Boetes voor Friese Waddenhotels

30 april 2013
Boetes voor Friese Waddenhotels

Het is een werkgever in beginsel verboden een vreemdeling in Nederland arbeid te laten verrichten zonder tewerkstellingsvergunning. Het CWI toetst of een vreemdeling zo'n vergunning kan krijgen,
bijvoorbeeld als het gaat om stagiaires in het kader van kennisuitwisseling. Het is van belang dat er geen arbeid verricht wordt waarvoor géén vergunning verleend is.

*Boete, ondanks vergunnging*
De rechtbank in Leeuwarden heeft een aantal belangwekkende uitspraken gedaan betreffende tewerkstelling van vreemdelingen in enkele Friese Waddenhotels. De rechtbank heeft hoge boetes opgelegd, ondanks het feit dat er wél tewerkstellingsvergunningen waren afgegeven.

*Buitenlandse stagiaires*
In een aantal hotels op Ameland, Terschelling en Vlieland zouden 28 vreemdelingen van Indonesische nationaliteit in 2008 arbeid hebben verricht, zonder dat hiervoor vergunningen zouden zijn verleend. Deze hotels moesten zich verantwoorden voor de rechter en gaven aan dat het om stagiairs ging die deelnamen aan een internationaal uitwisselingsprogramma van hotelscholen. Hiervoor waren ook tewerkstellingsvergunningen afgegeven.

*Regulier werk*
De rechtbank oordeelde echter dat er weliswaar tewerkstellingsvergunningen afgegeven waren voor de Indonesische stagiaires, maar dat zij reguliere arbeid hadden verricht. Er was dus geen sprake van werk in het kader van een opleiding. De rechtbank meende dat er sprake was van overtreding. Goed opletten dus. De werkgever mag ook stagiairs (goedkope arbeidskrachten) geen werk laten doen waarvoor geen tewerkstellingsvergunning verleend is.

Alex Dolphijn
Van Dijk Advocaten
"adolphijn@vandijkadvocaten.nl":mailto:adolphijn@vandijkadvocaten.nl

Overig nieuws