''Je gasten voelen het als jouw medewerkers hun werk 'moeten' doen"

11 september 2019 | Thijs Jacobs

Marieke Kooiman en Rob Eijsbouts helpen managers - met het nodige succes - om van hun medewerkers een krachtig team te maken. Voor hotelmanagers hebben ze een tweedaagse masterclass ontwikkeld die het persoonlijk leiderschap versterkt. Rob: "Valkuilen zijn er altijd, dat geldt voor iedere manager in welke bedrijfstak dan ook. Je bent gebakken zoals je gebakken bent en verschillende factoren, waaronder je opvoeding, zorgen ervoor dat je bepaalde overtuigingen hebt. Die kunnen helpend of niet-helpend zijn. Het is van belang dat je gaat herkennen en erkennen welke van die belemmerende overtuigingen je hebt en op welke manier je daarmee omgaat."

Marieke knikt instemmend: "Klopt. Je moet je leren beseffen dat jouw weergave een weergave van de werkelijkheid is en niet dé werkelijkheid. De rol van een manager in een hotel is erg groot; je medewerkers zijn een veel groter deel van wat je levert dan bijvoorbeeld in een productielijn van een fabriek. Die medewerkers zijn niet zichtbaar, enkel het uiteindelijke product wordt gezien. In een hotel zijn je medewerkers daadwerkelijk onderdeel van het product en hotelgasten merken het echt wel als er personeel aan het werk is dat werk verzet dat ze moeten doen in plaats van willen doen. De taak van een manager is om het personeel werk te laten doen dat ze willen doen. Wij sturen in onze training aan op het 'aanzetten' van medewerkers, zodat ze gedreven zijn en met plezier hun werk doen."

Tijdens een tweedaagse masterclass, speciaal ontwikkeld voor hotelmanagers, wordt gekeken naar welke persoon en wat voor leidinggevende je bent. Je leert je valkuilen kennen en om consequent en toegankelijk te blijven. Rob: "Als leidinggevende ben je als persoon zeer belangrijk. Als je je personeel instrueert om altijd vriendelijk te zijn tegen de gasten, maar je hanteert een autoritaire en wat botte managementstijl, dan zet dat je medewerkers aan het denken. 'Practise what you preach' is het devies, eigenlijk moet het autoritaire eruit. Dat is meer dan eens de kern."

Tijdens de training wordt het dan ook wel persoonlijk zo af en toe. Marieke: "We vragen de cursisten om te bedenken waar ze op vast zijn gelopen. Dat is al heel persoonlijk, maar we geloven erin dat we heel nabij moeten zijn bij de deelnemers. Op die manier behalen we de grootste successen. Dat wordt overigens als zeer plezierig ervaren hoor, want het beklijft. Droge stof is leuk, maar na een paar weken ben je het kwijt. Wij bellen de deelnemers dan ook na een week of twee om te zien of het lukt om een veranderingsproces in te zetten. Het is een positieve stok achter de deur, een 'liefdevolle confrontatie'."

Liefdevolle confrontatie

Een liefdevolle confrontatie. Klinkt als een geweldige manier om je personeel te benaderen. Marieke moet even lachen, maar gelooft daar zeker in. "Als manager moet je de confrontatie natuurlijk wel aan durven gaan, maar de verbinding wil je ook behouden. Als mensen voelen dat ze op de vingers getikt worden, dan stoppen ze met leren. Dat is het laatste dat je wil..." Op 3 en 29 oktober kun je zelf ervaren hoe deze twee bevlogen trainers van jou een (nog) betere manager maken. Inschrijven kan via deze link.

Tot slot: 3 tips voor (hotel)managers:

1. Zoek de verbinding met je mensen. Je kunt niet van je personeel verlangen dat ze een goede omgang met de gasten hebben als je ze zelf niet correct, en te autoritair, behandelt. Practise what you preach!
2. Heb voor jezelf duidelijk waar je naartoe wil. Op die manier kun je mensen meenemen in je visie. 
3. Houd vast aan je visie, soms tot vervelens toe. Als je je visie deelt, dan moeten je mensen zien dat je je er wel aan houdt. Als je dat niet doet, dan zien je werknemers dat. 

 

Ben jij er klaar voor om een (nog) betere manager te worden? Zet jij je personeel 'aan', zodat ze de hotelgasten met een grote glimlach tegemoet treden? Staan de neuzen straks allemaal dezelfde kant op? Schrijf je dan in voor de tweedaagse masterclass 'Persoonlijk Leiderschap voor de hotellerie' op 3 en 29 oktober 2019. Meer informatie vind je hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Column Tanja Seegers: Ongedierte (en hoe Booking.com haar in de steek liet)

De telefoon rinkelt… Ik kijk op mijn horloge: 7.50 uur. Wie belt er in godsnaam tijdens de ontbijtservice. Ik haal snel de eitjes uit de pan en neem op. Een man begint een lang verhaal af te steken maar het enige wat ik opvang is bedwantsen. Bedwantsen??? Wat?? Omdat de ontbijtzaal nog vol...

Achtergronden Rotterdam
Roots en Rotterdam Pride organiseren uitbundige zondagbrunch

Van 22 tot en met 29 september 2019 vindt Rotterdam Pride plaats. Door middel van cultuur, kennis en entertainment wordt seksuele, sekse, culturele en genderdiversiteit op een positieve manier bespreekbaar en zichtbaar gemaakt. De stad bruist gedurende deze week van de evenementen en samen met Ro...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

OTA's Marriott
Marriott kiest voor Expedia als 'optimized distributor'

Met ingang van 15 oktober worden Marriott International’s b2b-tarieven, beschikbaarheid en content voor meerdere reisaanbieders exclusief gedistribueerd door Expedia Group, zo lezen we op zakenreisnieuws.nl. De partijen zijn in april dit jaar deze exclusieve overeenkomst overeengekomen. Fri...

Toerisme Opening
Landal Kaatsheuvel verwelkomt op 4 oktober de eerste gasten

Vanaf 4 oktober 2019 zijn de eerste gasten welkom op het gloednieuwe luxe vakantiepark Landal Kaatsheuvel, waar de eerste 24 vakantiewoningen gereed zijn. Voordat het zover is, kunnen huiseigenaren en relaties komen proefslapen in het weekend van 27 september. In datzelfde weekend vinden op 28 en 29...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: