Drie gemeenten ontvangen Aanmoediging van Heemskerk

29 januari 2010 |
Drie gemeenten ontvangen Aanmoediging van Heemskerk

Vandaag heeft de directeur van Koninklijke Horeca Nederland het rapport Gemeentelijke leges 2009 overhandigd aan staatssecretaris Heemskerk. De horecaondernemer heeft voor het exploiteren van zijn bedrijf diverse vergunningen nodig. Per gemeente blijken er nog steeds grote verschillen te zijn in het aantal benodigde vergunningen en legestarieven. Koninklijke Horeca Nederland streeft naar lastenreductie en uniforme en transparante methoden voor de heffing van leges en ook de overheid wenst minder regeldruk voor ondernemers.

Aanmoediging
De gemeenten Het Bildt, Roosendaal en Veghel ontvangen vandaag een 'Aanmoediging' voor de lage legestarieven die zij berekenen aan horecaondernemers. "Deze gemeenten geven gastvrijheid de ruimte en zijn daarmee aantrekkelijk voor de bezoekers en horecaondernemer", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

Hoe groter de gemeente, hoe duurder
Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft op verzoek van KHN bij alle 441 gemeenten onderzoek laten doen naar de leges voor een café met een vloeroppervlakte van 150m2 op de beste locatie van de gemeente met een terras van 50m2. Er is een groot verschil in de leges die gemeenten berekenen. Zo kost het totale vergunningenpakket in de duurste gemeente €2.170,- en in de goedkoopste gemeente €28,-. Grote gemeenten rekenen voor de Drank - en Horecawetvergunning het dubbele van kleine gemeenten en voor de exploitatievergunning zelfs het drievoudige.

Grote verschillen
Precariobelasting komt in 90% van de grote gemeenten voor. In kleine en middelgrote gemeenten wordt de precariobelasting veel minder vaak voorgeschreven, respectievelijk 28% en 53%. "Dat is aan een hardwerkende ondernemer slecht uit te leggen en daarom gaan we jaarlijks de 'Aanmoediging leges' uitreiken", aldus Lodewijk van der Grinten. Heemskerk, samen met staatssecretaris De Jager in het Kabinet verantwoordelijk voor een merkbare vermindering van regeldruk voor bedrijven, wees bij de gelegenheid expliciet op het grote verschil tussen goedkope gemeenten en dure gemeenten. "Dit gat is erg groot. Hier is nog veel winst te behalen."

Hospitality Management, De RestaurantKrant, De CaféKrant, Lunchroom, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Ondernemen
Tips voor een onweerstaanbare hotelwebsite

De Hotel Website of the Year verkiezing 2021 zit erop. Tijdens een feestelijke, online ceremonie werd op 14 januari jl. de winnaar bekendgemaakt: Max Brown Hotels heeft de eer om deze titel een jaar lang te mogen voeren. Een fantastische prestatie. Wat kunnen we leren van de winnende website en de a ...

Ewout Hoogendoorn
Column Ewout Hoogendoorn: Akkoord!  

Naast Van der Valk met een dikke 700 miljoen euro omzet en Fletcher met 285 miljoen omzet in 2019, zijn er nog een stuk of vijf echt Nederlandse ketens over (Westcord, Eden, Bastion, Inntel, Amrâth en Postillion) met een gezamenlijke omzet van zo’n 430 miljoen in 2018 en vast wel meer in ...

Tech Longread
Kunstmatige intelligentie in de hotellerie (deel 1)

Robots kunnen steeds meer horecataken uitvoeren, zo schreef Marthijn van Oostveen in september 2019 op deze website. Anderhalf jaar daarvoor drukte Stef Driessen hoteliers al op het hart dat ze snel moesten anticiperen op de opkomst van voice assistants zoals Siri en Cortana. Toch zijn er in Ned ...

Park Boswijk zoekt een ondernemende general manager

Park Boswijk ligt in een parkachtige omgeving in midden-Nederland en bestaat uit een wooncomplex met 364 appartementen en ongeveer 500 bewoners. Voor bewoners biedt Park Boswijk tal van voorzieningen waar ze gebruik van kunnen maken. Zoals een terras met uitzicht op de parkachtige tuin met twee vijv ...

30 jaar Hospitality Management
11 jaar geleden in Hospitality Management: Chris Luken

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week Fletcher-oprichter Chris Luken. In 2010 sprak Hospitality Management met de 'self- ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: