Hein van Beek: “We richten ons niet op een snelle uitbreiding"

8 december 2017 | Thijs Jacobs

QL Hotels & Restaurants is een club voor kwaliteitshotels met uitstekende keukens. Inmiddels staat de teller op ruim 130 hotels in acht Europese landen. Ieder hotel wordt persoonlijk bezocht door oprichter Hein van Beek. Met recht zijn alle QL Hotels & Restaurants daardoor ‘handpicked’. In 2017 mocht QL 20 nieuwe hotels aan haar collectie toevoegen, tot grote vreugde van Van Beek: “We richten ons niet op een snelle uitbreiding. Het overkwam ons dit jaar door een zeer sterk aanbod aan kwaliteit.”

Opmars

De nieuwe QL Hotels zijn voornamelijk te vinden in Nederland en Duitsland. Bij onze oosterburen neemt de bekendheid van QL snel toe. Ook in de overige Alpenlanden is QL aan een opmars bezig. In Oostenrijk en Zwitserland bijvoorbeeld is het aanbod in twee jaar tijd vanuit het niets naar 10 hotels geschoten. “We mikken op een zo ruim mogelijk aanbod. Zowel in de stad, als in de bergen of bijvoorbeeld aan het water. We bieden daarvoor specifieke collecties aan op de website. Zo geven we onze gasten een brede keuze. Of je nu een bezoek wilt brengen aan Wenen, of wilt genieten van een culinair verblijf midden in de natuur. Het kan allemaal”, legt Van Beek uit.

Waardering voor ambacht

Eten, drinken en slapen op hoog niveau, daar draait het allemaal om bij QL. Chefs die gebruik maken van seizoensgebonden- en lokale producten worden gestimuleerd. Er is zelfs een prijs voor in het leven geroepen, het 'QL Robbe & Berking Zilveren Botermes’. Deze waardering wordt jaarlijks tijdens het treffen van QL Hoteliers en restaurateurs uitgereikt. Winnaars uit Nederland waren onder meer Jonnie en Thérèse Boer-Tausch (De Librije), Edwin Vinke (De Kromme Watergang) en meest recent Harald Kok (Hostellerie De Hamert).

Tuinierende hoteliers

Ook het verbouwen van groenten en kruiden in eigen tuin kan op warme steun van QL Hotels & Restaurants rekenen. Samen met de hoogwaardige porseleinfabrikant Hering Berlin werd de Gardener’s Award in het leven geroepen. De Belgische Benoît Blairvacq, voormalig bankier en nu hartstochtelijk tuinier, ontving in 2017 uit handen van Van Beek de eerste QL Hering  Berlin Gardener’s Award. Blairvacq is steun en toeverlaat van Sang-Hoon ‘San’ Degeimbre van het twee Michelinsterrenrijke L’air du temps uit het Belgische Liernu. “De interactie tussen de chef en zijn tuinier, beide strevend naar de hoogste kwaliteit en altijd op zoek naar innovatie in dienst van de gerechten, dat is wat Benoît en San bindt,” aldus Van Beek.

Magazine

Wie wel eens in een QL Hotel verblijft is het al opgevallen. Naast de 324-pagina’s dikke gids geeft QL Hotels & Restaurants ook het tweejaarlijkse QL Magazine uit (oplage 35.000). Inmiddels is de vierde editie van het QL Magazine in november door Hein van Beek, officieel uitgereikt aan Justin Ultee, General Manager van Parc Broekhuizen. Het statige en hippe hotel en restaurant in Leersum is een van de jongste toevoegingen aan de uitzonderlijke collectie van QL Hotels & Restaurants. “Ook het maken van informatieve en smaakvolle bladen en gidsen in een ambacht”, legt Van Beek uit.

Unieke propositie

In december 2017 komt, zoals gebruikelijk, de nieuwe QL Gids uit (oplage 110.000). In nauwe samenspraak met de hoteliers is er gekeken naar de ‘look and feel’ van de gids. Hein van Beek: “We bieden iets geheel unieks in de nieuwe gids. Een unieke propositie voor onze gasten en alleen boekbaar via de website van QL Hotels & Restaurants. Het gaat om het QLUB Package, een arrangement dat bestaat uit een overnachting met diner en ontbijt. We verzochten hoteliers dit arrangement net iets aantrekkelijker te maken door iets toe te voegen. Zodoende is elk arrangement bijzonder. In de nieuwe QL Gids, die binnenkort verschijnt, staan de QLUB Packages op een opvallende plek, op de individuele hotelpagina. Met het QLUB Package kunnen we ons echt onderscheiden en het combineert de kernwaarden van QL Hotels & Restaurant: eten, drinken en slapen op een prettig niveau. En er is voor ieder wat wils. Ook hebben we een mini landkaartje op elke pagina afgedrukt. Erg handig, want zo weet je direct waar het hotel zich bevindt.”

Direct boeken

Bij QL geloven ze niet dat hoge boekingscommissies kunnen bijdragen aan de waarde van een verblijf in een van de QL Hotels & Restaurants. Boeken via qlhotels.com betekent dan ook commissievrij boeken. Een redelijke prijs voor een uitstekend verblijf, dat is het uitgangspunt. Geen commissies dus. Dat noemen ze bij QL een ‘Fair Deal’.  

Smaakvol

De collectie van QL staat bol van smaakvolle hotels. Dat kan variëren van het gezellige Hôtel Masson in het Zwitserse Montreux dat is ingericht in de stijl van de Belle Epoque tot Hotel TwentySeven, het high-profile project van de succesvolle hotelier Eric Toren. Op een van de meest aansprekende locaties van Nederland; de Dam in Amsterdam. “Het gaat om smaak, sfeer en gastvrijheid. Neem Hotel Rasmushof in Kitzbühel. Een authentiek Oostenrijks chalet, pal aan ’s werelds meest beroemde skipiste; de indrukwekkende Streich, waar jaarlijks de Hahnenkamm skiwedstrijden worden gehouden. Hier verwacht je gezelligheid en een grote open haard. Aan de Duitse kant van de Alpen ligt Gut Steinbach, wederom in typische Alpenstijl. Recent is het hotel uitgebreid met een Chalet-Dorf; zeg maar Alpenstijl 2.0. Kosten nog moeite werd gespaard om de oud-Beierse stijl in een nieuw jasje te steken, natuurlijk met producten uit de regio gecombineerd met Duits topdesign.”

Samenwerkingen

Dat QL zijn vleugels aan het uitslaan is bewees Van Beek onlangs weer door samen met Arts en Auto een wijnveiling te organiseren. De opbrengst kwam geheel ten goede kwam aan AMREF. Een voorbeeld van één van de talloze samenwerkingen die Van Beek aangaat om het merk QL Hotels & Restaurants breed onder de aandacht brengen. Ook in die samenwerkingen is Van Beek grensoverschrijdend. “In Duitsland zijn we een partnership aangegaan met VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), dé verzameling van Duitse wijnhuizen, allemaal producenten van topwijnen. Zowel QL Hotels & Restaurants als VDP gaat voor kwaliteit. Daarin willen we graag elkaar versterken. En dat doen wij met de fijnste hotels en VDP met de mooiste wijnen. Een prachtige combinatie! Zo profiteren we van elkaars netwerk.”  

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
Gevoelig punt: “Misschien moeten werknemers ook wat inleveren”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit twaalfde hoofdstuk ...

Tech
Opnieuw grote hack bij Marriott

De Amerikaanse hotelketen Marriott is alweer slachtoffer geworden van een hack. Hackers hebben namelijk toegang gekregen tot de gegevens van 5,2 miljoen gasten, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend op haar website. In 2018 kregen hackers al toegang tot de gegevens van 500 miljoen Marriott-gasten....

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom eigenlijk?

Booking-topman Glenn Fogel reageert gepikeerd op de vraag of hij vanwege de crisis de commissies gaat verlagen. Hij heeft een ander idee: hotels moeten de kamerprijzen verlagen. Wees daar heel voorzichtig mee. Het verlagen van kamerprijzen is echt onwenselijk, ook al kan het helaas wel eens onvermij...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Interview Coronacrisis
Overlevingskansen voor je hotel: "Het glipt nu tussen je vingers door"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit elfde hoofdstuk bes...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: