''Je gasten voelen het als jouw medewerkers hun werk 'moeten' doen"

25 september 2019 | Thijs Jacobs

Marieke Kooiman en Rob Eijsbouts helpen managers - met het nodige succes - om van hun medewerkers een krachtig team te maken. Voor hotelmanagers hebben ze een tweedaagse masterclass ontwikkeld die het persoonlijk leiderschap versterkt. Rob: "Valkuilen zijn er altijd, dat geldt voor iedere manager in welke bedrijfstak dan ook. Je bent gebakken zoals je gebakken bent en verschillende factoren, waaronder je opvoeding, zorgen ervoor dat je bepaalde overtuigingen hebt. Die kunnen helpend of niet-helpend zijn. Het is van belang dat je gaat herkennen en erkennen welke van die belemmerende overtuigingen je hebt en op welke manier je daarmee omgaat."

Marieke knikt instemmend: "Klopt. Je moet je leren beseffen dat jouw weergave een weergave van de werkelijkheid is en niet dé werkelijkheid. De rol van een manager in een hotel is erg groot; je medewerkers zijn een veel groter deel van wat je levert dan bijvoorbeeld in een productielijn van een fabriek. Die medewerkers zijn niet zichtbaar, enkel het uiteindelijke product wordt gezien. In een hotel zijn je medewerkers daadwerkelijk onderdeel van het product en hotelgasten merken het echt wel als er personeel aan het werk is dat werk verzet dat ze moeten doen in plaats van willen doen. De taak van een manager is om het personeel werk te laten doen dat ze willen doen. Wij sturen in onze training aan op het 'aanzetten' van medewerkers, zodat ze gedreven zijn en met plezier hun werk doen."

Tijdens een tweedaagse masterclass, speciaal ontwikkeld voor hotelmanagers, wordt gekeken naar welke persoon en wat voor leidinggevende je bent. Je leert je valkuilen kennen en om consequent en toegankelijk te blijven. Rob: "Als leidinggevende ben je als persoon zeer belangrijk. Als je je personeel instrueert om altijd vriendelijk te zijn tegen de gasten, maar je hanteert een autoritaire en wat botte managementstijl, dan zet dat je medewerkers aan het denken. 'Practise what you preach' is het devies, eigenlijk moet het autoritaire eruit. Dat is meer dan eens de kern."

Tijdens de training wordt het dan ook wel persoonlijk zo af en toe. Marieke: "We vragen de cursisten om te bedenken waar ze op vast zijn gelopen. Dat is al heel persoonlijk, maar we geloven erin dat we heel nabij moeten zijn bij de deelnemers. Op die manier behalen we de grootste successen. Dat wordt overigens als zeer plezierig ervaren hoor, want het beklijft. Droge stof is leuk, maar na een paar weken ben je het kwijt. Wij bellen de deelnemers dan ook na een week of twee om te zien of het lukt om een veranderingsproces in te zetten. Het is een positieve stok achter de deur, een 'liefdevolle confrontatie'."

Liefdevolle confrontatie

Een liefdevolle confrontatie. Klinkt als een geweldige manier om je personeel te benaderen. Marieke moet even lachen, maar gelooft daar zeker in. "Als manager moet je de confrontatie natuurlijk wel aan durven gaan, maar de verbinding wil je ook behouden. Als mensen voelen dat ze op de vingers getikt worden, dan stoppen ze met leren. Dat is het laatste dat je wil..." Op 3 en 29 oktober kun je zelf ervaren hoe deze twee bevlogen trainers van jou een (nog) betere manager maken. Inschrijven kan via deze link.

Tot slot: 3 tips voor (hotel)managers:

1. Zoek de verbinding met je mensen. Je kunt niet van je personeel verlangen dat ze een goede omgang met de gasten hebben als je ze zelf niet correct, en te autoritair, behandelt. Practise what you preach!
2. Heb voor jezelf duidelijk waar je naartoe wil. Op die manier kun je mensen meenemen in je visie. 
3. Houd vast aan je visie, soms tot vervelens toe. Als je je visie deelt, dan moeten je mensen zien dat je je er wel aan houdt. Als je dat niet doet, dan zien je werknemers dat. 

 

Ben jij er klaar voor om een (nog) betere manager te worden? Zet jij je personeel 'aan', zodat ze de hotelgasten met een grote glimlach tegemoet treden? Staan de neuzen straks allemaal dezelfde kant op? Schrijf je dan in voor de tweedaagse masterclass 'Persoonlijk Leiderschap voor de hotellerie' op 3 en 29 oktober 2019. Meer informatie vind je hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Faillissement Coronacrisis
Hotel Stroom Rotterdam failliet

Hotel Stroom in Rotterdam is failliet ten gevolge van de coronacrisis. De hoge vaste lasten en het wegvallen van inkomsten hebben ertoe geleid dat het hotelbedrijf van Edwin van der Meijde en Jantiene Berg een faillissement heeft moeten aanvragen. Van der Meijde is eveneens eigenaar van het Rotte...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Blog Coronacrisis
"Op een feestdag de horeca weer open, wie bedenkt zoiets?"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: