Hotelkamerprijzen NY bijna kwart lager

11 maart 2010
Hotelkamerprijzen NY bijna kwart lager

De gemiddelde hotelkamerprijs in New York daalde vorig jaar met 22 procent. Voor een overnachting werd gemiddeld 149 euro betaald. In 2008 was dit nog 191 euro, zo blijkt uit de Hotel Price Index (HPI) van boekingssite Hotels.com, een van de marktleiders op het gebied van online hotelboekingen. De bodemprijs lijkt bereikt, waarmee voor reizigers een ideale periode is aangebroken om te profiteren van relatief goedkopere trips naar de 'Big Apple'. Met de daling ontsteeg New York het landelijke gemiddelde: de kamerprijs in de Verenigde Staten daalde het afgelopen jaar met gemiddeld 14 procent.

*Lagere vraag, meer aanbod*
De oorzaak van de sterke daling van de hotelkamerprijzen in New York ligt besloten in enkele economische basisprincipes. In Manhattan nam het aanbod van hotelkamers binnen een jaar met niet minder dan 4.000 kamers toe. Tegelijkertijd daalde de vraag door verminderde consumentenbestedingen en een sterke afname van het zakelijke reisverkeer.

*Herstel tekent zich af*
Hoteliers in New York mogen verheugd zijn met de eerste tekenen van herstel die zich in het laatste kwartaal van 2009 aandienden, zo meent Hotels.com. Luxe hotels zagen het aantal boekingen gedurende 2009 geleidelijk toenemen, waaruit blijkt dat hotelgasten in New York zich beseften dat ze meer kwaliteit voor hun geld konden krijgen. Vooral binnenlandse reizigers en bezoekers uit Azië profiteerden van last-minute aanbiedingen, de bezoekersaantallen uit Europa bleven gelijk.


Global President David Roche van Hotels.com: "Wanneer we dieper in de gegevens duiken zien we nieuwe tendensen ontstaan. Op veel bestemmingen worden verliezen gecompenseerd door binnenlands toerisme, reizigers besloten in 2009 vaker in eigen land te blijven. De bezoekersaantallen in New York daalden in 2009 met slechts 3,9 procent in plaats van de verwachte 5 tot 10 procent. De Big Apple werd voordeliger en toegankelijker dan ooit tevoren voor binnenlandse Amerikaanse reizigers."

~Frank Lindner~

Overig nieuws