Geen enkel restaurant verliest ster

7 december 2015
Geen enkel restaurant verliest ster

Stabiliteit is dit jaar het sleutelwoord in Nederland. Geen enkel restaurant verliest in de nieuwste Michelingids een ster en dat mag uitzonderlijk
genoemd worden. 107 Nederlandse restaurants hebben e?e?n of meerdere sterren, een record. “Dit wijst op de positieve evolutie die de Nederlandse gastronomie nu al even doormaakt. De chefs kijken vooruit en bouwen met vakmanschap voort aan de ontwikkeling van de Nederlandse culinaire cultuur”, aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelingids.

*Voorbeelden*
De grote voorbeelden hiervan zijn en blijven De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen), die allebei hun 'mmm' behouden. Wie in de 2016 editie ook een speciale vermelding verdient, is De Kromme Dissel (Heelsum), want zij behouden als eerste Nederlands restaurant voor de 45e keer hun 'm'. Al die jaren zijn ze blijven evolueren en hebben ze zich telkens weten aan te passen, met behoud van kwaliteit. Van stabiliteit gesproken!

*De Groene Lantaarn*
De Groene Lantaarn (Zuidwolde) sluit zich dit jaar aan bij het selecte kransje restaurants dat mm heeft. Chef Jarno Eggen weet met zijn typerende creativiteit en technische bereidingen intense smaken heerlijk te laten samenspelen. Dat de prijs-kwaliteitverhouding er fantastisch is, ook a la carte, maakt de omweg echt waard.

*Zeven nieuwe restaurants in de lijst*
Zeven restaurants krijgen voor het eerst de felbegeerde 'm'. Opvallend is dat verschillende nieuwe sterrenzaken tot een hotel behoren. Zo kan men bij Het Roode Koper (Leuvenum) genieten van een heerlijke harmonie van sterke smaken alvorens de prachtige kamers op te zoeken. Dat scenario kan ook bij De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag), waar de chef zeer bewerkte gerechten serveert die wel eens kunnen verrassen. Bij De Swarte Ruijter (Holten) geniet men dan weer van mooi ogende gerechten die de verwachtingen volledig inlossen dankzij uitgesproken smaken.

*Joelia*
De nieuwe sterren delen ook zowel charme als kwaliteit, dat bewijst onder meer het prachtige Joelia (Rotterdam). Mario Ridder toont er nog maar eens zijn kunnen met een keuken die niet te? bewerkt is en subtiele parfums met intense smaken verenigt. De opvolger van De Zwethheul, het gerenommeerde restaurant waar chef Ridder jarenlang kookte, valt eveneens in de prijzen. Aan de Zweth (Schipluiden) sleept een m in de wacht dankzij gerechten die bol staan van diepgaande smaken. Power vindt men ook in de gulle productkeuken van Strandlodge (Winterswijk) en de creatieve bereidingen van Zarzo (Eindhoven).

*Bib Gourmand*
Deze gids beloont eveneens 133 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan maar liefst 25 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is.

PS: Via Facebook hielden we je op de hoogte van de uitreiking en bekendmaking. Voor meer foto's en videomateriaal verwijzen we je graag naar onze "Facebookpagina":https://www.facebook.com/RestaurantKrant/?fref=ts

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws