Amersfoort schaft toeristenbelasting af

26 juni 2014
Amersfoort schaft toeristenbelasting af

Het samenwerkingsverband Hotel Overleg Samenwerking Toerisme (HOST) Midden Nederland, een groep van 16 hotels in en om Amersfoort, heeft zeer positief gereageerd op het besluit van
de gemeenteraad om de toeristenbelasting per 1 juli 2014 af te schaffen. Het besluit tot afschaffing is een zeer positieve ontwikkeling om de Stad Amersfoort nog meer als gastvrije bestemming te profileren. Naast de afschaffing is er in het nieuwe coalitieakkoord veel aandacht voor de impuls aan de economie waaronder toekenningen worden gedaan tot de bijdrages aan de afdeling City Marketing en zijn er bedragen beschikbaar gesteld voor acquisitie van nieuwe bedrijven naar de stad.

*Toerisme in Amersfoort*
Toerisme zorgt voor een positief effect op de bestedingen in de stad Amersfoort. Door de maatregel toeristenbelasting af te schaffen kan Amersfoort zich nog meer onderscheiden als gastvrije stad. Daarnaast is de nauwe samenwerking tussen de marktpartijen als City Marketing, VVV Amersfoort en HOST Amersfoort en omstreken en de Gemeente van groot belang om toerisme en zakelijk toerisme (o.a. congressen, bijeenkomsten, overnachtingen van International bedrijven) te stimuleren.

*Acquisitie van bedrijven*
Op dit moment bestaat er vanuit de marktpartijen nog veel zorg over het aantal vertrekkende bedrijven in de stad. Grote bedrijven als Akzo Nobel, Agis en De Amersfoortse zullen de stad binnen nu en anderhalf jaar verlaten. Op dit moment zijn er nog geen partijen gevonden die deze leegstaande kantoorpanden zullen invullen. Juist de zakelijke activiteiten van deze bedrijven zijn van groot belang voor de impuls van de economie en werkgelegenheid in de stad. De bedrijven in het toerisme zijn hier een toeleverancier voor. HOST is dan ook erg tevreden over het voornemen vanuit het coalitieakkoord om meer financiën beschikbaar te stellen voor acquisitie van nieuwe bedrijven.

*Amersfoort 'Stad van Ontmoetingen'*
Vanuit de intensieve overleggen tussen Gemeente en de betrokken partijen City Marketing, VVV Amersfoort en HOST is er een beleidsplan opgezet met als titel Amersfoort Stad van Ontmoetingen. Prioriteiten in dit plan bestaan uit o.a.:
• Versterking van de zakelijke thuismarkt (o.a. acquisitie bedrijven)
• Stimuleren van zakelijk bezoek (o.a. congressen)
• Stimuleren van bezoek van particuliere gasten en verlengen van de verblijfsduur

Een verdere uitwerking van dit beleidsplan is opgemaakt door de werkgroep bestaande uit participanten uit de genoemde partijen.

*Over HOST Midden Nederland*
HOST Midden Nederland is een samenwerkingsverband tussen inmiddels 16 hotelaccommodaties in en rond Amersfoort. Het orgaan bestaat om onderlinge contacten te stimuleren met als doel Amersfoort “Stad met een Hart” nog beter te promoten in zowel binnen- als buitenland. De deelnemende hotels aan HOST Midden Nederland zijn; Hilton Royal Parc Soestduinen, Landgoed ISVW, Golden Tulip Ampt van Nijkerk, Bilderberg Hotel De Klepperman, Campanile Amersfoort, De Tabaksplant, Van der Valk Hotel Leusden, Logement de Gaaper, Postillion Amersfoort-Veluwemeer, Berghotel Amersfoort, NH Hotel Amersfoort, Princess Hotel Amersfoort, Van der Valk Hotel Amersfoort A1, Kontakt der Kontinenten, Mercure Hotel Amersfoort Centre en Fletcher Hotel Het Witte Huis.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws