Hostelketen a&o draait meest succesvolle jaar ooit

Auteur: Redactie
Hotelketens Internationaal 9 februari 2023
Hostelketen a&o draait meest succesvolle jaar ooit

Met ruim 5,5 miljoen overnachtingen en een omzet van ruim 172 miljoen euro draaide de Duitse hostelketen a&o in 2022 het beste financiële jaar in de geschiedenis van het bedrijf.

Deze resultaten overtreffen pre-coronajaar 2019, waarbij het omzetrecord zo’n 100 miljoen bedroeg. De forse groei is volgens oprichter en CEO Oliver Winter vooral toe te kennen aan investeringen en beleid op het gebied van personeel, digitalisering en duurzaamheid.

Oliver Winter noemt het afgelopen jaar “ongelofelijk dynamisch” en benadrukt dat massale personeelsversterkingen, investeringen in digitalisering en duurzaamheid, maar ook prijzen en onderscheidingen a&o veel energie en motivatie hebben gegeven, ook voor het nieuwe jaar 2023. Winter benadrukt met name drie actiegebieden:
 
1.    Team: in een recordtijd werden in totaal ongeveer 600 nieuwe medewerkers geworven, opgeleid en in de a&o-familie geïntegreerd. Daarnaast werden talrijke nieuwe benoemingen gedaan op sleutelposities in revenue management, HR en verkoop;    
2.    Digitalisering: a&o-gasten openden meer dan 80.000 keer hun deuren via de mobiele sleutel; de a&o-app is nu geïnstalleerd op 55.000 smartphones;  
3.    Duurzaamheid: a&o wil de komende drie jaar ongeveer 20 miljoen euro investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Dit past bij de doelstelling om in 2025 de eerste emissievrije hostelketen in Europa te zijn. Alleen al in de zomer van 2022 werd meer dan vier miljoen euro geïnvesteerd in het verduurzamen van a&o München Hackerbrücke.

Betaalbaar overnachten

Ondanks de energiecrisis en de inflatie, blijft de a&o oprichter erop vertrouwen dat hij alle reizigers betaalbare kwaliteit zal blijven bieden: "Dankzij onze omvang en efficiëntie kunnen wij ook in de toekomst betaalbare reisaanbiedingen blijven aanbieden. Momenteel liggen onze tarieven in januari zelfs onder die van 2019."

In het afgelopen jaar is er veel beweging geweest in het team van a&o hostels. Zo zijn ondanks de krapte in de arbeidsmarkt 600 nieuwe medewerkers geworven, waaronder nieuwe benoemingen op sleutelposities zoals de Nederlandse Anne Spanjersberg, directeur HR en ESG, een nieuw hoofd internationale verkoop, Chief Investment Officer (CIO), Real Estate Analyst en Associate Real Estate. Daarnaast neemt a&o diverse maatregelen om huidig en nieuw personeel tevreden te stellen. Zo is er een ‘workation programma’, waarbij medewerkers voor enkele maanden kunnen wisselen met medewerkers uit een andere a&o-locatie. Ook helpt a&o met het vinden van huisvesting voor nieuwe en vaste medewerkers en wordt zelfs de eerste maand huur door a&o volledig betaald. Bovendien bekostigt a&o de OV-kosten naar het hostel vanaf 1 januari 2023.  

Uitbreiding a&o locaties

Het succesverhaal van wat nu de grootste hostelketen ter wereld is, begon met de eerste locatie in Berlijn Friedrichshain in 2000: momenteel behoren 40 locaties in 25 steden in negen Europese landen tot a&o. De aankoop van het a&o Berlin Hauptbahnhof en de opening van a&o Rotterdam waren enkele hoogtepunten in 2022 op het gebied van locatieuitbreiding. Andere uitbreidingsplannen richten zich op het Verenigd Koninkrijk, Italië, de Benelux en de overkoepelende regio. "Nog binnen bereik", volgens Oliver Winter, zijn Heidelberg, Florence en Barcelona. "Daarnaast streven we zeer specifieke projecten na in Athene, Rome, Milaan, Lissabon en Glasgow en Stockholm." Ook in 2020 en 2021 groeide de keten voortdurend en opende drie locaties in Warschau, Kopenhagen en Boedapest. Sinds de zomer van 2021 is a&o met Edinburgh voor het eerst ook vertegenwoordigd in het Verenigd Koninkrijk.
 
A&o is een budgetketen die comfortabel overnachten voor iedereen toegankelijk maakt, maar in het bijzonder populair is bij gezinnen, schoolklassen en groepen, vanwege de fijne en comfortabele meerpersoonskamers. Met meer dan 2,2 miljoen schoolklas- en groepsovernachtingen overtreft a&o 2022 duidelijk de goede cijfers van 2019. "Certificeringen zijn een belangrijk kwaliteitskenmerk dat onze gasten oriëntatie biedt", benadrukt Phillip Winter, CMO van de budgetgroep. Zo werd a&o onder andere voor het eerst gecertificeerd door Bett+Bike als fietsvriendelijke accommodatie, ontving a&o opnieuw het duurzaamheidscertificaat ‘Greensign’ en werd de keten beloond met diverse kwaliteitszegels voor kinderen- en jongerenreizen. Een andere mijlpaal is de eerste beoordeling 'Hoge Tevredenheid' voor gezinsvriendelijkheid in de categorie 'Hotel - Budgetten'. 

Over a&o hostels

a&o is in 2000 opgericht door Oliver Winter en heeft 40 hostels in 25 steden en negen landen in Europa (Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Tsjechië, Denemarken, Italië, Polen, Hongarije en Groot-Brittannië). De a&o-gastenmix is divers: van backpackers tot alleenreizenden, gezinnen, schoolgroepen en verenigingen. Ook het aantal zakenreizigers en senioren neemt toe. Als grootste aanbieder van hostels in Europa groeit de keten met meer dan 15 procent per jaar. Tegen 2025 wil het bedrijf de eerste uitstootvrije hostelketen van Europa zijn. Sinds 2017 is de Amerikaanse investeerder TPG Real Estate eigenaar van a&o, het bedrijf wordt nog steeds gerund door de oprichters. 

Overig nieuws