De eerste editie PINC.Food, een inspiratiecongres over eten en drinken, is sinds 8 november 2010 een feit. Locatie van handelen: Hotel Theater Figi in Zeist. Twaalf jaar geleden zijn Peter en Nelleke van Lindonk gestart met PINC, een jaarlijks terugkerende conferentie over passie en creativiteit.
Peter van Lindonk
Nelleke van Lindonk
Mooi versus kwetsbaar
PINC.Food heeft een thema dat niet zomaar is gekozen, met haar liefde en interesse voor alles op het gebied van eten wil Nelleke van Lindonk laten beleven hoe mooi en fantastisch, maar ook kwetsbaar ons eten is. Deze bewustwording is een bekend thema in de voedingsmiddelenindustrie. We weten dat het anders moet, maar de grote vraag is hoe?
Erik van Muiswinkel testte de voedingsmiddelenkennis van het publiek.
Unieke benadering
Door eten vanuit verschillende disciplines en emoties op een verfrissende en positieve manier te benaderen wil PINC.Food mensen inspireren en op weg helpen met deze bewustwording. De sprekers, met ieder hun eigen achtergrond en daarmee unieke benadering van ‘food’, inspireren de aanwezigen niet alleen door na te denken over wat er belangrijk is, ook brengen ze een helder verhaal over hoe het ooit was. Waar we nu staan en waar we naar toe zouden kunnen gaan. Ze zetten ook een zoektocht in gang vanuit hun eigen gedrevenheid naar hoe we doelstellingen kunnen behalen.
Op weg naar het verleden?
Gaan we ‘vooruit’ naar ‘vroeger’, met Paul Bos, een ondernemende boerenzoon? Gebruiken we de technologie van PlantLab om compact en ter plaatse duurzaam te kunnen produceren? En hoe gaat de Youth Food Movement Nederland de jongeren van vandaag dichter bij producenten, boeren en koks brengen?
Paul Bos, ondernemende boerenzoon
Samuel Levie van de Youth Food Movement Nederland
Niet alleen werd food deze middag vanuit technologie, wetenschap en geschiedenis benaderd. Minstens zo belangrijk is het sociale aspect van eten, het gevoel dat opgeroepen wordt en de esthetiek. Zo belichten ook kunstenaars, food professionals en verschillende initiatiefnemers de sociale kant van ons alledaagse eten. Zij spraken met veel passie en gedrevenheid over hun liefde voor eten, drinken en cultuur.
Met elkaar
Natuurlijk was er ook inspiratie te proeven. Na een lunch, thee met een ‘acht-november-cakeje’ en een ‘tepel-soesje’ eindigde de dag met een borrel, vergezeld van een tomatenijsje en een ‘Big-mekker’ hamburger van schapenvlees. Op het podium, waarmee de afsluitende boodschap duidelijk was: de zoektocht naar beter eten begint met elkaar.
De acht-november-cakejes
Proeven
Afsluitende borrel op het podium
Foto's en tekst: Janneke Hoeben
Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief
Twee keer per week alle hotelupdates