Hotelmarkt klaar voor herstel

10 september 2013
Hotelmarkt klaar voor herstel

De Nederlandse hotels maken zich op voor een herstel van de markt in het tweede halfjaar van 2013, na een tegenvallende eerste zes maanden. Meer dan de helft van de hoteliers geeft aan dat in het
eerste halfjaar een lagere omzet is gerealiseerd dan vooraf werd verwacht. Vooral de gemiddelde kamerprijs blijft achter bij de verwachtingen. Voor de tweede helft van 2013 houdt iets minder dan de helft nog rekening met een omzetdaling ten opzichte van 2012. Veel signalen voor een snel herstel staan inmiddels op groen.

*Horwath HTL*
De Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey, dat elke zes maanden door hoteladviseur Horwath HTL wordt gehouden, geeft een up-to-date beeld van de wereldwijde marktverwachtingen onder hoteliers. Het onderzoek richt zich op de verwachtingen voor bezettingsgraad, kamerprijs en totale omzet. Daarnaast is de hoteliers gevraagd naar de resultaten in het eerste halfjaar, en naar de invloed van de wereldeconomie.

*Kamerprijzen*
Hoteliers hadden in het eerste halfjaar van 2013 te kampen met neergaande resultaten. Na een eerdere daling in 2012 gaf bijna 51 procent van de hoteliers aan over de eerste zes maanden opnieuw lagere bezettingsgraden te hebben behaald. Circa 7 procent behaalde een gelijke bezettingsgraad, terwijl 42 procent aangaf hogere bezettingsgraden te hebben behaald. Gemiddeld is de bezetting met 1,7 procent gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012. Daarnaast gaf bijna 70 procent aan dat de gemiddelde kamerprijs was gedaald, terwijl slechts 22 procent een stijging van de kamerprijs had gerealiseerd. Hierdoor signaleerde 63 procent een daling van de totale omzet, tegenover 30 procent met een omzetstijging. Gemiddeld daalde de gemiddelde kamerprijs met bijna 4 procent, en de totale omzet met ruim 3 procent.

*Aanhoudende crisis*
De aanhoudende economische crisis heeft een sterkere impact gehad op de hotelmarkt dan vooraf verwacht. Begin dit jaar verwachtte nog meer dan 53 procent van de hoteliers een stijging in de bezettingsgraad te kunnen behalen, terwijl 47 procent ook rekening hield met een stijging van de kamerprijs en 54 procent met een stijging van de totale omzet. Inmiddels geeft 48 procent van de hoteliers aan dat de bezettingsgraad is achtergebleven bij de verwachtingen. De ontwikkeling van de gemiddelde kamerprijs wordt door 64 procent als teleurstellend gezien, terwijl ook de ontwikkeling van de totale omzet voor 62 procent van de hoteliers tegenviel.

*Hoteliers pessimistisch over tweede halfjaar*
Door de tegenvallende resultaten in het eerste halfjaar, zijn de hoteliers ook pessimistischer geworden over het tweede halfjaar. Waar slechts 29 procent van de hoteliers verwacht dat de gemiddelde bezetting van de hotelmarkt in het tweede halfjaar zal stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2012, houdt 37 procent rekening met een daling. Daarnaast verwacht 52 procent dat dat de gemiddelde kamerprijs ook in het tweede halfjaar zal dalen. Hierdoor zal volgens 48 procent ook de totale omzet in het tweede halfjaar lager uitvallen. Een stijging van de kamerprijzen of totale omzetten wordt slechts door respectievelijk 16 procent en 24 procent van de hoteliers voorzien.

*Positief over eigen hotelprestaties*
Over de eigen hotelprestaties zijn de hoteliers iets optimistischer dan over de hotelmarkt als geheel. Ten aanzien van de eigen hotelresultaten verwacht 39 procent nog wel een stijging van de bezettingsgraad, maar houdt 42 procent rekening met een daling. De verwachtingen ten aanzien van de gemiddelde kamerprijzen zijn nog negatiever: 55 procent van de hoteliers verwacht een lagere kamerprijs te zullen realiseren, waarbij 29 procent rekent op een daling van meer dan 5 procent. Uiteindelijk verwacht 49 procent van de hoteliers dat de omzet over het tweede halfjaar van 2013 lager zal zijn dan in 2012, terwijl slechts 34 procent verwacht een omzetstijging te zullen realiseren. Gemiddeld wordt verwacht dat de totale omzet met 2 procent zal dalen.

*Groen licht voor herstel*
De pessimistische verwachtingen voor het tweede halfjaar lijken vooral te zijn ingegeven door de tegenvallende resultaten in het eerste halfjaar. Kijkend naar de meest invloedrijke indicatoren voor de hotelmarkt, blijkt dat de meeste signalen op groen staan voor een herstel in de komende maanden. De hotelmarkt in omringende landen als Duitsland en Groot-Brittannië laat over het eerste halfjaar van 2013 stijgende omzetten zien, dankzij veelal hogere bezettingsgraden en kamerprijzen. De hotelmarkt in deze landen volgt hiermee de economie, die eveneens een groei laat zien in tegenstelling tot de economie in Nederland. De belangrijke rol die deze landen spelen in de Nederlandse hotelmarkt doet verwachten dat deze positieve invloed de komende maanden ook hier merkbaar zal worden. Gecombineerd met de groeiende economieën in onder meer de VS en BRIC-landen, en het toenemende reisgedrag in deze landen als gevolg hiervan, leidt dit tot de verwachting dat de hotelbezettingen en -omzetten in Nederland het tweede halfjaar van 2013 opnieuw zullen toenemen. De eerste hotelresultaten over juli en augustus, en de indrukken die ontstaan uit de huidige reserveringen voor september en verder, bevestigen het beeld dat het herstel onderweg is.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws