Hogeropgeleiden de horeca in

14 mei 2014 |
Hogeropgeleiden de horeca in<

Mensen met diploma's nemen steeds vaker de plek in van ongeschoolde of laaggeschoolde werknemers. Met name in de horeca nemen hogeropgeleiden steeds vaker de functie over van een
onopgeleide werknemer. Het arbeidsmarktrapport Vacatures in Nederland 2013 van uitkeringsinstantie UWV biedt inzicht in deze cijfers. In 2013 jaar werd 82% van de vacatures voor banen waarvoor geen scholing nodig is, vervuld door mensen die onder hun niveau werkten. In 2011 was dat percentage nog 67% en vlak voor de crisis, in 2008, was dat nog 55%.

Baan onder niveau
Mensen nemen noodgedwongen een baan aan onder hun niveau. Mensen zonder diploma kunnen het stapje terug niet doen en verliezen hun baan. Vorig jaar nam het aantal ongeschoolden dat een nieuwe baan vond af tot 14.000 mensen: een daling van 44 procent. Het aantal nieuwe werkzoekenden zonder diploma nam met 66% toe tot 168.000.

Mbo'ers hebben het zwaar
MBO-horecamensen hebben het zwaar. Mensen die net afgestudeerd zijn, willen de hand niet ophouden en houden vast aan hun bijbaan. Werkgevers hebben daar geen moeite mee. Het beed bestaat, dat studenten en hoogopgeleiden vaak klantgerichter en flexibeler zijn. Of dat waar is, is een tweede. Bovendien zullen door de digitalisering veel banen op MBO-niveau verdwijnen.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: