Branchepartijen gaan met LNV voor duurzamer voedsel

29 oktober 2009 |
Branchepartijen gaan met LNV  voor duurzamer voedsel<

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft woensdag met vijf partijen die een grote rol spelen in de voedsel-voorziening in Nederland afspraken gemaakt over een duurzamer voedselaanbod. De afspraken worden uitgewerkt in het Platform Verduurzaming Voedsel. Gevolg is dat consumenten de komende jaren duurzamer voedsel kunnen gaan consumeren in de bedrijfskantine, in de horeca en thuis, en ook in de supermarkt komt een groter aanbod. De vijf partijen zijn Koninklijke Horeca Nederland (Horeca), Veneca (catering), ZLTO (agrarische producenten), FNLI (levensmiddelenindustrie), en CBL (supermarkten).

De branchepartijen hebben tijdens een symposium in Kasteel Woerden hun handtekening gezet onder de afspraken. Minister Verburg toonde zich bijzonder blij met de overeenkomst: "Over verduurzaming wordt heel veel gezegd en dat is op zich goed. Maar er moet ook wat worden gedáán. En dat doen wij vanmiddag: het blijft nu niet bij woorden, maar de consumenten kunnen de jaren daden verwachten. In het schap van de supermarkt, in het restaurant en in de bedrijfskantine."

"Voor Koninklijke Horeca Nederland betekent dit Platform een meerwaarde op twee fronten. Ten eerste worden horecaondernemers door informatievoorziening en hulpmiddelen ondersteund bij het maken van bewuste keuzes. Ten tweede worden knelpunten gesignaleerd en geadresseerd en worden kansen in de hele keten uitgewerkt," aldus persvoorlichter Joris Prinssen van KHN in een reactie.

De instelling van een Platform Verduurzaming Voedsel is afgelopen juni aangekondigd in Nota Duurzaam Voedsel van minister Verburg. De minister wil dat Nederland over 15 jaar mondiaal koploper is in de verduurzaming van de voedselproductie. Dus produceren met respect voor mens, dier en milieu.

De platformdeelnemers zijn bereid om met LNV samen te werken om dit streven te halen. De partijen willen die verduurzaming bereiken door het proces van verduurzaming van voedsel te verankeren in het beleid van ondernemingen (te denken valt aan minder gebruik van water of energie, rekening houdend met dierenwelzijn, minder verspilling van ingrediënten) en het concrete aanbod van duurzame producten jaarlijks te vergroten. Per partij staan er inspanningsverplichtingen in de overeenkomst die vanmiddag is ondertekend. De integrale overeenkomst is te vinden onder 'meer informatie'.

Het platform komt zes tot acht keer per jaar bij elkaar. De voortgang van het platform wordt bewaakt door de stuurgroep Verduurzaming Voedsel, die één keer per jaar bij elkaar komt en waarin behalve minister Verburg ook de topmensen van de vijf genoemde sectoren zitten.

Hospitality Management, Lunchroom, De CaféKrant, De RestaurantKrant, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Booking.com Coronacrisis
Booking.com ontving een megabedrag van 61 miljoen euro vanuit de NOW-regeling

KLM is met afstand de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. De regeling voorziet in het dorbetalen van een deel van het loon door het rijk. De luchtvaartmaatschappij ontving in totaal 301 miljoen euro, zo bleek uit gegevens van het UWV. Binnen onze branche is Booking.com een zeer grote o...

Hotelbouwplannen Opening
Stayokay Maastricht heropent deuren na grondige renovatie

Vandaag heropent Stayokay Maastricht officieel de deuren na een complete renovatie. Het vernieuwde hostel biedt plaats aan gezinnen, individuele reizigers, groepen en zakelijke gasten. Daarnaast wil Stayokay met bar-restaurant The 5th een fijne hotspot aan de Maas bieden om te eten, drinken, relaxen...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: