Landelijke primeur voor Schouwen-Duiveland: het eerste hooihotel

11 september 2000 | Redactie

‘Het plattelandstoerisme is nu heel populair. Daar spelen wij op in,’ zegt Mari Kristelijn uit het fraaie dorpje Ellemeet op Schouwen-Duiveland. Hij hoopt met een combinatie van ‘hooihotel’ en agrarisch informatiecentrum - de eerste in Nederland - de liefhebbers van natuur en sportieve buitenactiviteiten te trekken.

‘Het nostalgische hooislapen komt voort uit een precaire situatie,’ bekent Kristelijn eerlijk. ‘Ons familiebedrijf - slechts 44 hectare groot -  kan zonder nevenactiviteiten niet langer bestaan. In de jaren zestig werd Hoeve Batenburg al verrijkt met een mini-camping. Nu kunnen bezoekers een kijkje nemen op het erf en de eigen producten kopen in het winkeltje. Het idee voor een hooihotel is geënt op bestaande hooihotels in Duitsland en België. Kristelijn: ‘Ik ben naar een paar gaan kijken. Op het eerste gezicht zijn ze allemaal hetzelfde, maar eigenlijk zijn ze niet met elkaar te vergelijken. Wat wij bouwen is luxer, biedt meer mogelijkheden.’

In een grote schuur komen 45 slaapplaatsen op een met een dikke laag hooi bedekte bodem. Kristelijn: ‘Niet zo maar hooi, maar het ouderwetse onbespoten geurige hooi van een verwilderd grasland. Wie zijn slaapzak meeneemt heeft geen last van kriebel,’ verzekert hij. Er komt een verblijfsruimte voor het ontbijt, een keukenhoek en een speelruimte. Over de sanitaire voorzieningen laat Kristelijn zich niet uit. Zijn ideeën hierover wil hij als verrassing bewaren.

Eensgezind

Het informatiecentrum - ondergebracht in een aparte schuur - is bedoeld om stedelingen enigszins wegwijs te maken op het boerenbedrijf. Hun ideeën hierover zijn vaak geïdealiseerd. Op de romantiek van het boerenleven valt het nodige af te dingen. Kristelijn: ‘Het is keihard werken. Doe je dat niet, dan kun je zo naar de bijstand. Sommige mensen hebben trouwens een uitgesproken negatieve kijk op het boerenbestaan. Wij worden dikwijls als “viesmakers” gezien, altijd in de weer met een spuitmachine en een strontkar. Door een kijkje te bieden op het erf wil ik dat beeld veranderen.’ - Wisselende exposities moeten de stedelingen op de hoogte brengen van de teelt van gewassen op Schouwen-Duiveland.

Het Hooihotel staat niet op zichzelf. ‘Ik wil met een aantal ondernemers gaan praten over de mogelijkheid samen arrangementen aan te bieden,’ vertelt Kristelijn. ‘Gasten kunnen dan vanuit het hotel in de omgeving allerlei andere activiteiten ondernemen zoals kanoën, paardrijden, surfen en mountainbiken. Wij zitten in de kop van Schouwen met strand, zee en frisse lucht.’

Kristelijn en zijn echtgenote Ingeborg Jonker hebben veel enthousiaste reacties ontvangen op hun plannen. Belangrijker nog, is dat deze worden gedragen door alle bij de bouw betrokken overheidsinstanties.

Het grootste probleem, aldus de uitbater, is de brandgevaarlijkheid. Naast de nooddeuren wordt dan ook een uitgebreide sprinklerinstallatie aangebracht. ‘De brandweer heeft alle plannen kritisch onderzocht en veilig verklaard. Ook de GGD is over onze plannen te spreken,’ aldus de voortvarende Kristelijn.

Ook de provinciale en gemeentelijke autoriteiten verlenen alle medewerking. De bouwtekeningen zijn in de maak, en in afwachting van de benodigde vergunningen, willen we over ongeveer anderhalf jaar van start gaan. Een voorzichtige Kristelijn: ‘Al is het principebesluit goedgekeurd, volgend jaar al open schijnt erg optimistisch te zijn.’

HM302000

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: