Hotelkamerprijzen gedaald, bezettingsgraden omhoog

22 mei 2014
Hotelkamerprijzen gedaald, bezettingsgraden omhoog

De gemiddelde hotelkamerprijs in Nederland is in 2013 gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Advies- en accountantsbureau KPMG heeft dit
becijferd. De bezettingsgraad van hotels steeg wel; met name hotels in Amsterdam en bij Schiphol kenden goede bezettingsgraden, de bezettingsgraad steeg daar met 3,3 procentpunt tot 79,6 procent.

*Training essentieel*
De gemiddelde kamerprijs daalde van 92 euro naar 87 euro per nacht en de landelijke bezettingsgraad steeg met 0,7 procentpunt naar 65,2 procent. Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Overijsel lieten een daling van de bezettingsgraad zien. De bedrijven in deze provincies geven minder uit aan training, en KPMG voert dit als een van de redenen van de daling aan.

*Airbnb*
KPMG voerde het onderzoek uit bij 250 hotels met meer dan 20 kamers. Airbnb is een geduchte concurrent voor de hotellerie en met name hotels in het driesterrensegment ondervinden hinder van de website en de aangeboden overnachtingsplekken. De tussenkomst van een online booking agency is steeds meer in opkomst: een stijging van 29 naar 32 procent van het totale aantal boekingen. Touroperators hebben het zwaar.

*Amerikanen*
Amerikanen bezoeken Nederland steeds vaker: van 6 naar 7,4 procent van het totale aantal overnachtingen. Een opmerkelijke en forse toename.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws