Betaalt de horeca te veel btw?

25 maart 2015 |
Betaalt de horeca te veel btw?<

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit
wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch.

Foto: Roland van Gessel

Eén prestatie
Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot nu toe dat uitgeserveerde maaltijden en geschonken alcoholische dranken voor de btw verschillend worden behandeld. Horecaondernemers stellen nu echter dat bij een restaurant- of cateringdienst sprake is van één prestatie voor de btw. Zij vinden dat de geschonken alcoholische dranken een onderdeel zijn van de restaurant- of cateringprestatie die de horecaonderneming verricht. Daarom zou één btw-tarief op de gehele prestatie moeten worden toegepast. De restaurants en cateringbedrijven zijn van mening dat de alcoholhoudende dranken in dat geval onder het verlaagde tarief van 6 procent moeten vallen. Te denken valt aan bijvoorbeeld een diner in een restaurant met een wijnarrangement.

Procedures
Momenteel lopen er diverse procedures over het btw-tarief dat horecaondernemers moeten toepassen op alcoholische dranken. Hoewel de ondernemers van mening zijn dat de verstrekking van een maaltijd in combinatie met alcoholische dranken als geheel onder het verlaagde btw-tarief moet vallen, stelt de staatssecretaris van Financiën nog altijd dat alcoholische dranken nooit onder het verlaagde btw-tarief kunnen vallen, ook niet voor horecabedrijven die een all-in concept hanteren. Tot nu toe is er nog geen uitspraak gedaan in de lopende procedures. Als je wilt meeliften op een eventueel succes bij deze uitspraak dan moet je actie ondernemen.

Wat moet je doen?
In je btw-aangifte geef je het schenken van alcoholische dranken aan tegen het algemene tarief van 21 procent. Het serveren van maaltijden en niet-alcoholische dranken geef je aan tegen het verlaagde tarief van 6 procent. Vervolgens moet je binnen zes weken na betaling op de btw-aangifte (of bij een teruggave: na ontvangst van de teruggaafbeschikking) een bezwaar indienen. Maak je géén bezwaar tegen je btw-aangifte, maar leiden de lopende procedures binnenkort wel tot succes? Dan zal de Belastingdienst je later niet met terugwerkende kracht tegemoet komen, indien je alsnog een verzoek doet om toepassing van het verlaagde btw-tarief op alcoholische dranken.

Risico!
Maar wat als de rechter oordeelt dat de totale prestatie zo gemengd is dat hiervoor niet meer het 6 procent-tarief geldt maar het algemene tarief van 21 procent, of dat de alcoholische versnapering de hoofdprestatie is en de nevenactiviteit het eten? Als je dan bezwaar hebt gemaakt, loop je het risico dat je over de omzet eten en non-alcoholische dranken alsnog 21 procent btw moet afdragen.
Bezint eer ge begint!

Roland van Gessel, accountant
Mazars Paardekooper Hoofman N.V.
"Roland.vangessel@mazars.nl" 06 – 28125480
www.mazars.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: