KHN: 10-puntenplan voor duurzame horeca

6 november 2015 |
KHN: 10-puntenplan voor duurzame horeca<

De Europese horecabranche-organisatie HOTREC presenteerde gisteren een 10-puntenplan. Daarmee geven de Europese belangenbehartigers hun visie
op de deeleconomie. "Alle aanbieders die tegen betaling producten of diensten leveren horen aan dezelfde wet- en regelgeving te voldoen. Daarmee wordt de consument beschermd en is er een eerlijk speelveld voor elke ondernemer die commercieel eten, drinken of slapen aan de consument wil aanbieden. Nieuwe initiatieven in deze 'schaduweconomie' maken het noodzakelijk dat de overheid snel werk gaat maken om deze initiatieven te reguleren. Of je dit in het klein of in het groot aanbiedt maakt geen verschil. Zodra er sprake is van een commercieel aanbod, hebben consumenten recht op bescherming", aldus de organisatie.

Zelfde wetten en regels
KHN vindt bijvoorbeeld dat huiskamerchefs die tegen betaling eten of drinken aanbieden, aan dezelfde wetten en regels moeten voldoen als de horeca. "KHN is voor een eerlijk speelveld. Initiatieven als AirBnB, waarbij sprake is van particuliere verhuur van accommodaties van consument tot consument via een online platform, houden de gemoederen ook bezig in Barcelona, Parijs en Londen. HOTREC plaatst kanttekeningen bij de veelheid aan internationale initiatieven die vaak leiden tot oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca."
Reactie ministerie van Economische Zaken
Adjunct-directeur Topsectoren en Industriebeleid van het ministerie van Economische Zaken Remco de Haan: "De digitalisering en de opkomst en impact van nieuwe digitale of online platforms staan hoog op de Europese agenda. De Europese commissie initieerde een uitgebreide studie en maakt de bevindingen volgend jaar bekend. Het onderwerp staat ook hoog op de Nederlandse politieke agenda. Wij moeten onderzoeken of de huidige regelgeving en het wettelijke kader adequaat zijn om waar nodig in te grijpen. Door middel van regelgeving scheppen wij de kaders die nodig zijn om in vrijheid te kunnen innoveren en ondernemen. Maar het is aan u als ondernemers om de eigen onderneming te versterken en voor u de juiste weg naar succes te vinden!"

Reactie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt toe te zien op de regels. "Elke kok die geld verdient aan dit soort zaken heeft aan dezelfde eisen te voldoen als alle andere koks in de horeca."

Het 10-puntenplan van HOTREC

1. Integreer privé-accomodaties die voor korte periode verhuurd worden in de wetgeving als toeristische accomodaties

2. Creër processen voor registraties en vergunningen

3. Meet privé-accomodaties die voor korte periodes verhuurd worden in toeristische statistieken

4. Verhoog de eisen en voer inspecties uit voor veiligheid

5. Laat de accomodaties voldoen aan fiscale verplichten

6. Verifiër de identiteit van de bezoeker volgens de eisen uit het Verdrag van Schengen

7. Bescherm de rechten van medewerkers

8. Bescherm de kwaliteit van leven in de buurt

9. Maak een duidelijk onderscheid tussen woon- en commercieel vastgoed

10. Controleer de verspreiding van privé-accomodaties die voor korte tijd verhuurd worden.

Bekijk hier het originele 10-punten plan.
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personalia Hotel
Nieuwe operations manager Landgoed Huize Bergen

Hubèrt van den Heuvel is de nieuwe operations manager van Landgoed Huize Bergen te Vught. Van den Heuvel heeft in het verleden veel ervaring opgedaan binnen de hospitality. De afgelopen 10 jaar heeft hij gewerkt als (interim)bedrijfsadviseur voor horecabedrijven op het gebied van conceptontwi...

Hotelbouwplannen Culinair
Nieuwe hotelkamers voor sterrenrestaurant Valuas Venlo

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft 13 totaal vernieuwde hotelkamers in gebruik genomen. Bij de inrichting is de natuur gebruikt als inspiratiebron en speelt duurzaamheid een grote rol. Het is de derde grote verbouwing in acht jaar voor eigenaar Eric Swaghoven, die eerder het restaurant en de ke...

Tech Advertorial
Best Western City Hotel de Jonge kiest voor PMS van Guestline

Het Best Western City Hotel de Jonge is sinds 1874 een begrip in de hoofdstad van Drenthe en beschikt over 72 hotelkamers, restaurant en 8 vergaderzalen. Het hotel kiest voor een PMS-systeem van Guestline. Rob Riper, algemeen directeur van Best Western City Hotel de Jonge: Met de installatie heb...

Personalia
Transfers binnen Hotel Okura

Met het aantreden van Michiel Roelfsema als general manager van Hotel Okura Amsterdam vinden er verschuivingen binnen het managementteam plaats. Michiel Roelfsema maakt bekend dat Femke Groeneveld-Weller en Jos Pallandt, beiden reeds werkzaam in het hotel, nieuwe verantwoordelijkheden op zich nemen....

Opening
Bühne vrij voor Ruby Leni Hotel Düsseldorf

Niet ver van de beroemde Königsallee opende de Ruby Group afgelopen maandag 13 mei met Ruby Leni haar tweede hotel in Düsseldorf. Het hotel heeft 170 kamers, een bar, een café en een buitenterras. De ruimtes die vroeger als kantoorruimte van het Mischimmobilie dienden, herbergen teg...

Events
Van Hessen viert honderd jarig bestaan met speciaal event

Ronald Huiskamp is conceptontwikkelaar, eigenaar van H-Hospitality en eigenaar van het restaurant Arles. Drie goede redenen om Ronald uit te nodigen om te spreken tijdens het 100-jarig event van Van Hessen. Een restaurant starten is één. Je doelstellingen realiseren is twee. Ronald ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: