Magister Vini. De examens worden afgenomen door de branche erkende Stichting Dranken Examens en Normering. De intensivering van de samenwerking met het beroepsonderwijs vormt onderdeel van de algemene stimulering van de drankenkennis in Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Columns
Column: Het post-corona tijdperk

Hoe ziet de wereld eruit in een post-corona tijdperk? Dat is een vraag die mij de laatste tijd erg bezighoudt. Vliegen we nog net zoveel als twee maanden geleden? Blijven er maatregelen bij evenementen boven de 100 personen? Hoe gaan mensen om met fysiek contact? Draagt een hostess achter de recepti...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: