Lendl Mijnhijmer is de beste sommelier van Nederland

15 mei 2018 | David Bakker

Lendl Mijnhijmer is de beste sommelier van Nederland. De sommelier van Restaurant Twenty Seven in Amsterdam ontving op het Leerhotel het Klooster in Amersfoort tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers de Trophée Henriot. Tijdens een groots galadiner waar werd gekookt door verschillende 1-, 2- en 3-sterrenchefs werd dit bekend gemaakt door juryvoorzitter Magda van der Rijst. Sommeliers Adriaan Visser en Richelle van Gemert werden respectievelijk tweede en derde. Lendl Mijnhijmer mag nu twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ voeren. Voor het eerst dit jaar werd ook de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat het onderdeel blindproeven als beste maakte. Deze prijs werd gewonnen door Tristan van Doorn.

Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren broche mocht Lendl Mijnhijmer een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een wijnreis naar Zuid Afrika aangeboden door Wines of South Africa en kreeg hij een glazenpakket van glasfabrikant Riedel. Lendl Mijnhijmer zal naar alle waarschijnlijkheid Nederland vertegenwoordigen op het WK sommeliers 2019 in België.

Op zondagmiddag 13 mei begonnen maar liefst 16 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren. De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst onder andere uit Thérèse Boer van De Librije, Hilary Akers van het Financieele Dagblad en meesterkok Theus de Kok. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.
 
De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waar Jonnie Boer (De Librije**), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**),  Adrian Zarzo (Zarzo*) en Raoul Meuwese (HFSLG) een zaal van 180 gasten van een geweldige maaltijd voorzagen. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement.
 
De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Edwin Raben en Heleen Boom. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: vijf keer raak

“De hotelindustrie verliest de controle over haar eigen kamervoorraad.” Dat was een van de belangrijkste – wat apocalyptisch aandoende - voorspellingen in de white paper van de International Hotel Association over de toekomst van de hotelsector. Het in 1996 gepubliceerde rapport me...

Economie Achtergronden
Stevige groei meetings- en eventsbranche verwacht in 2019

Een decennium na de wereldwijde economische recessie van 2008, is de meetings- en eventsbranche teruggeveerd. Voor het vierde achtereenvolgende jaar laat de sector een consistente groei van uitgaven en bezoekers zien. Deze gestage en stabiele groei is de nieuwe norm binnen de meetings- en eventsbran...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Hotel Achtergronden
Preston Palace heeft een eigen 'geluksmakelaar'

Ze is efficiënt, attent, ervaren, vriendelijk en ze weet álles over trouwen. Dat is Wendy, de Weddingplanner van Preston Palace. Ze doet alles voor de mooiste dag van haar gasten en werkt exclusief voor dit all-inclusive hotel. En dat doet ze goed. Geluksmakelaar "Ik geniet er...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: