Er gaat een lampje branden in de horeca

26 augustus 2013 |
Er gaat een lampje branden in de horeca<

Ondernemers in de horeca houden in crisistijd alle kosten goed tegen het licht. Steeds vaker realiseert men zich dat op het gebied van energiekosten veel te besparen is. Dat blijkt uit gegevens die
gepubliceerd zijn in het meest recente Kwartaalbericht Horeca van het Economisch Bureau van de ING.

Minder kosten, meer duurzaam
Maatregelen om het energieverbruik terug te dringen zijn een efficiënte en vaak snelle manier om kosten te besparen. Dat het daarnaast ook tegemoet komt aan de behoefte van gasten omtrent verantwoord ondernemen en het comfort kan verhogen vormt een extra stimulans, zo concluderen de economen van de bank.

Energie valt niet zo op
Kosten voor loon, inkoop en huur zijn voor horecabedrijven meestal de grootste kostenposten. Iets minder dan een kwart gaat op aan 'overige exploitatiekosten' zoals energie, schoonmaak en heffingen. Daarmee is energie voor veel horecazaken misschien niet de meest in het oog springende kostenpost. In belangrijke mate is deze echter wel variabel en de praktijk leert dat het doorvoeren van maatregelen snel effect kan laten zien.

Waterloze urinoirs
Veelal zijn er daarnaast mogelijkheden voor de ondernemer om die maatregelen uit eigen middelen te financieren. Zo hebben bijvoorbeeld watervrije urinoirs een terugverdientijd van minder dan een jaar. Anderzijds biedt de aanpak van de verlichting ook goede mogelijkheden om maatregelen te faseren en zo de investeringen te spreiden. Verbouwingen waarbij ook zaken als isolatie en dubbelglas worden meegepakt vergen een langere investeringshorizon.

Energievreters
Hotels verbruiken de meeste energie, gevolgd door cafés, restaurants en cafetaria's. Voor hotels zijn onder andere de verwarming en koeling van de publieke ruimtes en kamers energie-intensief, net als de verlichting en keukenapparatuur. In restaurants, cafés en cafetaria’s is veel te herleiden op verwarming en verlichting. Als ze er zijn kunnen terrasverwarming en grote keukenapparaten zoals vaatwassers een groot deel van de energieconsumptie voor hun rekening nemen.

Hoe zit het met u?
Naar schatting gebruikt 80 procent van de horecagelegenheden minder dan 50.000 kWh per jaar en/of minder dan 25.000 m³ aardgas per jaar. Het totale verbruik per bedrijf is sterk afhankelijk van de bouw- en isolatiekenmerken van het pand en de aanwezige bedrijfsmiddelen zoals keukenapparatuur, verlichting en klimaatregeling.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Amsterdam
Kimpton De Witt verbindt hotelgasten met #StayHuman project

Hoewel de wereld vandaag door technologie meer verbonden is dan ooit tevoren, kunnen we ons als individu juist onverbonden voelen tot elkaar. Kimpton gelooft dat oprechte connecties het leven van mensen verbeteren en dat er gelijkenissen tussen iedereen bestaan - ongeacht een achtergrond of levensve...

Hotelbouwplannen Amsterdam
Hotel Ammonite (Amstelveen) verkocht aan investeerder

De Zwitserse investeerder Echo heeft viersterrenhotel Ammonite in Amstelveen gekocht, zo lezen we op vastgoedmarkt.nl. Het hotel omvat 227 kamers en is de vierde aankoop van het Echo Fund, dat in 2019 werd gelanceerd. Er wordt verwacht dat de overeenkomst eind dit jaar wordt getekend. Echo Partn...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Chefs Michelin
Bas van Kranen en Alain Passard slaan handen ineen

Internationaal gerenommeerd driesterrenchef Alain Passard (Arpège Restaurant) en chef Bas van Kranen (Restaurant Bord’Eau) slaan de handen ineen voor een exclusieve gastronomische samenwerking op zaterdag 16 november in Restaurant Bord’Eau waar zij een eerbetoon brengen aan gastro...

Internationaal
a&o Hostels introduceert self check-in service

Gasten van a&o Hostels, Europa’s grootste hostelketen, kunnen vanaf nu zelf kiezen hoe ze willen inchecken: op de klassieke manier bij de receptie, online via de smartphone óf ontspannen bij de self check-in terminal in de lobby. De eerste hostels bieden nu al alle drie de opties...

Personalia
WorldHotels presenteert nieuwe CEO

WorldHotels heeft vandaag aangekondigd dat Kristin Intress is benoemd tot de nieuwe Chief Executive Officer van het bedrijf. Met onmiddellijke ingang zal Intress Geoff Andrew, die terugtreedt om andere belangen na te streven, opvolgen. Intress was eerder CEO van het bedrijf en speelde een belangrijk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: