Franse hotels duurder door btw-stijging

11 maart 2014
Franse hotels duurder door btw-stijging

In Frankrijk vragen hoteliers zich af wat te doen met de verhoging van het btw-tarief op hotelovernachtingen. Sinds begin dit jaar is het percentage door de overheid opgeschroefd van
7% naar 10%. Analisten voorzien voor ieder procent een daling in de werkgelegenheid binnen de Franse hotellerie van 10.000 banen.

*Doorberekenen*
Menig Franse hotelier zit met de handen in het haar. Moet de hogere BTW worden doorberekend aan de gast, met het risico dat sommige mensen afhaken? Of moet de hogere afdracht aan de Franse staat maar ten koste gaan van het bedrijfsresultaat?

*Negatief effect*
Uit een survey blijkt dat 90% van de hoteliers de prijzen zullen verhogen. Ook diverse Franse regionale hotelorganisaties hebben hun leden opgeroepen om de kamerprijzen met 3% op te schroeven. Vooral bij kleine onafhankelijke hotels worden de grootste klappen verwacht wat betreft het negatieve werkgelegenheidseffect van de maatregel.

In 2011 had Frankrijk met een BTW van 5,5% nog een van de laagste tarieven binnen Europa en de wereld. Gemiddeld ligt het btw-tarief voor overnachtingen in hotels in Europa op 10,8%. In Nederland is het momenteel 6%.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:redactie@uitgeverijps.nl

Overig nieuws