Er gaat een lampje branden in de horeca

26 augustus 2013 |
Er gaat een lampje branden in de horeca<

Ondernemers in de horeca houden in crisistijd alle kosten goed tegen het licht. Steeds vaker realiseert men zich dat op het gebied van energiekosten veel te besparen is. Dat blijkt uit gegevens die
gepubliceerd zijn in het meest recente Kwartaalbericht Horeca van het Economisch Bureau van de ING.

Minder kosten, meer duurzaam
Maatregelen om het energieverbruik terug te dringen zijn een efficiënte en vaak snelle manier om kosten te besparen. Dat het daarnaast ook tegemoet komt aan de behoefte van gasten omtrent verantwoord ondernemen en het comfort kan verhogen vormt een extra stimulans, zo concluderen de economen van de bank.

Energie valt niet zo op
Kosten voor loon, inkoop en huur zijn voor horecabedrijven meestal de grootste kostenposten. Iets minder dan een kwart gaat op aan 'overige exploitatiekosten' zoals energie, schoonmaak en heffingen. Daarmee is energie voor veel horecazaken misschien niet de meest in het oog springende kostenpost. In belangrijke mate is deze echter wel variabel en de praktijk leert dat het doorvoeren van maatregelen snel effect kan laten zien.

Waterloze urinoirs
Veelal zijn er daarnaast mogelijkheden voor de ondernemer om die maatregelen uit eigen middelen te financieren. Zo hebben bijvoorbeeld watervrije urinoirs een terugverdientijd van minder dan een jaar. Anderzijds biedt de aanpak van de verlichting ook goede mogelijkheden om maatregelen te faseren en zo de investeringen te spreiden. Verbouwingen waarbij ook zaken als isolatie en dubbelglas worden meegepakt vergen een langere investeringshorizon.

Energievreters
Hotels verbruiken de meeste energie, gevolgd door cafés, restaurants en cafetaria's. Voor hotels zijn onder andere de verwarming en koeling van de publieke ruimtes en kamers energie-intensief, net als de verlichting en keukenapparatuur. In restaurants, cafés en cafetaria’s is veel te herleiden op verwarming en verlichting. Als ze er zijn kunnen terrasverwarming en grote keukenapparaten zoals vaatwassers een groot deel van de energieconsumptie voor hun rekening nemen.

Hoe zit het met u?
Naar schatting gebruikt 80 procent van de horecagelegenheden minder dan 50.000 kWh per jaar en/of minder dan 25.000 m³ aardgas per jaar. Het totale verbruik per bedrijf is sterk afhankelijk van de bouw- en isolatiekenmerken van het pand en de aanwezige bedrijfsmiddelen zoals keukenapparatuur, verlichting en klimaatregeling.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
“Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: