Betrokken personeel presteert beter

12 december 1999 | Redactie

In 1991 reikte het bedrijfschap Horeca en Catering de eerste Nijstenprijs voor de best functionerende O.R. uit aan Postiljon. Tijdens de Horecava 2000 wordt bekendgemaakt welke van de drie genomineerde ondernemingsraden zich de beste mag noemen.

Het aantal ondernemingsraden in de horeca- en cateringsector neemt snel toe. Op dit moment functioneren er 120 en zijn er 30 in oprichting. Ook de belangstelling voor de Nijstenprijs, vernoemd naar Frans Nijsten, de oud-voorzitter van het bedrijfschap Horeca en Catering, stijgt onmiskenbaar. Dit jaar stuurden 34 bedrijven hun jaarverslag in, 12 meer dan vorig jaar. De ingezonden jaarverslagen worden beoordeeld door de Bedrijfscommissie Ondernemingsraden horeca en catering. Deze commissie stelt zich ten doel middels de Nijstenprijs goed functionerende ondernemingsraden te onderscheiden, en daarmee andere horecabedrijven te stimuleren tot het instellen van een O.R.

Stimulerende rol

Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft een aantal wettelijke taken ten aanzien van bestaande en op te richten ondernemingsraden. Daarnaast kan de bedrijfscommissie Ondernemingsraden Horeca en Catering, het uitvoerende orgaan van het bedrijfschap op dit vlak, bemiddelen bij conflictsituaties. Bovendien registreert de commissie welke ondernemingen een ondernemingsraad dienen te hebben. ‘Het bedrijfschap hecht sterk aan die stimulerende rol,’ zegt Jan Willem Bloemen, communicatiemanager van het Bedrijfschap Horeca en Catering. ‘Personeel is je platform, en een goede medezeggenschap komt de bedrijfsvoering ten goede. Ook bedrijven die niet wettelijk verplicht zijn om een O.R. op te richten, kunnen overwegen een structureel overlegplatform in het leven te roepen om informatieuitwisseling te stimuleren.’

Dat een O.R. zelfs een cruciale rol kan spelen bij de bedrijfsvoering, blijkt bijvoorbeeld uit een juryrapport over het Victoria Hotel Amsterdam, de winnaar in 1994. De jury schreef: ‘Het behoud van het Victoria Hotel en de werkgelegenheid is voor een belangrijk deel te danken aan de inzet en creativiteit van deze ondernemingsraad. Zij brengt de betekenis van medezeggenschap voor het bedrijf en de werknemers tot uitdrukking, ook voor andere ondernemingsraden.’

Tijdens de forumdiscussie 'Een goed functionerende O.R., een lust of een must?' Zal ongetwijfeld aan dit rapport gedacht worden.

De uitreiking van de negende Nijstenprijs voor de best functionerende O.R. vindt plaats op 12 januari tijdens de Horecava 2000. Winnaars van eerdere verkiezingen zijn: Postiljon (1991), Barbizon Palace (1992), Hof Domburg (1993), Victoria Hotel (1994), Van Hecke Catering (1995), Bilderberg Hotels & Restaurants (1996), Pulitzer Hotel (1997) en Eurest Nederland (1998). Dit jaar zijn genomineerd de ondernemingsraden van het Renaissance Amsterdam Hotel, het Concertgebouw en het Woudschoten Conferentiecentrum.
Het programma begint om 16.00. De forumdiscussie begint om 16.15; de prijs wordt om 16.45 uitgereikt.

Auteur: Guido Willemsen

HM30JAAR HM301999

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Ondernemen
Creatief ondernemerschap hielp deze hoteliers de zomer door

In mei van dit jaar, in het hart van de crisis, voorspelde het NBTC-NIPO dat 1,8 miljoen Nederlanders de vakantie in eigen land zouden vieren. Terwijl veel hotels de deuren dicht hadden, werd achter die gesloten deuren een plan gesmeed om het hotel vol te krijgen na de lockdown. Want het moest vo...

Economie
De stad, de kust en landelijk, werelden van verschil

Het zijn roerige tijden voor hoteliers, dat is bekend. Maar toch zijn de gevolgen van de Covid-19 crisis heel verschillend, sommige landelijke hotels en hotels aan de kust draaien in 2020 zelfs een beter jaar in vergelijking met vorig jaar. En een ding is duidelijk, de stadshotels die jarenlang mooi...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: