Bezettingsgraad 45% hoger in Brazilië

25 juni 2014
Bezettingsgraad 45% hoger in Brazilië

De FIFA World Cup 2014 heeft Brazilië ongeveer 1 miljoen banen opgeleverd. Zo blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Economisch Onderzoek, in opdracht van Embratur en het
Ministerie van Toerisme. Het aantal extra banen als gevolg van het WK komt neer op meer dan 15% van de 4,8 miljoen banen in de formele sector die geregistreerd zijn tijdens het regeren van president Dilma Rousseff. Vicente Neto, president van Embratur, maakte de cijfers gisteren bekend tijdens een persconferentie in het Open Media Center in Rio de Janeiro.

*Impact*
Het onderzoek is een vergelijking tussen de projectie van de impact van het WK en de informatie uit het General Register van werkenden en werklozen in Brazilië (CAGED) van januari 2011 tot maart 2014. Het gaat om 710.000 vaste dienstverbanden en 200.000 tijdelijke banen. "Dit zijn aanzienlijke aantallen. In de toeristische sector alleen zijn al 50.000 nieuwe banen gecreëerd als gevolg van het voetbaltoernooi. Een fantastische prestatie”, aldus Neto.

*Bezettingsgraad hotels 45% hoger*
Neto maakte tijdens de persconferentie ook andere interessante gegevens omtrent het WK bekend. Zo is de bezettingsgraad van de hotelsector in de eerste week ver boven verwachting: maar liefst 45 procent hoger. Tot 11 juni waren er 340.000 hotelgasten per dag in de 12 Speelsteden, dat zijn 100.000 gasten meer dan de verwachting van het Forum van Brazilië Hotel Operators (FOHB).

*Economische impact*
Volgens Vicente Neto helpen grote evenementen zoals het WK om Brazilië op de kaart te zetten als belangrijke toeristische bestemming in het buitenland. Ook krijgt de werkgelegenheid een boost. In totaal levert het WK zo’n 30 miljard dollar op voor de Braziliaanse economie, zo blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Economisch Onderzoek (FIFE) in opdracht van Embratur, het Ministerie van Toerisme.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws