Hein van Beek: “We richten ons niet op een snelle uitbreiding"

8 december 2017 | Thijs Jacobs

QL Hotels & Restaurants is een club voor kwaliteitshotels met uitstekende keukens. Inmiddels staat de teller op ruim 130 hotels in acht Europese landen. Ieder hotel wordt persoonlijk bezocht door oprichter Hein van Beek. Met recht zijn alle QL Hotels & Restaurants daardoor ‘handpicked’. In 2017 mocht QL 20 nieuwe hotels aan haar collectie toevoegen, tot grote vreugde van Van Beek: “We richten ons niet op een snelle uitbreiding. Het overkwam ons dit jaar door een zeer sterk aanbod aan kwaliteit.”

Opmars

De nieuwe QL Hotels zijn voornamelijk te vinden in Nederland en Duitsland. Bij onze oosterburen neemt de bekendheid van QL snel toe. Ook in de overige Alpenlanden is QL aan een opmars bezig. In Oostenrijk en Zwitserland bijvoorbeeld is het aanbod in twee jaar tijd vanuit het niets naar 10 hotels geschoten. “We mikken op een zo ruim mogelijk aanbod. Zowel in de stad, als in de bergen of bijvoorbeeld aan het water. We bieden daarvoor specifieke collecties aan op de website. Zo geven we onze gasten een brede keuze. Of je nu een bezoek wilt brengen aan Wenen, of wilt genieten van een culinair verblijf midden in de natuur. Het kan allemaal”, legt Van Beek uit.

Waardering voor ambacht

Eten, drinken en slapen op hoog niveau, daar draait het allemaal om bij QL. Chefs die gebruik maken van seizoensgebonden- en lokale producten worden gestimuleerd. Er is zelfs een prijs voor in het leven geroepen, het 'QL Robbe & Berking Zilveren Botermes’. Deze waardering wordt jaarlijks tijdens het treffen van QL Hoteliers en restaurateurs uitgereikt. Winnaars uit Nederland waren onder meer Jonnie en Thérèse Boer-Tausch (De Librije), Edwin Vinke (De Kromme Watergang) en meest recent Harald Kok (Hostellerie De Hamert).

Tuinierende hoteliers

Ook het verbouwen van groenten en kruiden in eigen tuin kan op warme steun van QL Hotels & Restaurants rekenen. Samen met de hoogwaardige porseleinfabrikant Hering Berlin werd de Gardener’s Award in het leven geroepen. De Belgische Benoît Blairvacq, voormalig bankier en nu hartstochtelijk tuinier, ontving in 2017 uit handen van Van Beek de eerste QL Hering  Berlin Gardener’s Award. Blairvacq is steun en toeverlaat van Sang-Hoon ‘San’ Degeimbre van het twee Michelinsterrenrijke L’air du temps uit het Belgische Liernu. “De interactie tussen de chef en zijn tuinier, beide strevend naar de hoogste kwaliteit en altijd op zoek naar innovatie in dienst van de gerechten, dat is wat Benoît en San bindt,” aldus Van Beek.

Magazine

Wie wel eens in een QL Hotel verblijft is het al opgevallen. Naast de 324-pagina’s dikke gids geeft QL Hotels & Restaurants ook het tweejaarlijkse QL Magazine uit (oplage 35.000). Inmiddels is de vierde editie van het QL Magazine in november door Hein van Beek, officieel uitgereikt aan Justin Ultee, General Manager van Parc Broekhuizen. Het statige en hippe hotel en restaurant in Leersum is een van de jongste toevoegingen aan de uitzonderlijke collectie van QL Hotels & Restaurants. “Ook het maken van informatieve en smaakvolle bladen en gidsen in een ambacht”, legt Van Beek uit.

Unieke propositie

In december 2017 komt, zoals gebruikelijk, de nieuwe QL Gids uit (oplage 110.000). In nauwe samenspraak met de hoteliers is er gekeken naar de ‘look and feel’ van de gids. Hein van Beek: “We bieden iets geheel unieks in de nieuwe gids. Een unieke propositie voor onze gasten en alleen boekbaar via de website van QL Hotels & Restaurants. Het gaat om het QLUB Package, een arrangement dat bestaat uit een overnachting met diner en ontbijt. We verzochten hoteliers dit arrangement net iets aantrekkelijker te maken door iets toe te voegen. Zodoende is elk arrangement bijzonder. In de nieuwe QL Gids, die binnenkort verschijnt, staan de QLUB Packages op een opvallende plek, op de individuele hotelpagina. Met het QLUB Package kunnen we ons echt onderscheiden en het combineert de kernwaarden van QL Hotels & Restaurant: eten, drinken en slapen op een prettig niveau. En er is voor ieder wat wils. Ook hebben we een mini landkaartje op elke pagina afgedrukt. Erg handig, want zo weet je direct waar het hotel zich bevindt.”

Direct boeken

Bij QL geloven ze niet dat hoge boekingscommissies kunnen bijdragen aan de waarde van een verblijf in een van de QL Hotels & Restaurants. Boeken via qlhotels.com betekent dan ook commissievrij boeken. Een redelijke prijs voor een uitstekend verblijf, dat is het uitgangspunt. Geen commissies dus. Dat noemen ze bij QL een ‘Fair Deal’.  

Smaakvol

De collectie van QL staat bol van smaakvolle hotels. Dat kan variëren van het gezellige Hôtel Masson in het Zwitserse Montreux dat is ingericht in de stijl van de Belle Epoque tot Hotel TwentySeven, het high-profile project van de succesvolle hotelier Eric Toren. Op een van de meest aansprekende locaties van Nederland; de Dam in Amsterdam. “Het gaat om smaak, sfeer en gastvrijheid. Neem Hotel Rasmushof in Kitzbühel. Een authentiek Oostenrijks chalet, pal aan ’s werelds meest beroemde skipiste; de indrukwekkende Streich, waar jaarlijks de Hahnenkamm skiwedstrijden worden gehouden. Hier verwacht je gezelligheid en een grote open haard. Aan de Duitse kant van de Alpen ligt Gut Steinbach, wederom in typische Alpenstijl. Recent is het hotel uitgebreid met een Chalet-Dorf; zeg maar Alpenstijl 2.0. Kosten nog moeite werd gespaard om de oud-Beierse stijl in een nieuw jasje te steken, natuurlijk met producten uit de regio gecombineerd met Duits topdesign.”

Samenwerkingen

Dat QL zijn vleugels aan het uitslaan is bewees Van Beek onlangs weer door samen met Arts en Auto een wijnveiling te organiseren. De opbrengst kwam geheel ten goede kwam aan AMREF. Een voorbeeld van één van de talloze samenwerkingen die Van Beek aangaat om het merk QL Hotels & Restaurants breed onder de aandacht brengen. Ook in die samenwerkingen is Van Beek grensoverschrijdend. “In Duitsland zijn we een partnership aangegaan met VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), dé verzameling van Duitse wijnhuizen, allemaal producenten van topwijnen. Zowel QL Hotels & Restaurants als VDP gaat voor kwaliteit. Daarin willen we graag elkaar versterken. En dat doen wij met de fijnste hotels en VDP met de mooiste wijnen. Een prachtige combinatie! Zo profiteren we van elkaars netwerk.”  

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Events Achtergronden
Mindervalidenhotel op Zwarte Cross

Het wordt dit jaar voor 20 tot 25 mindervaliden mogelijk om de Zwarte Cross maximaal te beleven. De 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg is maandag 17 juni in het KRO-NCRV programma Minister van Gehandicaptenzaken verkozen tot de eerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland en zal MIVA Las Ve...

Accor Amsterdam
Vierde Accor-hotel klaar voor meetings en events farmaceuten

Ook Novotel Amsterdam City voldoet nu aan de eisen voor meetings en events in de gezondheidszorg / farmaceutische industrie. Het is het vierde als groen gecertificeerde Accor-hotel, na Mercure Amsterdam City, Movenpick Amsterdam City Centre en Novotel Amsterdam Schiphol Airport. De locatie in de omg...

Hilton Hotelketens
Hotelketen uitgelicht: Hilton

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In 1919 opende Conrad Hilton het eerste Hilton Hotel in Cisco, Texas in de Verenigde Staten. In honderd jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een van de bekendste en grootste...

Opening Hotelketens Internationaal
Zo ziet het nieuwe Aloft Hotel in Madrid eruit

Aloft Hotels, Marriott International’s hotelmerk voor muziekfans en liefhebbers van tech, zet deze maand een voetafdruk in Spanje met de opening van Aloft Madrid Gran Via. Het hotel ligt in het bruisende hart van de hoofdstad op steenworp afstand van hotspots zoals het iconische Plaza de Espa&...

Personalia
Nieuwe General Manager voor Hotel Nassau Breda

Hotel Nassau Breda heeft per 1 juli een nieuwe General Manager. Yolanda Bianca neemt het stokje over van Päivi Hagedoorn die 2,5 jaar de scepter zwaaide, maar nu doorstroomt naar mmoederorganisatie Odyssey Hotel Group. Hagedoorn wist van Hotel Nassau Breda een begrip te maken in de wijde omgevi...

Economie Achtergronden
Prijzen hotels, restaurants en voedingsmiddelen in Nederland hoger dan Europees gemiddelde

Van de vijf meestbezochte vakantielanden is Spanje het voordeligst voor vakantiegangers die zelf de boodschappen doen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland liggen deze prijzen 1,1 procent boven dit gemiddelde. Dat meldt het CBS op bas...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: