Betaalt de horeca te veel btw?

25 maart 2015 |
Betaalt de horeca te veel btw?<

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit
wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch.

Foto: Roland van Gessel

Eén prestatie
Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot nu toe dat uitgeserveerde maaltijden en geschonken alcoholische dranken voor de btw verschillend worden behandeld. Horecaondernemers stellen nu echter dat bij een restaurant- of cateringdienst sprake is van één prestatie voor de btw. Zij vinden dat de geschonken alcoholische dranken een onderdeel zijn van de restaurant- of cateringprestatie die de horecaonderneming verricht. Daarom zou één btw-tarief op de gehele prestatie moeten worden toegepast. De restaurants en cateringbedrijven zijn van mening dat de alcoholhoudende dranken in dat geval onder het verlaagde tarief van 6 procent moeten vallen. Te denken valt aan bijvoorbeeld een diner in een restaurant met een wijnarrangement.

Procedures
Momenteel lopen er diverse procedures over het btw-tarief dat horecaondernemers moeten toepassen op alcoholische dranken. Hoewel de ondernemers van mening zijn dat de verstrekking van een maaltijd in combinatie met alcoholische dranken als geheel onder het verlaagde btw-tarief moet vallen, stelt de staatssecretaris van Financiën nog altijd dat alcoholische dranken nooit onder het verlaagde btw-tarief kunnen vallen, ook niet voor horecabedrijven die een all-in concept hanteren. Tot nu toe is er nog geen uitspraak gedaan in de lopende procedures. Als je wilt meeliften op een eventueel succes bij deze uitspraak dan moet je actie ondernemen.

Wat moet je doen?
In je btw-aangifte geef je het schenken van alcoholische dranken aan tegen het algemene tarief van 21 procent. Het serveren van maaltijden en niet-alcoholische dranken geef je aan tegen het verlaagde tarief van 6 procent. Vervolgens moet je binnen zes weken na betaling op de btw-aangifte (of bij een teruggave: na ontvangst van de teruggaafbeschikking) een bezwaar indienen. Maak je géén bezwaar tegen je btw-aangifte, maar leiden de lopende procedures binnenkort wel tot succes? Dan zal de Belastingdienst je later niet met terugwerkende kracht tegemoet komen, indien je alsnog een verzoek doet om toepassing van het verlaagde btw-tarief op alcoholische dranken.

Risico!
Maar wat als de rechter oordeelt dat de totale prestatie zo gemengd is dat hiervoor niet meer het 6 procent-tarief geldt maar het algemene tarief van 21 procent, of dat de alcoholische versnapering de hoofdprestatie is en de nevenactiviteit het eten? Als je dan bezwaar hebt gemaakt, loop je het risico dat je over de omzet eten en non-alcoholische dranken alsnog 21 procent btw moet afdragen.
Bezint eer ge begint!

Roland van Gessel, accountant
Mazars Paardekooper Hoofman N.V.
"Roland.vangessel@mazars.nl" 06 – 28125480
www.mazars.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening
Charme Hotels breidt uit met Hotel Karsten in Norg

Grand Café Hotel Karsten in Norg ligt in de kop van Drenthe, te midden van prachtige fiets- en wandelroutes. Vanuit het hotel heeft u een prachtig uitzicht op de Kerkbrink en de 13e-eeuwse Romaanse kerk. In het hotel vindt u een ruime, gezellige lounge met een imposante openhaard en een sf...

Wet- en regelgeving Ondernemen
Nieuwe wetgeving voor franchise hotels en horeca op komst

De vele overnames en fusies in de hotelsector hebben de afgelopen jaren aangetoond dat het landschap binnen de hotelsector snel verandert. In Europa en Nederland worden franchiseformules in de hotelsector steeds populairder. Bekende hotelketens, zoals Holiday Inn, Best Western en Accor Hotels, hebbe...

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Events Hoteltech
LiveBlog HotelTech 2019 [gesloten]

16.00 Live-interview Rogier Braakman We zijn alweer bijna aan het einde gekomen van het sprekersprogramma. Op de agenda staat het live-interview met Rogier Braakman, de man die medeoprichter was van IHMG, maar uit zijn zetel werd geduwd door Alex Mulder van Amerborgh.  Op het hoogtepunt had I...

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: The Godfather

"Misschien wel de bekendste hotelier van Nederland”, zo noemde de hoofdredacteur van dit blad hem in een recent interview. Laat dat ‘misschien’ maar weg, want wie Nederlandse hotellerie zegt, zegt Roberto Payer. Karakterhotelier pur sang. Altijd gesoigneerd, altijd scherp en h...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Louvre Hotels Group lanceert wereldwijd nieuwe kamer voor Golden Tulip in Nederlandse stijl

De Franse hotelorganisatie Louvre Hotels Group zet de schijnwerpers op Nederland bij de vernieuwing van Golden Tulip hotels. In 2016 lanceerde de hotelketen een geheel nieuwe merkstrategie en -uitstraling voor het hotelmerk en recent is besloten om de Nederlandse roots wereldwijd te benadrukken in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: