KHN trekt zich terug uit SVH

17 mei 2013 |
KHN trekt zich terug uit SVH<

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trekt zich per 2014 terug uit Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). KHN neemt ook niet meer deel aan de collectieve
financiering van arbeidsmarktprojecten. Dit laten FNV Horeca en KHN weten middels persverklaringen.

Gevolgen
De beslissing van KHN heeft volgens de werknemersvereniging grote gevolgen, omdat bovendien subsidies voor opleidings- en arbeidsmarktbeleid wegvallen door de aanstaande opheffing van het bedrijfschap Horeca en Catering. SVH ontvangt subsidie vanuit het bedrijfschap. Door het vertrek van KHN en het opheffen van het bedrijfschap kan er volgens FNV geen arbeidsmarktanalyse meer worden uitgevoerd, het opleidingsbeleid verdwijnt en er kan geen voorlichting meer gegeven worden op scholen. Daarnaast komt ook HorecaVakPunt, de organisatie die zorgt voor een goede samenwerking tussen leerbedrijven en horecascholen, onder druk te staan.

Behoefte aan opleiding
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca en voorzitter SVH, is van mening dat de beslissing van KHN desastreuze gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt en het opleidingsbeleid in de horeca: “De horeca wordt door deze beslissing een sector zonder opleidingsstructuur, terwijl er juist behoefte is aan goed opgeleide horecawerknemers die kennis hebben van het vak.”

Toelichting KHN
In een aanvullende persverklaring laat KHN weten dat de horeca een sterke branche is, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor vakmanschap. De sector, met 40.000 ondernemers en 288.000 werknemers, heeft in deze tijden behoefte aan vernieuwing en modernisering. Dit geldt ook voor het arbeidsmarktbeleid: nu en in de toekomst moet men blijven investeren in vakbekwaam horecapersoneel maar wel op een vernieuwende wijze. Algemeen directeur KHN Lodewijk van der Grinten: "We moeten veel meer vraaggestuurd opereren, ook waar het arbeidsmarktbeleid betreft. De vraag is niet óf je als branche hier iets mee moet doen, maar hoe je dit als branche realiseert. Er zijn verschillende manieren om jongeren te verleiden in de horeca te gaan werken en er zijn verschillende manieren van opleiden."

Ondernemer beslist
KHN vindt de top-down wijze waarop het arbeidsmarktbeleid van de horeca nu tot stand komt, achterhaald. Van der Grinten: “Met ons besluit geven wij feitelijk invulling aan de wens van de politiek om minder zaken collectief te organiseren. Zie ook het afschaffen van de bedrijf- en productschappen. Ook in de horeca moeten de ondernemers zelf, en niet de organisaties, beslissen wat de branche nodig heeft. En dat moet dan zo effectief mogelijk worden georganiseerd”. KHN heeft op dit moment een enquête uitstaan onder haar ruim 20.000 leden waarin zij worden geraadpleegd over onder meer dit onderwerp. Van der Grinten: "Op basis van wat onze ondernemers willen, moeten we bepalen hoe we verder gaan. Hierbij sluiten we op voorhand niets uit."

Zichzelf redden
SVH is een organisatie met een sterke naam in de horeca, die een aantal goede producten levert voor de branche. KHN heeft er dan ook vertrouwen in dat SVH zich als marktorganisatie staande kan houden.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Booking.com Coronacrisis
Booking.com ontving een megabedrag van 61 miljoen euro vanuit de NOW-regeling

KLM is met afstand de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. De regeling voorziet in het dorbetalen van een deel van het loon door het rijk. De luchtvaartmaatschappij ontving in totaal 301 miljoen euro, zo bleek uit gegevens van het UWV. Binnen onze branche is Booking.com een zeer grote o...

Hotelbouwplannen Opening
Stayokay Maastricht heropent deuren na grondige renovatie

Vandaag heropent Stayokay Maastricht officieel de deuren na een complete renovatie. Het vernieuwde hostel biedt plaats aan gezinnen, individuele reizigers, groepen en zakelijke gasten. Daarnaast wil Stayokay met bar-restaurant The 5th een fijne hotspot aan de Maas bieden om te eten, drinken, relaxen...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: