KHN trekt zich terug uit SVH

17 mei 2013 |
KHN trekt zich terug uit SVH<

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trekt zich per 2014 terug uit Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). KHN neemt ook niet meer deel aan de collectieve
financiering van arbeidsmarktprojecten. Dit laten FNV Horeca en KHN weten middels persverklaringen.

Gevolgen
De beslissing van KHN heeft volgens de werknemersvereniging grote gevolgen, omdat bovendien subsidies voor opleidings- en arbeidsmarktbeleid wegvallen door de aanstaande opheffing van het bedrijfschap Horeca en Catering. SVH ontvangt subsidie vanuit het bedrijfschap. Door het vertrek van KHN en het opheffen van het bedrijfschap kan er volgens FNV geen arbeidsmarktanalyse meer worden uitgevoerd, het opleidingsbeleid verdwijnt en er kan geen voorlichting meer gegeven worden op scholen. Daarnaast komt ook HorecaVakPunt, de organisatie die zorgt voor een goede samenwerking tussen leerbedrijven en horecascholen, onder druk te staan.

Behoefte aan opleiding
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca en voorzitter SVH, is van mening dat de beslissing van KHN desastreuze gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt en het opleidingsbeleid in de horeca: “De horeca wordt door deze beslissing een sector zonder opleidingsstructuur, terwijl er juist behoefte is aan goed opgeleide horecawerknemers die kennis hebben van het vak.”

Toelichting KHN
In een aanvullende persverklaring laat KHN weten dat de horeca een sterke branche is, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor vakmanschap. De sector, met 40.000 ondernemers en 288.000 werknemers, heeft in deze tijden behoefte aan vernieuwing en modernisering. Dit geldt ook voor het arbeidsmarktbeleid: nu en in de toekomst moet men blijven investeren in vakbekwaam horecapersoneel maar wel op een vernieuwende wijze. Algemeen directeur KHN Lodewijk van der Grinten: "We moeten veel meer vraaggestuurd opereren, ook waar het arbeidsmarktbeleid betreft. De vraag is niet óf je als branche hier iets mee moet doen, maar hoe je dit als branche realiseert. Er zijn verschillende manieren om jongeren te verleiden in de horeca te gaan werken en er zijn verschillende manieren van opleiden."

Ondernemer beslist
KHN vindt de top-down wijze waarop het arbeidsmarktbeleid van de horeca nu tot stand komt, achterhaald. Van der Grinten: “Met ons besluit geven wij feitelijk invulling aan de wens van de politiek om minder zaken collectief te organiseren. Zie ook het afschaffen van de bedrijf- en productschappen. Ook in de horeca moeten de ondernemers zelf, en niet de organisaties, beslissen wat de branche nodig heeft. En dat moet dan zo effectief mogelijk worden georganiseerd”. KHN heeft op dit moment een enquête uitstaan onder haar ruim 20.000 leden waarin zij worden geraadpleegd over onder meer dit onderwerp. Van der Grinten: "Op basis van wat onze ondernemers willen, moeten we bepalen hoe we verder gaan. Hierbij sluiten we op voorhand niets uit."

Zichzelf redden
SVH is een organisatie met een sterke naam in de horeca, die een aantal goede producten levert voor de branche. KHN heeft er dan ook vertrouwen in dat SVH zich als marktorganisatie staande kan houden.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: