KHN: 10-puntenplan voor duurzame horeca

6 november 2015 |
KHN: 10-puntenplan voor duurzame horeca<

De Europese horecabranche-organisatie HOTREC presenteerde gisteren een 10-puntenplan. Daarmee geven de Europese belangenbehartigers hun visie
op de deeleconomie. "Alle aanbieders die tegen betaling producten of diensten leveren horen aan dezelfde wet- en regelgeving te voldoen. Daarmee wordt de consument beschermd en is er een eerlijk speelveld voor elke ondernemer die commercieel eten, drinken of slapen aan de consument wil aanbieden. Nieuwe initiatieven in deze 'schaduweconomie' maken het noodzakelijk dat de overheid snel werk gaat maken om deze initiatieven te reguleren. Of je dit in het klein of in het groot aanbiedt maakt geen verschil. Zodra er sprake is van een commercieel aanbod, hebben consumenten recht op bescherming", aldus de organisatie.

Zelfde wetten en regels
KHN vindt bijvoorbeeld dat huiskamerchefs die tegen betaling eten of drinken aanbieden, aan dezelfde wetten en regels moeten voldoen als de horeca. "KHN is voor een eerlijk speelveld. Initiatieven als AirBnB, waarbij sprake is van particuliere verhuur van accommodaties van consument tot consument via een online platform, houden de gemoederen ook bezig in Barcelona, Parijs en Londen. HOTREC plaatst kanttekeningen bij de veelheid aan internationale initiatieven die vaak leiden tot oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca."
Reactie ministerie van Economische Zaken
Adjunct-directeur Topsectoren en Industriebeleid van het ministerie van Economische Zaken Remco de Haan: "De digitalisering en de opkomst en impact van nieuwe digitale of online platforms staan hoog op de Europese agenda. De Europese commissie initieerde een uitgebreide studie en maakt de bevindingen volgend jaar bekend. Het onderwerp staat ook hoog op de Nederlandse politieke agenda. Wij moeten onderzoeken of de huidige regelgeving en het wettelijke kader adequaat zijn om waar nodig in te grijpen. Door middel van regelgeving scheppen wij de kaders die nodig zijn om in vrijheid te kunnen innoveren en ondernemen. Maar het is aan u als ondernemers om de eigen onderneming te versterken en voor u de juiste weg naar succes te vinden!"

Reactie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt toe te zien op de regels. "Elke kok die geld verdient aan dit soort zaken heeft aan dezelfde eisen te voldoen als alle andere koks in de horeca."

Het 10-puntenplan van HOTREC

1. Integreer privé-accomodaties die voor korte periode verhuurd worden in de wetgeving als toeristische accomodaties

2. Creër processen voor registraties en vergunningen

3. Meet privé-accomodaties die voor korte periodes verhuurd worden in toeristische statistieken

4. Verhoog de eisen en voer inspecties uit voor veiligheid

5. Laat de accomodaties voldoen aan fiscale verplichten

6. Verifiër de identiteit van de bezoeker volgens de eisen uit het Verdrag van Schengen

7. Bescherm de rechten van medewerkers

8. Bescherm de kwaliteit van leven in de buurt

9. Maak een duidelijk onderscheid tussen woon- en commercieel vastgoed

10. Controleer de verspreiding van privé-accomodaties die voor korte tijd verhuurd worden.

Bekijk hier het originele 10-punten plan.
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Toerisme Coronacrisis
Nederlanders willen weer op reis volgens verzekeraars

De Nederlandse reislust komt weer terug. Na de uitbraak van corona liep het aantal afgesloten reisverzekeringen fors terug. Maar juni liet een ommekeer zien. Uit een analyse van Independer blijkt dat er in juni driemaal meer reisverzekeringen werden afgesloten dan in mei. Maar mensen lijken het wel ...

NH Hotels
Sporten in stijl in nhow Amsterdam RAI en nhow Rotterdam

De Nederlandse nhow hotels, onderdeel van het lifestylemerk vanNH Hotel Group, zijn een samenwerking gestart met sportplatform OneFit. Vanaf 7 juli kunnen er in nhow Rotterdam door OneFit members diverse sportlessen gevolgd worden, waaronder yoga en Pilates lessen. Bij nhow Amsterdam RAI zullen de l...

Columns
Column Tanja Seegers: Het C-woord

Obeying the rules… Zo ben ik grootgebracht. En dat ging me de eerste zes weken van de quarantaine erg goed af. Na de persconferentie van 15 maart waarin de ‘slimme lockdown’ van Nederland werd aangekondigd, heb ik me - zij het eerst nog beduusd - volledig geschaard achter de besli...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: