Gezonde voeding op de kaart

24 september 2013
Gezonde voeding op de kaart

"Je ziet dat het aantal mensen met overgewicht en Obesitas steeds meer toeneemt in de westerse samenleving. Wij als F&B eindverantwoordelijken zijn het onze gasten verplicht de mogelijkheid te bieden zo gezond
mogelijk te eten", vertelt voorzitter Suzanne de Zwaan van de AF&BM tijdens het seminar 'Voeding en Gezondheid' op de beurs Gastvrij Rotterdam.

*Verantwoorde voeding*
Leden van de AF&BM (Association of Food & Beverage Management) werden tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam onder leiding van dagvoorzitter Richard Engelfriet door drie sprekers aan het denken gezet over de voor- en nadelen en de oorzaken en gevolgen van verantwoorde en onverantwoorde voeding.

*Lunchwandelingen en fitness*
Paul Rosenmöller legde in een inspirerend betoog niet alleen nadruk op voeding, maar wist ook tal van initiatieven te noemen om overgewicht tegen te gaan: "Sommige bedrijven organiseren lunchwandelingen, bij weer andere kun je gratis fitnessen, met als gevolg minder ziekte, minder arbeidsongeschikten en daarom dus een gezonde businesscase." Rosenmöller sprak als voorzitter en ambassadeur Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG (Jongeren op gezond gewicht).

*Westerse voedingsleer*
Anna Kruyswijk gaf als arts en voedingsdeskundige college over de westerse voedingsleer met als belangrijkste take home messages over overgewicht: "Overgewicht is geen ziekte, maar een symptoom; intensief geproduceerd voedsel verstoort het hormonale evenwicht; geraffineerd en industrieel bewerkt voedsel is 'arm'; vooral suikers veroorzaken overgewicht; eet en serveer biologisch suikerarm voedsel en eet goede vetten."

*Kom gewoon bij ons eten*
Chef-kok Han Ji van restaurant Han Ting in Den Haag gaf in een duo-presentatie met zijn assistente Pauline aan wat koele, warme en hete gerechten uit de Chinese voedingsleer doen in het lichaam als ze (niet) in balans zijn (Jin en Jang). Toen na de presentatie gevraagd werd of de combinatielijst ergens te vinden is, antwoordde Ji tot hilariteit van de zaal: "kom gewoon bij ons eten."

*Zelf aan de slag*
De stappen die de F&B manager zelf zou kunnen nemen: "hou je eigen menukaart tegen het licht en start initiatieven om de balans te zoeken tussen de wensen van de gast en het toenemende aanbod van gezonde en verantwoorde voeding."

Meer lezen over de AF&BM? "Klik hier":http://www.hospitality-management.nl/?q=AF%26BM&x=zoeken

Overig nieuws