KHN trekt zich terug uit SVH

17 mei 2013
KHN trekt zich terug uit SVH

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trekt zich per 2014 terug uit Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). KHN neemt ook niet meer deel aan de collectieve
financiering van arbeidsmarktprojecten. Dit laten FNV Horeca en KHN weten middels persverklaringen.

*Gevolgen*
De beslissing van KHN heeft volgens de werknemersvereniging grote gevolgen, omdat bovendien subsidies voor opleidings- en arbeidsmarktbeleid wegvallen door de aanstaande opheffing van het bedrijfschap Horeca en Catering. SVH ontvangt subsidie vanuit het bedrijfschap. Door het vertrek van KHN en het opheffen van het bedrijfschap kan er volgens FNV geen arbeidsmarktanalyse meer worden uitgevoerd, het opleidingsbeleid verdwijnt en er kan geen voorlichting meer gegeven worden op scholen. Daarnaast komt ook HorecaVakPunt, de organisatie die zorgt voor een goede samenwerking tussen leerbedrijven en horecascholen, onder druk te staan.

*Behoefte aan opleiding*
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca en voorzitter SVH, is van mening dat de beslissing van KHN desastreuze gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt en het opleidingsbeleid in de horeca: “De horeca wordt door deze beslissing een sector zonder opleidingsstructuur, terwijl er juist behoefte is aan goed opgeleide horecawerknemers die kennis hebben van het vak.”

*Toelichting KHN*
In een aanvullende persverklaring laat KHN weten dat de horeca een sterke branche is, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor vakmanschap. De sector, met 40.000 ondernemers en 288.000 werknemers, heeft in deze tijden behoefte aan vernieuwing en modernisering. Dit geldt ook voor het arbeidsmarktbeleid: nu en in de toekomst moet men blijven investeren in vakbekwaam horecapersoneel maar wel op een vernieuwende wijze. Algemeen directeur KHN Lodewijk van der Grinten: "We moeten veel meer vraaggestuurd opereren, ook waar het arbeidsmarktbeleid betreft. De vraag is niet óf je als branche hier iets mee moet doen, maar hoe je dit als branche realiseert. Er zijn verschillende manieren om jongeren te verleiden in de horeca te gaan werken en er zijn verschillende manieren van opleiden."

*Ondernemer beslist*
KHN vindt de top-down wijze waarop het arbeidsmarktbeleid van de horeca nu tot stand komt, achterhaald. Van der Grinten: “Met ons besluit geven wij feitelijk invulling aan de wens van de politiek om minder zaken collectief te organiseren. Zie ook het afschaffen van de bedrijf- en productschappen. Ook in de horeca moeten de ondernemers zelf, en niet de organisaties, beslissen wat de branche nodig heeft. En dat moet dan zo effectief mogelijk worden georganiseerd”. KHN heeft op dit moment een enquête uitstaan onder haar ruim 20.000 leden waarin zij worden geraadpleegd over onder meer dit onderwerp. Van der Grinten: "Op basis van wat onze ondernemers willen, moeten we bepalen hoe we verder gaan. Hierbij sluiten we op voorhand niets uit."

*Zichzelf redden*
SVH is een organisatie met een sterke naam in de horeca, die een aantal goede producten levert voor de branche. KHN heeft er dan ook vertrouwen in dat SVH zich als marktorganisatie staande kan houden.

~Frank Lindner~

Overig nieuws