Bedden testen met Pamela

Auteur: redactie
18 september 2001
Bedden testen met Pamela

Gastvrijheid kent voor Accor geen grenzen. Deze wereldwijd opererende hotelketen laat de kwaliteit van zijn bedden voortaan testen door Pamela. ‘Die actrice?’ Nee, Pamela is een machine; de enige in haar soort. Pamela kan de actuele staat van de bedden vergelijken met de originele bedspecificaties.

Na achttien maanden onderzoek en ontwikkeling op de Accor Research and Style afdeling in Frankrijk, zag Pamela eindelijk het levenslicht. Het resultaat: een driedelig apparaat met een voet, een torso en een aluminium arm (met een elektronische standaard). De beddentester weegt slechts 24 kilogram, dankzij het gebruik van moderne materialen; hij (zij) is mobiel, draagbaar en laat zich met gemak uit elkaar halen.

Software die evolueert

De Fransman Jacques Bolze ontwikkelde het apparaat. 'Het principe waarmee Pamela werkt, is eenvoudig,’ zegt hij bescheiden. ‘Op wetenschappelijke wijze vergelijkt en meet het apparaat op accurate wijze de kwaliteit van de matras en zijn draagkracht. Erkende normen en methoden van meubelfabrikanten en deskundigen dienen hiervoor als basis. Pamela meet de holte in een matras door de gegevens van een nieuw bed te vergelijken met die van een gebruikt bed. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee steungewichten (40 en 200 Newton). De gecomputeriseerde en technische delen worden ondersteund door software die evalueert, de resultaten kwalificeert en de gebruiker helpt bij het genereren van managementrapporten en statistieken. Daarbij heeft Pamela verschillende matrase en bodemgegevens in haar geheugen, variërend van matrassen met schuimrubber of latex tot en met springveer en lattenbodems. In een rapport worden de maten genoteerd, zodat in elke kamer het bedmanagement geoptimaliseerd kan worden.’

Resultaten

Een bijbehorende weegschaal maakt een afdruk van de resultaten op een kaartje. Bolze: 'Het gastenkaartje, dat opgehangen wordt aan de binnenkant van de deur van iedere kamer, toont - gecodeerd - de verschillende niveaus: A is 'uitstekend', B is 'goed' en C is 'kritisch'. De gast zal nooit op een matras met D-kwalificatie liggen; een matras met een afwijking van 30% van de originele specificaties wordt verwijderd.'

Met behulp van Pamela wordt objectief de kwaliteit van een matras gemeten. Het apparaat zal nooit de mate van comfort (subjectief) weergeven. De beddentester - die eenvoudig door de staf van het hotel kan worden bediend - laat tot dusver gunstige resultaten zien. Bolze: 'Onze matrassen zijn kennelijk goed; slechts 12% kreeg een D-kwalificatie.' - Helaas is Pamela, die momenteel samen met haar tweelingzusje een tour door Europa maakt teneinde 35.000 bedden in Novotels te testen, getrouwd met, en trouw aan Accor.

HM302001

Overig nieuws