AF&BM Social Event: inspiratiewandeling

26 juni 2010 |
AF&BM Social Event: inspiratiewandeling<

Wederom een zomerse warme dag in Maastricht, het brandpunt van Nederland op het gebied van F&B. Iedereen heeft goed geslapen in de kamers en suites van het Amrâth Grand Hotel De l’Empereur. Na een goed verzorgd ontbijtbuffet, dat zowel in de ontbijtzaal als in de binnentuin wordt genuttigd, staan er de volgende activiteiten op het dagprogramma. Een stadswandeling, verzorgd door de VVV Maastricht, en een bezoek aan de oudste wijnkoperij van Nederland, Thiessen. Bij het wijnhuis krijgt de groep een lezing van Marcel Mourmans, oprichter van Mora en ondernemer in hart en nieren. Bij Thiessen staan vooraf koffie met vlaai en achteraf een wijnproeverij met Limburgse lunch op de agenda. Maar eerst op pad met onze gidsen...



Langs de horeca van Maastricht
In een aantal groepen verspreiden de 80 aanwezigen zich over de stad. Onze groep wordt vaardig en op volle snelheid geleid door Cor Halmans, een geboren en getogen inwoner van Maastricht. Op volle snelheid, en met een goede dosis humor, neemt hij de groep op sleeptouw langs alle bijzondere horeca-adressen en monumentale panden die de stad rijk is. Halmans vertelt uitgebreid over de gewoonte dat Maastrichtse dames en heren graag mogen flaneren. Zien en gezien worden. Hiertoe is er vanochtend echter geen gelegenheid. Binnen een uur leidt de gids ons rond met een rondleiding waarvoor hij normaliter meer tijd had genomen. Afgezien van het hoge tempo is de rondleiding meer dan interessant en inspirerend.



Halmans vertelt ons uiteraard over De l’Empereur, waarvan we nu weten dat de naam niet zozeer iets met het woord keizer te maken heeft. Vroeger zat er in het gebouw onder meer een casino. De ramen op de begane grond zitten zo hoog zodat het gepeupel niet kon zien hoe de rijken hun geld aan het verbrassen waren. We komen onder meer langs Hotel Beaumont, het Eden Design Hotel Maastricht, het Crowne Plaza dat dikwijls hoge gasten mag ontvangen, Restaurant “O”, Les Marolles, Tapasbar Mas y Mas, designhotel Zenden, en Hotel-Restaurant Derlon.



Sterrenstad
Halmans wijst ons op de vijf Michelinsterren van de stad, met in de Sint Bernardusstraat Tout a Fait en Toine Hermsen. Gemeten naar aantal burgers telt Maastricht de meeste Michelinsterren per inwoner van Nederland. Hoezo, de meest Bourgondische stad van het land? We glippen ook vast even langs Beluga, waar het AF&BM-gezelschap vanavond mag aanschuiven voor een exclusief diner van de brigade van Hans van Wolde. Hierover uiteraard later meer.



We steken dit keer niet de oude Romeinse brug over, maar de moderne loop- en fietsbrug even verderop gelegen. Maastricht bestaat eigenlijk uit twee delen, die beiden aan de oevers van de Maas liggen. In het westen ligt het oude centrum van Maastricht en aan de oostkant ligt Wijck. Waar links de sjiek zich in het verleden op het gemak zal hebben gevoeld, is Wijck van oudsher wat volkser. “Vroeger waren er zelfs sjieke mensen die niet vanuit Maastricht de brug overstaken naar de overkant”, vertelt de gids.



We houden even stil bij de Bischopsmolen, een oude watermolen midden in de stad. De molen maalt op bepaalde dagen nog steeds graan voor brood dat in een bakkerij in de molen wordt verkocht.



Uiteindelijk komen op het Onze Lieve Vrouwenplein, waar Cor noodgedwongen en met tegenzin zijn laatste informatie geeft. Halmans: “Van de gemeente moeten alle terrassen uitgerust zijn met rotanstoelen. Waarom? Om een luxe en mediterrane uitstraling te krijgen. Aan het einde van het seizoen worden alle stoelen verzameld en gerepareerd.” Maar hoe herken je op een groot terras op een van de pleinen bij welke zaak je nu eigenlijk gaat zitten? Zeker als de gemeente Maastricht zeer strikte regels hanteert in verband met buitenreclame. “De kleuren van de tafelkleedjes komen overeen met die van de luifels van de horecazaken”, legt de gids uit.

Nog eentje
Op weg naar het volgende adres op het dagprogramma, wijnkoperij Thiessen, kan Halmans het niet laten om ons nog even fijntjes te wijzen op de tot boekenwinkel omgebouwde kerk, uniek in Europa. In de kerk kan men op het koor tegenwoordig een kopje koffie drinken bij Blanche Dael Coffeelovers.





Lees het vervolg van dit AF&BM Social Event! De lezing van Marcel Mourmans en de lunch bij Thiessen komen in update nummer 3.

Tekst en foto's: Frank Lindner

Zie ook:

In beeld
AF&BM Social Event: foto's De Poshoorn en Brasserie FLO
AF&BM Social Event: foto's lezing en lunch bij Thiessen Wijnkooperij
AF&BM Social Event: foto's Beluga 1
AF&BM Social Event: foto's Beluga 2
AF&BM Social Event: foto's Beluga 3

In tekst
AF&BM Social Event: Maastricht
AF&BM Social Event: culinaire inspiratiewandeling
AF&BM Social Event: lezing dhr. Mourmans
Het Social Event 2010 van de AF&BM, exclusief in beeld en verhaal gebracht door Hospitality Management, het vakblad voor de hotellerie.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
Gevoelig punt: “Misschien moeten werknemers ook wat inleveren”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit twaalfde hoofdstuk ...

Tech
Opnieuw grote hack bij Marriott

De Amerikaanse hotelketen Marriott is alweer slachtoffer geworden van een hack. Hackers hebben namelijk toegang gekregen tot de gegevens van 5,2 miljoen gasten, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend op haar website. In 2018 kregen hackers al toegang tot de gegevens van 500 miljoen Marriott-gasten....

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom eigenlijk?

Booking-topman Glenn Fogel reageert gepikeerd op de vraag of hij vanwege de crisis de commissies gaat verlagen. Hij heeft een ander idee: hotels moeten de kamerprijzen verlagen. Wees daar heel voorzichtig mee. Het verlagen van kamerprijzen is echt onwenselijk, ook al kan het helaas wel eens onvermij...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Interview Coronacrisis
Overlevingskansen voor je hotel: "Het glipt nu tussen je vingers door"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit elfde hoofdstuk bes...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: