Betaalt de horeca te veel btw?

25 maart 2015 |
Betaalt de horeca te veel btw?<

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit
wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch.

Foto: Roland van Gessel

Eén prestatie
Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot nu toe dat uitgeserveerde maaltijden en geschonken alcoholische dranken voor de btw verschillend worden behandeld. Horecaondernemers stellen nu echter dat bij een restaurant- of cateringdienst sprake is van één prestatie voor de btw. Zij vinden dat de geschonken alcoholische dranken een onderdeel zijn van de restaurant- of cateringprestatie die de horecaonderneming verricht. Daarom zou één btw-tarief op de gehele prestatie moeten worden toegepast. De restaurants en cateringbedrijven zijn van mening dat de alcoholhoudende dranken in dat geval onder het verlaagde tarief van 6 procent moeten vallen. Te denken valt aan bijvoorbeeld een diner in een restaurant met een wijnarrangement.

Procedures
Momenteel lopen er diverse procedures over het btw-tarief dat horecaondernemers moeten toepassen op alcoholische dranken. Hoewel de ondernemers van mening zijn dat de verstrekking van een maaltijd in combinatie met alcoholische dranken als geheel onder het verlaagde btw-tarief moet vallen, stelt de staatssecretaris van Financiën nog altijd dat alcoholische dranken nooit onder het verlaagde btw-tarief kunnen vallen, ook niet voor horecabedrijven die een all-in concept hanteren. Tot nu toe is er nog geen uitspraak gedaan in de lopende procedures. Als je wilt meeliften op een eventueel succes bij deze uitspraak dan moet je actie ondernemen.

Wat moet je doen?
In je btw-aangifte geef je het schenken van alcoholische dranken aan tegen het algemene tarief van 21 procent. Het serveren van maaltijden en niet-alcoholische dranken geef je aan tegen het verlaagde tarief van 6 procent. Vervolgens moet je binnen zes weken na betaling op de btw-aangifte (of bij een teruggave: na ontvangst van de teruggaafbeschikking) een bezwaar indienen. Maak je géén bezwaar tegen je btw-aangifte, maar leiden de lopende procedures binnenkort wel tot succes? Dan zal de Belastingdienst je later niet met terugwerkende kracht tegemoet komen, indien je alsnog een verzoek doet om toepassing van het verlaagde btw-tarief op alcoholische dranken.

Risico!
Maar wat als de rechter oordeelt dat de totale prestatie zo gemengd is dat hiervoor niet meer het 6 procent-tarief geldt maar het algemene tarief van 21 procent, of dat de alcoholische versnapering de hoofdprestatie is en de nevenactiviteit het eten? Als je dan bezwaar hebt gemaakt, loop je het risico dat je over de omzet eten en non-alcoholische dranken alsnog 21 procent btw moet afdragen.
Bezint eer ge begint!

Roland van Gessel, accountant
Mazars Paardekooper Hoofman N.V.
"Roland.vangessel@mazars.nl" 06 – 28125480
www.mazars.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Blog Coronacrisis
"Op een feestdag de horeca weer open, wie bedenkt zoiets?"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Toerisme Coronacrisis
Boekingen in Nederland overtreffen het wereldgemiddelde

Nu overheden over de hele wereld hun beperkingen verder versoepelen, blijkt uit gegevens van SiteMinder, een platform voor het verwerven van gasten in de wereldwijde hotelindustrie, dat hoteliers niet langer hoeven te voorspellen hoe snel consumenten zullen handelen om te reizen na de COVID-19-pande...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Branded Content
Vind de route naar jouw gasten

Eindelijk, de restaurants gaan binnenkort weer open. Dat geldt ook voor veel hotels. Langzaam komt de Nederlandse gastvrijheidsindustrie weer tot leven. Wij zien ook weer een stijgende lijn in reserveringen, met name voor hotels buiten de grote steden. Voor alle hotels geldt dat slimme marketing een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: